Gandul.info
Silviu Bănilă
694 vizualizări 29 ian 2018

Potrivit Business Insider, în urma demersului său, compania Strava ar fi dat în vileag bazele militare secrete americane din Turcia, Siria şi Yemen.

Strava a contorizat datele furnizate de dispozitive precum brăţările Fitbit şi smartphone-urile celor care fac jogging sau merg cu bicicleta. În ţări precum Niger, harta termică pare să surprindă activitatea de fitness a trupelor americane dintr-o bază militară.

Rezultatul ar putea compromite operaţiunile secrete ale armatei americane, scrie sursa citată. Mai mult, Strava ar fi deconspirat şi alte baze militare sub acoperire.

De asemenea, unii utilizatori ar fi lăsat active dispozitivele de urmărire şi în afara programului de întreţinere fizică. Astfel, rute importante de aprovizionare şi detalii despre rutina de zi cu zi ar fi fost dezvăluite fără intenţie.

„În Siria, bazele americane ale coaliţiei conduse de SUA luminează cerul nopţii”, a scris analistul militar Tobias Schneider.

„Unii markeri luminoşi asupra poziţiilor cunoscute ale Rusiei, nicio coloratură pentru bazele iraniene... Mulţi oameni vor fi chemaţi luni dimineaţă la discuţii”.

Dar potenţialul risc al acestor hărţi termice nu este reprezentat de liniile agregate - ci potenţialul de a determina care persoană a realizat un anumit traseu. Oricine dobândeşte accesul la datele Strava, legal sau nu, poate urmări traseul unei persoane, a avertizat specialistul Jeffrey Lewis pentru Daily Beast.

Un utilizator care face exerciţii fizice în mod frecvent, la o bază militară cunoscută, să spunem una cu rachete şi apoi foloseşte aplicaţia în alt loc, poate atrage atenţia asupra unui „punct de interes” din istoric.

Aceste informaţii pot fi de folosul actorilor din toate taberele, în caz de război. Statele Unite ale Americii nu reprezintă singura ţară afectată de activitatea Strava. Astfel, alergătorii chinezi au furnizat date către reţeaua de socializare, precum şi angajaţii unei baze secrete cu rachete din Taiwan. Totuşi, prezenţa la scară largă a SUA în teatrele operative din toată lumea accentuează riscul în cazul obiectivelor americane.După lansarea hărţii, utilizatorii de internet au identificat câteva obiective militare „sensibile” din întreaga lume. De exemplu, în harta de mai sus, se presupune că trupele americane fac jogging în jurul depozitului cu arme nucleare al SUA din Turcia.Într-o altă imagine, un utilizator de Twitter prespune că a descoperit „un obiectiv ascuns” al CIA, în Djibouti. Mai mult, într-un alt instantaneu, ceva „se petrece” în deşertul Yemenului.Un element bizar este faptul că Pentagonul, care găzduieşte sediul Departamentului de Apărare american, nu prezintă nicio activitate, prin prisma informaţiilor centralizate de Strava.

Citește și: