Sorin Bogdan
Mihai Draghici
34940 vizualizări 20 oct 2018

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1:00 (ora locală), televiziunea oficială din Arabia Saudită a difuzat declaraţia procurorului general al regatului, care confirmă moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, dispărut în ziua de 2 octombrie, când intrase în sediul consulatului din Istanbul, pentru a ridica o copie după actul său de divorţ. Potrivit anunţului, Khashoggi ar fi fost ucis în urma unei încăierări în care s-au schimbat lovituri de pumn, însă nu au fost oferite mai multe detalii. Procurorul a mai precizat că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei privind incidentul, iar adjunctul serviciilor secrete saudite, Ahmad al-Assiri şi Saud al-Qahtani, consilierul prinţului Mohhamed bin Salman au fost demişi. Regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit pe prinţul moştenitor (conducătorul de facto al ţării) în fruntea unei comisii care trebuie să restructureze serviciile secrete saudite.

Anunţul de la televiziunea de stat vine la scurt timp după o discuţie telefonică între regele Salman al Arabiei Saudite şi preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. În cursul zilei de vineri, informaţii neoficiale din cadrul anchetei Poliţiei turce confirmau că toate dovezile de până acum conduc spre concluzia că Jamal Khashoggi a fost asasinat şi tranşat în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, iar rămăşiţele corpului său erau căutate în pădurea Belgrad din apropiere şi la o fermă de la ţară. Presa turcă a scris că jurnalistul a fost omorât de o echipă de 15 agenţi speciali, trimişi la Istanbul chiar de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru această operaţiune.

Poliţiştii turci caută rămăşiţele lui Khashoggi în pădure

 

Serviciile secrete turce aveau microfoane în Consulatul Arabiei Saudite

Cotidianul pro-gvernamental turc Sabah, care a dezvăluit primul dovezi despre uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, publică în numărul său de sâmbătă lista completă a membrilor echipei de agenţi saudiţi. Potrivit ziarului turc, aceştia au fost conduşi de Mahed Abdulaziz Mutreb, un personaj având legături directe cu prinţul moştenitor saudit. Jurnaliştii turci nu au dorit să-şi dezvăluie sursele, dar susţin că ar fi ascultat o serie de înregistrări audio din care au refăcut firul adevărat al poveştii. Deşi iniţial, s-a speculat înregistrările au fost realizate chiar de Khashoggi, prin intermediul unui iWatch pe care îl purta pe mână când a fost omorât şi care ar fi fost accesate din iCloud de logodnica sa, turcoaica Hetice Cengiz, căreia acesta îi lăsase iPhone-ul personal, se pare că - în realitate - serviciile secrete turce monitorizau activitatea din Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, cu ajutorul unor microfoane plantate peste tot.

Potrivit înregistrărilor audio ascultate de jurnaliştii de la Sabah, pe 2 octombrie, în jurul orei 13:15, când Khashoggi a intrat în consulat, a fost poftit în biroul consulului general Mohammad al-Otaibi, care l-a servit cu ceai şi cafea. Puţin mai târziu, peste ei au intrat agenţii speciali, care l-au luat pe sus pe jurnalist, ducându-l în încăperea alăturată, unde au început să-l interogheze şi să-l tortureze. Deşi informaţiile oficiale intenţionează să conducă opinia publică spre ideea că moartea lui Khashoggi s-ar datora excesului de zel al agenţilor secreţi şi unui interogatoriu care a luat-o razna, jurnaliştii de la Vice au ajuns la concluzia că totul a fost premeditat. Aşa cum chiar el bănuia, Khashoggi a fost atras într-o cursă ale cărei implicaţii ar putea fi mult mai subtile decât par la prima vedere.

Jurnalişti în faţa Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul

 

Asasinarea lui Khashoggi a fost premeditată

Jurnalistul se afla într-un exil auto-impus în Statele Unite, unde colabora cu cotidianul The Washington Post, după ce căzuse în dizgraţia prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. În luna mai a acestui an, o cunoaşte pe turcoaica Hetice Cengiz, care îi suceşte minţile şi îl convinge să o ia de nevastă. Pentru asta, însă, Khashoggi are nevoie de actele de divorţ de soţia precedentă. Pe 28 septembrie, jurnalistul merge la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, însă i se spune să revină peste câteva zile. Pe 2 octombrie, când acesta avea programată întâlnirea cu consulul al-Otaibi, angajaţii turci ai consulatului fuseseră anunţaţi - fără nici o explicaţie - că nu trebuie să vină la muncă, iar pelerinilor care voiau să plece la Umra, în Arabia Saudită, li s-a spus să revină pentru vize în ziua următoare.

Un alt element care dovedeşte premeditarea asasinării lui Khashoggi este componenţa echipei de agenţi speciali care a venit la Istanbul cu două avioane private în dimineaţa de 2 octombrie şi din care făcea parte medicul legist şef al serviciilor secrete saudite, Salah Muhhamad al-Tubaigy. De asemenea, echipamentul adus cu ei (printre care şi un fierăstrău automat folosit la tranşarea cadavrelor) arată clar ce urma să se întâmple. Iar pentru jurnaliştii turci, este evident că sosirea şi plecarea agenţilor înapoi spre Riyadh în aceeaşi seară, cu aceleaşi avioane, nu se putea face fără ordinul şi cunoştinţa familiei regale care controlează totul în Arabia Saudită.

 

Turcii şi americanii ştiau ce urmează să se întâmple

Felul în care dramatica poveste a fost dezvăluită de serviciile secrete din Turcia opiniei publice de-a lungul celor trei săptămâni în care autorităţile din Arabia Saudită au negat că ar fi implicate în dispariţia lui Khashoggi ridică o întrebare tulburătoare. Este evident că turcii (care monitorizau de mult consulatul) ştiau ce urma să se întâmple. De asemenea, The Washington Post scria că serviciile secrete americane aflaseră că saudiţii pun la cale o operaţiune prin care să-l captureze pe jurnalist. Nici unii, nici alţii nu l-au prevenit despre ce urmează să se întâmple.

Nu este prima dată când relaţiile complicate dintre ţările din Orientul Mijlociu şi interesele financiare sau strategice americane au contat mai mult decât viaţa unui om. În acest caz particular, Turcia a preferat să păstreze informaţiile ca monedă de schimb în negocierile cu saudiţii, iar pentru Statele Unite a fost şi rămâne mai important contractul de 110 miliarde de dolari cu care preşedintele american s-a întors de la Riyadh, demonstrând alegătorilor eficienţa administraţiei sale pentru economia americană. Plus planul de pace pentru Orientul Mijlociu cu care americanii se tot laudă, dar despre care încă nimeni nu ştie mare lucru.

Declaraţia oficială de vineri noaptea, prin care saudiţii recunosc uciderea lui Khashoggi este încă un element al complicatului puzzle din care toţi cei implicaţi au de câştigat. Anunţul vine după vizita la Riyadh a secretarului de stat american Mike Pompeo, care i-a permis lui Donald Trump să se laude pe 18 octombrie că a discutat cu prinţul moştenitor Mohhamed bin Salman, iar rezultatul ”anchetei” oficiale va fi comunicat de saudiţi peste câteva zile.

Un mesaj pe twitter al lui Donald Trump, prin care cataloghează din nou drept ”fake news” ştirile că Pompeo ar fi văzut imaginile asasinatului din Consulatul de la Istanbul sau ar fi citit o transcriere a evenimentului, demonstrează mai degrabă contrariul.

 

Fost director MI6: Prinţul moştenitor saudit a ordonat operaţiunea convins că nu va păţi nimic

Misterul morţii lui Jamal Khashoggi ar fi rămas nedezlegat fără presiunea pe care media internaţională a pus-o asupra administraţiei americane, în primul rând. Dispariţii de acest gen sunt la ordinea zilei în Orientul Mijlociu, unde nimeni nu îşi pune întrebări despre ce s-a întâmplat, fără acordul autorităţilor. Oficialii ţărilor europene - ale căror afaceri şi relaţii cu Arabia Saudită nu se ridică la nivelul americanilor - şi-au permis, de asemenea, să ceară aflarea adevărului şi să comenteze mult mai deschis dramatica poveste.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat întreaga operaţiune, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o ficţiune, afirmă sir John Sawers, fost director al MI6, citat de BBC. Evaluarea sa se bazează pe conversaţiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang înalt şi pe cunoştinţele pe care le are despre serviciile secrete turce. Acesta nu are dubii că prinţul moştenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operaţiune doar după ce a fost convins că Preşedinţia SUA i-ar permite să facă ce vrea. 

"Cred că preşedintele Trump şi echipa sa conştientizează acum cât de periculos este să ai oameni care să acţioneze cu sentimentul că sunt exceptaţi de la sancţiuni în relaţia cu Statele Unite," avertizează Sawers. "Dacă se va dovedi - şi pare foarte probabil să fie aşa - că prinţul Mohammed a comandat asasinatul unui jurnalist, înseamnă că s-a ajuns prea departe, iar Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite vor trebui să reacţioneze."

Protest pentru aflarea adevărului despre dispariţia lui Jamal Khashoggi

Teoria că asasinatul ar fi fost comis de "elemente indisciplinate" din cadrul armatei saudite, care ar fi acţionat pe cont propriu, "pur şi simplu nu se susţine", ba chiar "o astfel de ficţiune pură subminează şi mai mult respectul faţă de America", explică sir John Sawers. Preşedintele Donald Trump sugerase, după conversaţia pe care a avut-o cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz, că elemente "scăpate de sub control" l-ar fi omorât pe Khashoggi.

John Sawers a subliniat că are un respect deosebit pentru profesionalismul şi abordările complete ale serviciilor de informaţii turce. "Detaliile furnizate de serviciile de securitate turce sunt atât de clare, încât este evident că există anumite înregistrări", a explicat el, sugerând că - pe fondul apariţiei tensiunilor cu Arabia Saudită în ultimul deceniu - Turcia probabil "monitorizează foarte atent tot ce se întâmplă în reprezentanţele saudite".

"Probabil că există sisteme de interceptare în Consulatul saudit din Istanbul sau poate că au interceptat dispozitivele echipei de agenţi saudiţi care au comis asasinatul. Sunt prea multe detalii despre grupul de asasini, iar datele de identitate dezvăluite arată cât de apropiaţi sunt de prinţul moştenitor saudit", a argumentat fostul director MI6.

Declaraţiile făcute de sir John Sawers probabil vor fi considerate incendiare la Washington DC. Expertul britanic anticipează că membri ai familiei regale saudite, ai comunităţii de afaceri şi clerici conservatori saudiţi vor profita de implicarea prinţului moştenitor în asasinat pentru a-i submina poziţia. "Vor exista reacţii interne în Arabia Saudită la această crimă teribilă şi vor exista pedepse", a spus el.

 

Citește și: