Mihai SCHIAU
3868 vizualizări 27 dec 2011

Un mic sigiliu de lut, descoperit sub Oraşul Vechi din Ierusalim, este prima dovadă a existenţei religiei în aceste locuri, având o vechime de 2.000 de ani, scrie Daily Mail.

Sigiliul, de mărimea unei monede, este marcat cu două cuvinte în aramaică, însemnând "pur pentru Domnul". Arheologul Ronny Reich, de la Universitatea din Haifa, spune că relicva datează din perioada secolul I î.e.n. - 70 e.n. (an în care romanii au distrus templul din Ierusalim).

Daily Mail scrie că aceasta este primul sigiliu scris din acea perioadă şi prima confirmare arheologică a ritualurilor religioase din templu.

Foarte puţine artefacte legate de templu au fost descoperite până în prezent, susţine Reich, care a condus săpăturile. Arheologii spun că, foarte probabil, sigiliul era folosit pentru a aproba un obiect folosit în cadrul unui ritual, cum ar fi uleiul sau un animal sacrificat.

"Sigiliul este prima dovadă arheologică legată de activităţile din templu", a ţinut să puncteze Reich.

De asemenea, locul în care a fost găsit sigiliul, foarte aproape de strada principală care traversa Oraşul Vechi din Ierusalim, este conform cu descrierea din Mishna, o colecţie de texte religioase evreieşti. "E bine când putem conecta sursele antice cu descoperirile arheologice", consideră arheologul Aren Maeir.

Citește și: