Mihai SCHIAU
4776 vizualizări 4 aug 2011

Un mormânt unde s-ar afla îngropat Sfântul Filip, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, a fost descoperit în sud-vestul Turciei, susţin arheologii italieni care fac săpături în această zonă, de zeci de ani, scrie Discovery.com.

"Credeam că mormântul se află pe Dealul Martirilor, dar nu l-am găsit în acea zonă. Până la urmă, am făcut descoperirea în timp ce dezgropam o biserică din secolul al V-lea", a explicat Francesco D'Andria, directorul Institutului Arheologic din Lecce.

Potrivit acestuia, mormântul Sf. Filip a fost mutat de pe Deal în zona bisericii, în era bizantină.

Sarcofagul, care nu a fost încă deschis, a stârnit deja controverse, el fiind localizat pe baza unui text care nu este recunoscut de Biserica Catolică.

Filip a stat lângă Mântuitor la Cina cea de Taină

Nu se cunosc prea multe date despre apostolul Filip, relatează Discovery. Se ştie doar că a fost unul dintre primii apostoli care i s-au alăturat lui Iisus şi că a stat în preajma Sa când acesta a rostit discursul de la Cina cea de Taină.

Conform textului pe baza căruia a fost localizat mormântul, un apocrif din secolul al IV-lea, Filip a predicat în Grecia, Siria şi Asia Mică, şi a murit ca un martir, în anul 80 e.n., pe teritoriul actual al Turciei, fiind spânzurat de romani.

"Anumite pasaje din apocrif sunt rodul imaginaţiei autorului sau au valoare simbolică. Însă mormântul Sf. Filip a fost amplasat într-una dintre cele mai remarcabile construcţii ale creştinătăţii şi a devenit loc de pelerinaj", spune D'Andria.

Sf. Filip a fost îngropat într-un uriaş loc de pelerinaj

Directorul, care participă din 2003 la săpăturile din zonă, spune că echipa sa a reuşit să dezgroape întregul loc de pelerinaj, care are formă octogonală şi include opt capele, patru curţi şi 28 de alte încăperi.

În plus, cercetătorii italieni au descoperit drumul pe care soseau pelerinii şi chiar băile de pe traseu, unde aceştia se opreau pentru a se purifica înainte să ajungă la destinaţie.

Întregul complex a fost distrus de un cutremur devastator, urmat de un incendiu, la mijlocul secolului al VII-lea.

Citește și: