Alina Matis
40601 vizualizări 22 iun 2014

Contrar discursului public comun privind criza din Ucraina, conflictul pe care îl vedem acum în regiune este unul interstatal, întreRusia şi Ucraina, a atras atenţia Vladimir Socor, analist politic al Jamestown Foundation, în cadrul celui de-al treilea Forum UE-Moldova, care a avut loc zilele trecute la Bălţi. Totuşi, a adăugat expertul, Rusia a iniţiat un război multidimensional împotriva Ucrainei, în care unul dintre cele mai eficiente mijloace s-a dovedit a fi propaganda televizată. Acest aparat de diseminare a informaţiilor trecute prin filtrul Kremlinului a reuşit să extindă conflictul interstatal ruso-ucrainean într-un conflict intern în Ucraina. „Conflictul local din Donbas (Doneţk şi Luhansk, n.red.) nu trebuie să atragă atenţia de la natura interstatală a conflictului. Conflictul din societatea din Donbas nu e altceva decât o extindere a conflictului interstatal ruso-ucrainean”, a declarat Socor.

În aceeaşi logică, „pretinsul conflict” dintre cele două maluri ale Nistrului este o altă încercare a Rusiei de a extinde conflictul interstatal ruso-moldav într-un conflict intern al Moldovei.

Vladimir Socor, al doilea de la stânga la dreapta// FOTO: Alina Matiş/gândul

Expertul a explicat schimbarea de strategie a Rusiei în regiune odată cu Maidanul: „Kremlinul a tras concluzia că nu se mai poate bizui pe o politică a dublului vector în cazul conducerii de la Kiev. Anexând Crimeea, scoţând Crimeea din spaţiul electoral al Ucrainei, Rusia a făcut practic imposibilă alegerea unui preşedinte prorus în Kiev – alegerile Ucrainei fiind întotdeauna pe muchie de cuţit, 50 la sută cu 50 la sută. Anexarea Crimeei a demonstrat că Rusia a renunţat la ideea de a mai controla guvernarea centrală din Kiev şi că se concentrează în loc de aceasta pe o logică de fărâmiţare şi fragmentare teritorială a Ucrainei, pentru a o împiedica să se alăture Occidentului”.

Instrumentul principal în această politică, susţine Socor, este federalizarea. Federalizarea Ucrainei ar întări poziţia Rusiei, a punctat analistul politic de la Jamestown: „Rusia, în ultimii zece ani, a promovat şi promovează în continuare două proiecte de federalizare pe întreg spaţiul european şi eurasiatic: Ucraina şi Republica Moldova. Scopul este acela de a avea unităţi federale pe teritoriul statelor respective, cu puteri de decizie asupra guvernării centrale, pentru a incapacita guvernarea centrală de la a promova o politică îndreptată spre Occident”. Implicarea „grăbită” a OSCE în conflictul din Ucraina a favorizat federalizarea ţării, crede Socor, avertizând că OSCE „nu poate să ia nicio acţiune contravenind intereselor Rusiei”.

Mai toate acţiunile lui Putin în estul şi sudul Ucrainei pot fi reunite sub umbrela unui concept foarte important pentru el: Novorossyia (în română, Noua Rusie). În discursul lui din 17 aprilie pe tema Crimeei, preşedintele rus a inclus în acest concept provinciile ucrainene Luhansk, Doneţk şi Harkiv, care nu au făcut niciodată parte din Rusia istorică, a subliniat Vladimir Socor: „Putin încearcă să creeze conceptul politic de Ucraina de sud-est – e vorba, în realitate, de un concept pur geografic, pe care Putin încearcă să îl ridice la nivelul de concept politic, ca o eventuală componentă a unei Ucraine federalizate”.

Un alt instrument de care se foloseşte Putin pentru a pregăti o eventuală federalizare este „referendumul local, pe care Rusia şi susţinătorii ei locali l-au încercat înaintea Crimeei în zona găgăuză a R. Moldova (februarie), urmat de referendumul din Crimeea, de două referendumuri în Doneţk şi Luhansk. Partizanul Rusiei din Letonia încearcă să creeze un referendum pentru autodeterminare locală , în anumite zone. Kzahstanul se teme de o iniţiativă asemănătoare în regiunile din nord”, e evidenţiat expertul.

Foarte importantă pentru conceptul de Novorossyia este regiunea Odesa din Ucraina, a arătat Vladimir Socor, argumentând o idee pe care românii au auzit-o şi din partea preşedintelui Băsescu: „În eventualitatea stabilirii unui coridor terestru civil şi militar între Crimeea ocupată de Rusia şi regiunea Odesa, Rusia ar căpăta frontieră comună cu Republica Moldova, cu regiunea transnistreană şi cu România urmând posibilităţi variate pentru acţiuni geopolitice”.

„Regiunea Odesa încinge ca un brâu Transnistria şi că în urma unei destabilizări a situaţiei în acestă regiune, teritoriul controlat de Rusia ar putea să ajungă până la braţul Chilia. Este vechea frontieră a României cu Uniunea Sovietică şi credem că este unul din obiective”, a fost avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, în urmă cu o lună.

Forumul UE-Moldova, ajuns la a treia ediţie, a avut loc în 19-20 iunie, la Bălţi, în Republica Moldova. Evenimentul, care a avut loc cu o săptămână înainte de semnarea de către Republica Moldova a Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb cu UE, a reunit înalţi oficiali, experţi şi membri ai societăţilor civile şi mediul de afaceri din Republica Moldova, România, Polonia, Germania, Rusia şi Belgia. Printre temele discutate s-au numărat implementarea acordurilor cu UE, reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, modalităţi de atragere de noi investiţii, precum şi tensiunile cu Rusia şi conflictul din Transnistria şi din Ucraina.

Citește și: