2 vizualizări 29 iun 2006
"Suntem decisi sa utilizam mijloace extreme pentru a-l aduce acasa pe Gilad (Shalit - militarul rapit duminica de militanti palestinieni, n.r.)", a declarat, ieri, premierul israelian, Ehud Olmert, anuntand public inceperea ofensivei in Fasia Gaza. "Fortele noastre au lansat o operatiune de amploare pentru eliberarea lui Gilad", a subliniat seful guvernului. In noaptea de marti spre miercuri, armata israeliana a lansat ofensiva terestra pe care, imediat dupa rapirea militarului, a amenintat ca o va declansa in Fasia Gaza. Numele de cod al ofensivei - "Ploaie de vara", numele operatiunii specifice efectuate in sudul tarii - "Shalit Sud". In cursul noptii, tancurile si soldatii israelieni au inceput sa ia pozitie la est de Rafah. Buldozerele deschideau calea tancurilor israeliene. In paralel, aviatia israeliana a lansat cel putin noua rachete asupra singurei centrale electrice din Fasia Gaza, 65% din teritoriu ramanand fara curent electric. Trei turbine si un rezervor cu combustibil au fost imediat cuprinse de flacari. In plus, trei poduri au fost distruse, pentru a diminua, dupa cum a anuntat armata, "capacitatea teroristilor de a-l transfera pe soldatul rapit". Ieri dimineata, blindatele israeliene au intrat in singurul aeroport din Gaza. Elicoptere de atac de tip Apache survolau sectorul si mitraliau obiectivele. Martorii au povestit ca au auzit tiruri de artilerie grea in apropierea aeroportului, inchis de mai mult timp, iar avioane de vanatoare zburau la joasa altitudine, producand un zgomot infernal. Tot martorii au afirmat ca aviatia a lansat doua rachete asupra unei tabere de antrenament a Hamas, la Rafah, mai multi militanti  fiind vazuti in momentul in care incercau sa fuga din zona respectiva. Armata israeliana nu a comentat imediat informatia.

"Nu avem intentia de a reocupa Fasia Gaza"

Este prima operatiune de anvergura asupra Fasiei Gaza de la retragerea israelienilor din aceasta zona in septembrie 2005, dupa 38 de ani de ocupatie. "Nu avem intentia de a reocupa Fasia Gaza", a insistat premierul israelian, subliniind ca scopul incursiunii militare este acela de a-l elibera pe caporalul Gilad Shalit, un franco-israelian in varsta de 19 ani, rapit duminica de militanti palestinieni in timpul unui atac soldat, de asemenea, cu moartea a doi militari. Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas a denuntat raidul, considerand ca agresiunea care a vizat infrastructura civila este o pedeapsa colectiva si o crima impotriva umanitatii.  In cursul zilei de ieri, actiunile militare israeliene scazusera in intensitate, dar responsabilii israelieni au anuntat deja ca operatiunea va continua si va dura mai multe zile.

Militantii care l-au luat ostatic pe Gilad Shalit cer, in schimbul furnizarii de informatii despre soldat, eliberarea a sute de femei si minori palestinieni detinuti in Israel. Comitetele pentru rezistenta populara (CRP) au prezentat fotocopii ale documentelor unui tanar israelian de 18 ani disparut recent, amenintand ca il vor executa daca operatiunea israeliana nu inceteaza. Politia israeliana a confirmat disparitia tanarului.

Citește și: