Gandul.info
Maria Bîrnaure
19472 vizualizări 28 apr 2017

Avertismentul tinerilor din administraţia coreeană vine după ce tensiunile s-au accentuat în peninsulă, după ce Phenianul a desfăşurat, luna aceasta, un nou test nuclear care a eşuat.

Un purtător de cuvând al Comitetului Central al Ligii Tineretului Kimilsungist-Kimjongilist a afirmat că „Pământul va fi distrus” dacă ţara lor lansează un atac şi a promis că Seulul şi Washingtonul vor fi distruse de îndată ce-i vor provoca pe nord-coreeni. 

Între timp, Seul şi Washington au anunţat că au convenit asupra unor „măsuri punitive rapide” împotriva Phenianului şi că vor continua desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD, în ciuda protestelor de la Beijing. Cele două ţări au organizat o tabără militară comună în localitatea Pocheon din Coreea de Sud, în imediata apropiere a graniţei cu Coreea de Nord. 

Există temeri că nord-coreenii ar putea începe un nou test nuclear sau chiar lansarea de rachete pentru a sărbători 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale de către bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il Sung. 

Marţi, în estul oraşului Wonsan, armata a făcut un antrenament care a inclus, printre altele, atacuri cu torpile submarine şi detonarea a peste 300 de piese de artilerie de mare calibru. 

Toate acestea s-au întâmplat în timp ce Mike Pense, vicepreşedintele american, a susţinut un discurs în care a afirmat că „era răbdării strategice” s-a încheiat şi că Donald Trump se pare că doreşte să rezolve problema Coreei de Nord cu sau fără ajutorul Chinei. 

Cu toate că a ameninţat că „toate opţiunile sunt deschise”, administraţia Trump a declarat, miercuri, că doreşte să împingă Coreea de Nord către punctul în care să îşi distrugă toate programele de armament, prin presiuni diplomatice şi sancţiuni mai dure. Discuţiile au rămas deschise. 

Specialiştii în securitate din SUA au catalogat Coreea de Nord drept „o ameninţare de securitate naţională care necesită intervenţie urgentă şi o prioritate de politică externă”. 

Citește și: