Ioana Bojan
25224 vizualizări 5 aug 2014

UPDATE Un general american a fost ucis la Kabul, confirmă Pentagonul

Pentagonul a confirmat moartea unui general american în atacul comis de un militar afgan în apropiere de Kabul, relatează AFP.
Este vorba de primul general american ucis în operaţiunile din Afganistan, iniţiate în anul 2001.
Autorul atacului, un militar afgan, a fost ucis în schimbul de focuri, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Putem confirma că un american a fost ucis şi alţi 15 au fost răniţi", a declarat acest oficial, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit New York Times, militarul ucis este un general.

Oficialul a precizat că unii dintre militarii răniţi sunt în stare gravă, deoarece atacatorul se afla în imediata apropiere a victimelor atunci când a deschis focul.

Bilanţul total al acestui atac nu a fost precizat, dar autorităţile germane au informat că un general german se află în rândul răniţilor.

Autorităţile afgane de la Kabul au anunţat la rândul lor că trei militari afgani au fost răniţi.

Atacul a avut loc în incinta Afghan National Army Officers Academy (ANAOA), care instruieşte ofiţerii armatei afgane cu sprijinul consilierilor din forţa NATO originari din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia şi Danemarca.

Armata britanică i-a ajutat pe afgani să înfiinţeze această academie după modelul academiei militare Sandhurst, din Marea Britanie.

"O anchetă este în curs, dar se pare că un ofiţer al armatei afgane a deschis focul. Trei dintre soldaţii noştri au fost răniţi şi există de asemenea victime de partea NATO", a declarat anterior generalul Mohammed Afzal Aman, şeful operaţiunilor din cadrul Ministerului afgan al Apărării.

"Putem confirma că un incident în care au fost implicate forţe afgane şi ale NATO s-a produs la Camp Qargha", situată la sud de capitala afgană, a confirmat într-un comunicat Forţa Internaţională a NATO în Afganistan (ISAF).

"Tabăra, cunoscută ca Academia militară din Kabul, este gestionată de forţele afgane", a precizat ISAF.

Ministerul britanic al Apărării a informat la scurt timp după atac că anchetează acest incident.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, Mohammad Zahir Azimi, a precizat pe Twitter că un "terorist purtând uniformă afgană a deschis focul asupra unor ofiţeri ai armatei afgane şi a colegilor lor străini, rănind mai multe persoane".

"Ministerul Apărării condamnă ferm acest atac. Agresorul a fost ucis de armata afgană", a adăugat acesta.

Mai multe atacuri mortale comise de soldaţi sau poliţişti afgani împotriva militarilor NATO, care îi instruiesc de la înlăturarea regimului taliban la sfârşitul lui 2001, au avut loc în ultimii ani. Acestea au fost mai rare în ultimele luni.

Aceste incidente alimentează neîncrederea între forţele afgane şi ISAF şi au determinat forţa NATO să mobilizeze soldaţi suplimentari pentru a preveni aceste atacuri în cursul operaţiunilor comune.

ISAF, compusă în majoritate din soldaţi americani, trebuie să se retragă din Afganistan la sfârşitul anului. După acest termen, numai o forţă de circa 10.000 de soldaţi americani va putea rămâne în ţară pentru a susţine Guvernul afgan, ameninţat de rebeliunea talibanilor, dacă autorităţile de la Kabul vor semna un acord de securitate cu Washingtonul.

 

Citește și: