Bianca Pavaluca
3032 vizualizări 12 dec 2018

Serviciile de securitate franceze anunţă că suspectul (29 de ani) era monitorizat drept o posibilă ameninţare teroristă. El a reuşit să fugă, după un schimb de focuri cu poliţiştii şi ar putea fi rănit.

”Suspectul a intrat în contact cu serviciile de securitate de două ori”, a declarat Christophe Castaner, ministrul francez de Interne.

Patru complici ai lui Chérif C., presupusul autor al atacului armat de la Strasbourg, au fost reţinuţi marţi seara, anunţă procurorul francez Rémy Heitz. "Autorităţile au coordonat mai multe căutări în locuri unde acesta s-ar fi putut duce", a adăugat Heitz

Târgul de Crăciun din Piaţa Kléber din centrul oraşului Strasbourg a fost ţinta atacului, al cărui motiv rămâne deocamdată neclar, ceea ce a determinat autorităţile să nu excludă un atac terorist. Ministrul de Interne anunţă că au fost întărite măsurile de securitate la graniţe şi la târgurile de Crăciun din ţară.

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de Prefectura regiunii Bas-Rhin, trei persoane au fost ucise şi alte 11 au fost rănite. Şase dintre răniţi sunt în stare gravă, iar ceilalţi au suferit răni uşoare.

Autorul atacului a fost condamnat în Franţa şi Germania pentru infracţiuni de drept comun. "El şi-a executat sentinţele", spune ministrul Christophe Castaner.

350 de poliţişti, sprijiniţi de două elicoptere participă la căutările suspectului. Serviciile RAID, BRI, Operation Sentinel sunt pe teren.

Ministrul de Interne Christophe Castaner anunţă "starea de urgenţă" şi intensificarea controalelor la frontieră.

În Strasbourg au fost întărite măsurile de securitate. Manifestaţiile de miercuri au fost interzise de prefecţi pentru a permite Poliţiei o mobilizare totală.

"Guvernul a decis să treacă la starea de urgenţă, prin întărirea controalelor la frontiere şi punerea în aplicare a unor controale mai ample în toate târgurile de Crăciun care au loc în Franţa, spre a evita riscul altor atacuri. Va exista, de asemenea, o mobilizare suplimentară a dispozitivelor forţelor de ordine pe întreg teritoriul francez," anunţă Castaner.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cel al Parlamentului European, Antonio Tajani, au transmit marţi prin intermediul reţelei de socializare online Twitter mesaje de solidaritate faţă de victimele atacului armat de la Strasbourg, relatează Le Figaro.

De asemenea, Antonio Tajani a utilizat aceeaşi reţea online pentru a transmite un mesaj poporului francez: "Îmi exprim condoleanţele cele mai profunde familiilor victimelor. Nu ne plecăm capetele. Vom înfrânge terorismul şi pe cei care ne atacă modul de viaţă. Parlamentul European continuă să funcţioneze. Salut curajul forţelor de ordine."

La rândul său, premierul britanic Theresa May s-a declarat şocată şi întristată de atacul care a avut loc marţi în oraşul francez Strasbourg.

"Sunt şocată şi întristată de atacul teribil de la Strasbourg. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care au afectaţi şi poporului francez", a declarat Theresa May, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Citește și: