Andrei Luca POPESCU
Ioana Bojan
21698 vizualizări 20 nov 2015

UPDATE SÂMBĂTĂ Conform celui mai recent bilanţ, anunţat de preşedintele din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, 19 persoane au fost ucise în timpul atacului terorist, iar doi terorişti au fost ucişi de trupele de securitate. În atac au fost rănite de asemenea 7 persoane. Un bilanţ anterior, prezentat de personalul ONU, arăta că 27 de persoane au murit, printre care se numărau şi 5 terorişti.

Printre persoanele ucise se numără o americancă ce lucra la un ONG pentru ajutor umanitar, precum şi un ales local belgian.

UPDATE 20.00 Gruparea teroristă „Al-Qaeda în Maghreb-ul Islamic” a anunţat că a participat alături de gruparea lui Mokhtar Belmokhtar, Al-Mourabitoun, la atacul asupra hotelului din Mali.

UPDATE 19.30 Între cele 27 de persoane care au murit se numără şi 5 terorişti, conform oficialilor din Mali.

UPDATE 19.00 În hotel se mai află încă terorişti, care se luptă cu militarii malieni şi forţele de securitate.

UPDATE 18.40 Toţi cei 22 de cetăţeni americani din hotel, angajaţi ai Departamentului Apărării, au scăpat fără să fie răniţi, conform Pentagonului.

UPDATE 18.10 Doi terorişti au fost ucişi în timpul operaţiunii, conform Armatei din Mali, citate de AFP. Conform soldaţilor ONU, cel puţin 27 de cadavre au fost găsite până acum în hotel, iar căutările continuă.

UPDATE 17.35 Operaţiunea de salvare a ostaticilor a luat sfârşit, ei fiind eliberaţi. Conform AFP, care citează o sursă din serviciul de securitate, sunt 18 morţi în urma acestui atac terorist. 

Un grup afiliat al Qaeda, din nordul Mali, numit Al-Mourabitoun, a revendicat atacul printr-o postare pe Twitter. Gruparea este formată din arabi şi tuaregi.

Gruparea s-a format în urmă cu doi ani în deşertul Sahara şi este condusă de fostul luptător al-Qaeda Mokhtar Belmokhtar, conform Reuters. Gruparea teroristă a revendicat mai multe atacuri în regiune. Belmokhtar este responsabil şi pentru atacul din 2013 asupra unei rafinării din Algeria, unde lucrau şi cetăţeni români.

O facţiune care s-a rupt din această grupare şi s-a afiliat Statului Islamic este responsabilă pentru atacul asupra minei deţinute de Frank Timiş în Burkina Faso, în apropierea frontierei cu Mali, în urma căruia românul Iulian Gherguţ, şeful securităţii minei, a fost răpit. Atacul a avut loc în aprilie 2015.

UPDATE 16.40 Forţele speciale GIGN ale Jandarmeriei franceze au ajuns la hotelul din Mali.

UPDATE 16.10 Forţele armate şi de securitate avansează etaj cu etaj în hotel, eliberând pe rând oamenii baricadaţi în camere. Atacatorii s-ar fi refugiat undeva la etajul 7 al hotelului, conform Reuters.

UPDATE 16.00 În hotel se mai află 138 de persoane, conform ultimelor informaţii furnizate de grupul hotelier Rezidor. Operaţiunii antitero s-au alăturat şi forţe speciale ale SUA, conform Comandamentului Armatei SUA în Africa.

UPDATE 14.45 Un martor eliberat din hotel a declarat că i-a auzit pe atacatori vorbind în engleză, conform Reuters. Un alt martor susţine că a văzut mai multe persoane ucise în holul de la intrarea în hotel.

UPDATE 14.40 Jandarmeria franceză a confirmat că trupe GIGN, specializate în intervenţia antiteroristă, au plecat spre Mali.

UPDATE 14.20 Cei doi sau trei atacatori au sosit la hotel într-o maşină cu numere de înmatriculare diplomatice, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii ONU în Mali.

UPDATE 14.15 12 membri ai unor echipaje Air France au fost eliberaţi, confirmă compania. De asemenea, 20 de cetăţeni indieni se află printre ostatici, a confirmat MAE indian.

UPDATE 13.55 Televiziunea de stat din Mali susţine că 80 dintre ostatici au fost eliberaţi, după ce forţele de securitate au pătruns în hotel.

UPDATE 13.50 Forţele de securitate au intrat în hotel, conform unui martor şi unei surse din poliţie, citaţi de Guardian.

Sursa: abamako.com

UPDATE 13.00 Trei ostatici au fost ucişi, conform ministrului malian al Securităţii. În jur de 20 de ostatici au fost eliberaţi sau au fugit din hotel, conform unui oficial militar malian, citat de AP. Printre cei eliberaţi se numără 5 membri ai unui echipaj Turkish Airways, dar şi un cântăreţ din Guinea, Sekouba Bambino.

UPDATE 12.56 Franţa, China şi Turcia au confirmat că au mai mulţi cetăţeni printre ostaticii aflaţi în hotelul din Bamako. Ministerul Afacerilor Externe român a anunţat că face demersuri pentru a afla dacă vreun român se află printre ostatici.

Forţele de securitate locale sunt asistate de cele franceze, însă nu este clar încă dacă au intervenit în interiorul hotelului. Conform unor surse citate de Reuters, teroriştii verifică fiecare etaj al hotelului.

UPDATE 12.18 Mai mulţi ostatici au fost eliberaţi, printre care se numără cei care au putut recita versete din Coran, au declarat surse pentru Reuters.

Potrivit reprezentanţilor hotelului, care este frecventat de cetăţeni străini, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Soldaţii din Mali, ajutaţi de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfăşoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.

"Săptămâna aceasta a fost o delegaţie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako", a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).

Saldago a precizat că forţele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldaţii din Mali în teren.

Anterior, o sursă din forţele de securitate şi un martor au declarat pentru Reuters că persoane înarmate au atacat vineri dimineaţă un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini şi se pare că au luat ostatici.

Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul oraşului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere şi ale unor misiuni diplomatice.

"Au fost focuri de armă dimineaţă devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliţia este acolo şi izolează zona", a declarat sursa din domeniul securităţii.

Potrivit unor martori din zonă, poliţia a înconjurat hotelul şi a blocat drumurile care duc spre cartier.

Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operaţiunea armată de la hotelul Radisson şi i-a sfătuit pe cetăţenii americani să rămână în case.

Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamişti, unii având legături cu Al-Qaida. Deşi aceştia au fost eliminaţi în urma unei operaţiuni militare condusă de Franţa, violenţele sporadice continuă.

Citește și: