Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
7342 vizualizări 31 oct 2017

Autorul atacului din metropola americană New York este un bărbat în vârstă de 29 de ani, care avea asupra lui două arme cu aer comprimat, a declarat marţi şeful poliţiei din New York, comisarul James P. O'Neill, relatează site-ul televiziunii CNN. 

El a fost identificat ca fiind Sayfullo Saipov, de origine uzbekă,  şi venise în SUA în 2010. Potrivit New York Times, ar fi strigat „Allah akbar”. El a fost împuşcat în abdomen de un poliţist şi se află în stare gravă. 

VEZI AICI VIDEO CU ATACATORUL ÎNAINTE DE A FI ÎMPUŞCAT

Printre persoanele ucise se află 5 argentinieni şi un cetăţean belgian. 

Autorul atacului ar fi lăsat în vehiculul pe care l-a folosit mai multe note scrise de mână, sub forma unui jurământ de credinţă faţă de Stat Islamic, alături de o imagine cu un steag al organizaţiei teroriste, potrivit unor surse citate de CNN.

Un oficial din cadrul anchetei a precizat că mesajul era scris în limba engleză.

UPDATE 23:54: Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că incidentul din oraşul New York, în urma căruia cel puţin opt persoane au fost ucise, este un „atac comis de către o persoană foarte bolnavă şi dementă", relatează site-ul CNN.

UPDATE 23:29: Bilanţul victimelor ajunge la cel puţin opt morţi, informează New York Times. „Pe baza informaţiilor pe care le avem, putem spune că a fost un act terorist, unul extrem de laş, îndreptat împotriva civilior", a transmis primarul Bill de Blasio. 

UPDATE 23:04: Autorul atacului comis marţi după-amiază în zona Manhattan din New York a strigat o sintagmă folosită de teroriştii islamişti, afirmă martori citaţi de presa americană.

UPDATE 22:56: Atacul comis marţi după-amiază în oraşul american New York pare a fi un act specific organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, afirmă Rita Katz, directorul Institutului american SITE, specializat în monitorizarea mesajelor transmise online de grupuri islamiste.

„Nu există nicio revendicare a unui grup terorist după atacul din NewYork. Cu toate acestea, stilul atacului - utilizarea unui vehicul - se potriveşte actelor inspirate de organizaţia teroristă ISIS" (Stat Islamic în Irak şi Siria), a scris Rita Katz pe Twitter.

UPDATE 22:43:  Cel puţin şase persoane au fost ucise în urma atacurilor comise marţi după-amiază în oraşul american New York, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de cotidianul New York Daily News.

Alte cel puţin 15 persoane au fost rănite.

Poliţia nu a anunţat încă un bilanţ exact al victimelor.

Surse din cadrul echipelor de investigaţie au declarat că nu este exclusă ipoteza unui act terorist.

UPDATE: Autorul atacului din Manhattan a lovit trecători cu un vehicul, iar apoi a deschis focul, afirmă surse citate de presa americană. Bilanţul până la acest moment se ridică la şase morţi şi 11 răniţi. 

Conform unor martori, însă, un bărbat a lovit cu maşina cel puţin patru persoane, pe o pistă de biciclete situată în apropierea Râului Hudson, în Manhattan. După atacul cu vehicul, individul a deschis focul, înainte de a fi reţinut.

Individul a tras cel puţin 15 focuri de armă.

„O persoană este în detenţie. Nu există suspecţi în libertate. Toate informaţiile sunt preliminare, investigaţia continuă", a comunicat Poliţia, precizând că incidentele au avut loc în zonele Chambers / Greenwich / West.

„Un vehicul a lovit mai multe persoane. Există numeroase persoane decedate sau rănite. Vehiculul şi-a continuat parcursul spre sud, intrând în coliziune cu altă maşină. Suspectul a ieşit din vehicul, avea asupra sa ceea ce păreau a fi arme de foc; a fost împuşcat de agenţi şi este în detenţie", a precizat Poliţia.

Potrivit datelor preliminare, un individ a lovit mai multe persoane cu o camionetă pe o pistă pentru biciclete, după care a intrat în coliziune cu un alt vehicul. Şoferul agresor a deschis apoi focul la întâmplare.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a fost informat în legătură cu incidentele şi a dat asigurări că nu mai există niciun pericol iminent.

Bilanţul preliminar al incidentelor este de cel puţin patru morţi şi opt răniţi.

Incidentul a avut loc în zona străzilor West / Chambers, în apropierea Liceului Stuyvesant, la sute de metri de Memorialul naţional 11 Septembrie, informează News 4 şi NBC New York.

Poliţia din New York a confirmat incidentul, precizând că presupusul autor al atacului a fost reţinut. Autorul atacului a lovit trecători cu un vehicul, iar apoi a deschis focul, afirmă surse citate de presa americană.

 

Citește și: