Iuliana Enache - Mediafax
676 vizualizări 21 nov 2013

Presupusul atacator de la Paris, arestat miercuri seara, a vorbit în scrisorile sale despre un "complot fascist" şi a denunţat daunele provocate de "capitalism" şi "manipularea maselor" de către "mass-media", a anunţat joi procurorul Parisului, citat de AFP.

Abdelhakim Dekhar, în vârstă de 48 de ani, suspectat că a rănit grav, luni, un asistent fotograf în holul cotidianului Liberation şi că a deschis focul într-un cartier de afaceri din apropiere de Paris, a fost plasat în arest preventiv pentru tentative de asasinat, răpire şi sechestrare, potrivit procurorului François Molins.

Bărbatul, condamnat în 1998 la patru ani de închisoare într-un caz puternic mediatizat, avea "tendinţe de fabulare" dar fără vreo "urmă de nebunie", potrivit expertizei psihiatrice de la vremea respectivă, a subliniat Molins în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit magistratului, Dekhar este "singurul autor" al atacurilor de la Paris şi de la periferia capitalei franceze.

Găsit în stare de "semiconştienţă", miercuri seara, într-o maşină parcată în apropiere de Paris, fără îndoială după ce a luat medicamente, Abdelhakim Dekhar a fost plasat plasat în arest provizoriu sub supraveghere medicală.

Arestarea sa pune capăt a două zile de urmărire care a mobilizat toate forţele de poliţie din aglomeraţia pariziană. Sute de persoane au răspuns la apelul lansat de poliţie graţie fotografiilor capturate de pe înregistrările camerelor de supraveghere.

Născut în estul Franţei, Abdelhakim Dekhar a fost condamnat în 1998 într-unul dintre cele mai răsunătoare cazuri din ultimii 30 de ani. Supranumit Toumi în perioada respectivă, el a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a cumpărat o puşcă ce a fost folosită în acţiunea sângeroasă a cuplului Florence Rey-Audry Maupin, care s-a soldat cu cinci morţi, dintre care trei poliţişti, la 4 octombrie 1994 la Paris.

Cu părul scurt şi ochelari de tip Malcolm X, el era la începutul anilor '90 un obişnuit al mişcărilor de ocupare a unor clădiri, frecventate de grupări anarhiste şi de extremă stânga, fiind adeseori sub atenta supraveghere a poliţiei.

În cadrul procesului, Abdelhakim Dekhar, atunci în vârstă de 33 de ani, a încercat în zadar să convingă tribunalul că este un agent din cadrul Siguranţei militare algeriene, a cărui misiune este să se infiltreze în mediile autonome pentru a depista eventualii integrişti.

Citește și: