Mihai Draghici - Mediafax
Andrei Luca POPESCU
11381 vizualizări 29 dec 2013

16 persoane au murit într-o explozie produsă duminică dimineaţă (12.45 PM ora locală) într-o gară din oraşul rus Volgograd, situat în sudul ţării, conform celui mai recent bilanţ al autorităţilor ruse, citat de Russia Today. Alte peste 30 de persoane au fost rănite şi se află în spital.

Serviciile de securitate au precizat că deflagraţia a fost provocată de o bombă purtată de o femeie, fiind vorba despre un nou atentat sinucigaş. Explozia a avut loc în gara Volgograd-1. Bomba a echivalat cu 10 kilograme de TNT, iar miezul a fost acoperit cu fragmente metalice, pentru a provoca mai multe victime.

UPDATE 17.45 Conform primelor investigaţii, atacatoarea sinucigaşă este Oksana Aslanova, o femeie din Daghestan ai cărei doi soţi au fost ucişi în luptele cu trupele ruseşti, relatează Russia Today. Aslanova ar fi fost prietenă cu Naida Asiyalova, terorista-kamikaze care a detonat o bombă într-un autobuz din Volgograd, în luna octombrie.

Conform unor surse citate de agenţia rusă Interfax, sinucigaşa a detonat bomba în faţa detectorului de metale de la intrarea din gară, atunci când a văzut că un poliţist se apropia de ea. Poliţiştii au reuşit să o oprească pe teroristă înainte să pătrundă pe peroane, în caz contrar numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Oficialii au mai precizat că explozia a avut loc cu aproximativ 30 de minute înainte ca trenul dinspre Moscova să sosească în gară.

În luna octombrie, un atentat terorist sinucigaş a avut loc tot în Volgograd. O femeie din republica Daghestan a detonat o bombă într-un autobuz, omorând 6 persoane şi rănind alte 37.

Autorităţile ruse se aşteaptă ca grupările militante islamiste să intensifice violenţele o dată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor începe pe 7 februarie 2014. În iulie, liderul cecen Doku Umarov a cerut, într-un film postat pe internet, ca militanţii să folosească "forţa maximă" pentru a împiedica Jocurile Olimpice.

Citește și: