94460 vizualizări 22 mar 2016

O primă explozie a avut loc în zona terminalului de plecări, urmată de o a doua în timp ce oamenii fugeau din aeroport. Aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles a fost evacuat şi toate zborurile au fost anulate, aeroportul urmând să rămână închis şi miercuri.

La o oră după cele două deflagraţii, a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în staţia Maelbeek, lângă instituţiile europene. Bomba a explodat în al doilea vagon al unui tren format din trei vagoane, în timp ce acesta pleca din staţie.

Sursa: Le Monde.

Bilanţul provizoriu al victimelor se ridica marţi seara la 31 de morţi - 11 la aeroport şi 20 la metrou, precum şi 250 de răniţi, conform ministrului belgian al Sănătăţii. Printre victime se numără şi cel puţin 4 cetăţeni români, dintre care unul este minor. Trei dintre ei se aflau marţi seară încă internaţi în spitale din Bruxelles, în timp ce unul fusese externat, primind îngrijiri uşoare.

Atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic. Atentatorii au folosit centuri explozibile, una dintre ele, precum şi o armă de tipKalaşnikov, fiind găsite la aeroport. La percheziţiile făcute de autorităţi după atentate, într-o suburbie bruxelleză, au fost găsite o bombă cu cuie, produse chimice şi un steag al Statului Islamic.

Poliţia îl căuta încă marţi seară pe cel de-al treilea suspect în atacul de la aeroport, care a fugit fără să îşi detoneze bomba.

Momentul exploziei la aeroportul Zaventem.

UPDATE 23.00 Declaraţie uimitoare a ministrului belgian de Interne, Jan Jambon, pentru RTL: „Mereu a fost posibil ca mai multe atacuri să aibă loc, dar nu ne-am imaginat niciodată ceva de asemenea proporţii. Nu am avut nicio informaţie despre asta, dar ştiam că lucrurile se mişcă în Europa, în diferite ţări, în Franţa, în Germania, aici”.

UPDATE 22.40 Bombele au fost transportate în valize, care au fost purtate pe cărucioare de bagaje, în aeroportul Zaventem, a declarat primarul din Zaventem. Atentatorii au venit cu valizele în taxi, a mai spus oficialul, iar al treilea dintre ei a fugit fără să mai detoneze bomba.

UPDATE 22.30 Un al patrulea cetăţean român rănit în atentate a fost identificat de MAE. „Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei”, informează MAE.

UPDATE 22.20 Ministrul Sănătăţii din Belgia a plasat bilanţul atentatelor la 31 de morţi - 11 la aeroport şi 20 de la metrou, precum şi 250 de răniţi, într-o intervenţie la postul flamand VTM. Ea a mai spus că după atentatele de la Paris, din noiembrie, a obligat fiecare spital să aibă un plan de urgenţă, lucru care s-a dovedit folositor astăzi.

UPDATE 21.40 Spitalul militar din Bruxelles a publicat o radiografie a uneia dintre victimele rănite în atacurile de marţi dimineaţă, în care se poate observa un cui sau un şurub înfipt în pieptul persoanei respective, cel mai probabil provenind de la un dispozitiv exploziv improvizat cu cuie. O bombă similară a fost descoperită la percheziţiile din suburbia Schaerbeek.

UPDATE 21.10 Unul dintre românii răniţi în atentatele de la Bruxelles este Claudiu Rusu, student la Bruxelles, care se afla în aeroportul Zaventem cu un grup mai mare de studenţi, pregătindu-se să plece către Lisabona. Rusu a fost rănit uşor la cap, din cauza cioburilor provenite din cea de-a doua explozie de la aeroport, a povestit el pentru Digi 24.

UPDATE 20.14 Autorităţile au descoperit noi explozibili la aeroportul Zaventem şi îi detonează controlat, conform unor surse citate de televiziunea de stat belgiană. De asemenea, la percheziţiile care au loc în suburbia Schaerbeek au fost găsite o bombă cu cuie şi un steag al Statului Islamic, precum şi produse chimice.

UPDATE 20.08 Trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele de la Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„Doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat”, precizează MAE.

UPDATE 19.45 Procurorul general al Belgiei a declarat că au loc mai multe percheziţii în toată ţara. El a mai spus că a fost vorba de doi atentatori sinucigaşi la aeroport, iar un al treilea care a fugit este căutat. La aeroportul Zaventem s-au auzit mai multe explozii după cele două iniţiale, însă a fost vorba despre detonări controlate ale unor bagaje sau pachete suspecte.

UPDATE 19.30 Statul Islamic ameninţă că va ataca toate statele „cruciate” care participă la coaliţia antiteroristă implicată în operaţiuni în Siria şi Irak.

„Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile şi mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar”, a transmis organizaţia teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles.

„Cu ajutorul lui Allah, o celulă secretă a soldaţilor Califatului a atacat Belgia cruciată, care luptă fără încetare împotriva islamului şi a musulmanilor. Mujahedini ai organizaţiei Stat Islamic au comis seria de atentate sinucigaşe, cu centuri explozive şi bombe; au fost vizate un aeroport şi o staţie de metrou din centrul capitalei Belgiei”, arată un comunicat oficial al Statului Islamic.

UPDATE 19.15 Poliţia a lansat o căutare oficială pentru cel de-al treilea suspect de la aeroportul Zaventem.

UPDATE 19.05 Turnul Burj Khalifa din Dubai a fost luminat în culorile drapelului Belgiei.

UPDATE 19.00 Gara Schaerbeek din Bruxelles a fost închisă, din dispoziţia anchetatorilor belgieni.

UPDATE 18.40 O a treia bombă a fost găsită la aeroportul din Bruxelles şi a fost detonată de autorităţi.

UPDATE 18.15 Piaţa Bursei din Bruxelles a fost acoperită cu mesaje de susţinere, scrise cu creta.

UPDATE 17.25 Agenţia de presă Amaq, afiliată grupării teroriste Statul Islamic, a anunţat că atacurile au fost comise de luptători ai grupării. Agenţia precizează că atacatorii au detonat centuri explozive.

UPDATE 17.20 Bilanţul provizoriu se ridică la 30 de morţi - 10 la aeroport şi 20 la metrou, conform purtătorului de cuvânt al centrului de criză din Bruxelles, citat de Reuters, precum şi la cel puţin 230 de răniţi.

UPDATE 17.15 Aceştia sunt cei trei suspecţi în cazul atentatului de la aeroportul Zaventem: cei doi în negru s-ar fi aruncat în aer, iar cel de-al treilea în alb este căutat de autorităţi, arată televiziunea naţională belgiană, citând poliţia.

UPDATE 17.05 Un oficial american a declarat pentru AP că cel puţin o valiză cu bombă a explodat la aeroportul Zaventem. El a mai spus că explozibilii folosiţi păreau sofisticaţi şi că anchetatorii îi vor examina pentru a vedea dacă au aceleaşi caracteristici cu cei folosiţi la Paris anul trecut.

UPDATE 16.50 Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu naţional.

UPDATE 16.30 Gările din Bruxelles se vor redeschide la ora 16.00 ora locală (17.00 ora României).

UPDATE 15.10 Autorităţile au detonat mai multe bagaje şi pachete suspecte la aeroportul Zaventem, dar şi la o universitate din Bruxelles.

UPDATE 15.05 O centură cu explozibil intactă ar fi fost găsită la aeroportul Zaventem, conform postului flamand de televiziune VTM.

UPDATE 14.55 Un nou bilanţ provizoriu, citat de televiziunea publică belgiană, pe surse: 14 morţi la aeroport, 20 de morţi la staţia de metrou, numărul total al răniţilor ridicându-se la aproximativ 170.

UPDATE 14.35 Explozia de la metrou a avut loc în al doilea vagon dintr-o garnitură veche, formată din doar trei vagoane, conform operatorului de metrou STIB, citat de televiziunea publică belgiană. Trenul tocmai pleca din staţie în direcţia Arts-Loi, când a avut loc explozia. Conductorul a oprit trenul şi a evacuat oamenii din vagoanele 1 şi 3. În prezent, toate victimele au fost evacuate, precum şi tot personalul, la faţa locului fiind doar anchetatorii.

UPDATE 14.20 Compania aeriană American Airlines a anunţat că explozia de la aeroport nu a avut loc lângă poarta sa de check-in, aşa cum arătau informaţii anterioare.

UPDATE 14.15 Agenţia românească de turism Paravion informează că cei care au cumpărat de aici biletele pentru zboruri la Bruxelles, în perioada 22-31 martie, la companiile Tarom sau Blue Air, vor putea primi banii înapoi sau folosi biletele pe zboruri ulterioare. 

De asemenea, Tarom informează că zborurile de astăzi şi de pe 23 martie, din Bruxelles, se anulează şi cei care aveau bilete Tarom se pot îmbarca în orice cursă a companiei, din aceste zile, care pleacă de la Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen sau Londra.

UPDATE 14.00 Au loc percheziţii în Bruxelles, în urma atentatelor, conform televiziunii publice belgiene.

UPDATE 13.50 Pe culoarele din aeroportul Zaventem ar fi fost găsită o armă Kalaşnikov, conform unor surse citate de televiziunea publică belgiană.

UPDATE 13.45 „Terorismul a şocat Belgia, dar cea vizată este Europa, trebuie să fim conştienţi de amploarea şi de gravitatea ameninţării teroriste. Aceste atacuri vin după altele. Paris a fost în mod special afectat, mai ales în ianuarie şi în noiembrie. Alte continente sunt afectate, mă gândesc la Africa. Suntem în faţa unei ameninţări globale, trebuie deci să avem un răspuns global. L-am asigurat pe preşedintele belgian de sprijinul nostru. Războiul contra terorismului trebuie să fie purtat în toată Europa şi cu toate mijloacele care sunt necesare”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

UPDATE 13.35 Un angajat al aeroportului Zaventem a povestit presei cum a încercat să salveze oameni în urma atacului. El a povestit că a auzit un om strigând ceva în arabă, înainte de prima explozie. „Apoi tavanul fals al aeroportului s-a prăbuşit. Am ajutat să cărăm afară cinci morţi, care aveau picioarele distruse, de parcă bomba ar fi venit dintr-un bagaj”, a povestit Alphonse Youla, 40 de ani, conform Reuters.

UPDATE 13.15 Potrivit Ministrului Federal al Sănătăţii, Maggie De Block, explozia de la aeroportul Zaventem a făcut 11 morţi şi 81 răniţi.

UPDATE 13.00 Operatorul metroului din Bruxelles a confirmat pentru televiziunea publică belgiană că în atacul de la metrou au murit 15 persoane şi alte 55 au fost rănite.

UPDATE 12.45 Procurorul general al Belgiei a confirmat că atacul de la aeroport a fost de tip kamikaze.

UPDATE 12.30 Frontiera dintre Belgia şi Franţa nu a fost închisă, aşa cum au existat informaţii anterioare, a declarat ministrul de Interne belgian. El a arătat însă că la frontieră se află 5.000 de forţe de ordine, iar în Bruxelles au fost trimişi 225 de militari în plus faţă de cei care patrulează în prezent pe străzile capitalei.

UPDATE 12.25 Niciun cetăţean român nu se află printre victimele de la Bruxelles, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş. 

El a precizat că oficialii români care lucrează la instituţiile europene sunt de asemenea în siguranţă.

„Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada cât şi reprezentanţa permanentă sunt mobilizate să dea ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou", a spus premierul în deschiderea unei conferinţe la care trebuia să participe conform programului iniţial.

Anterior, MAE a anunţat numerele de telefon de contact în caz de urgenţă, pentru românii aflaţi în Belgia: Ambasada României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

UPDATE 12.10 În prezent, aeroportul şi metroul din Bruxelles sunt închise, autorităţile făcând apel la populaţie să nu se mai deplaseze cu transportul în comun. Mai multe curse de tren au fost de asemenea suspendate.

UPDATE 12.00 Parchetul belgian confirmă că exploziile de la aeroportul din Bruxelles au fost provocate de un atacator sinucigaş.

UPDATE 11:57 Franţa trimite 1.600 de militari la graniţa cu Belgia, a anunţat ministrul de Interne francez Bernard Cazeneuve. Măsurile de securitate din Franţa au fost sporite de asemenea.

UPDATE 11:47 Autorităţile belgiene fac apel la populaţie să folosească reţelele de socializare pentru a comunica, reţelele de telefonie fiind supraîncărcate.

UPDATE 11:26 Potrivit Reuters, care citează televiziunea publică belgiană, în explozia de la metrou ar fi murit 10 persoane.

UPDATE 11:15 Cel puţin 13 morţi şi 35 de răniţi este bilanţul anunţat de parchetul federal belgian, potrivit lesoir.be

UPDATE 10:58 Imagini surprinse după explozia de la metrou

 

UPDATE 10:42 Le Figaro vorbeşte despre un bilanţ provizoriu de cel puţin 10 morţi şi 30 de răniţi în exploziile de la aeroport.

UPDATE 10:34 O explozie a avut loc la staţia de metrou Maelbeek, lângă instituţiile europene.

 

 

UPDATE 10:12 Potrivit presei din Belgia, înainte de explozie s-ar fi auzit focuri de armă şi strigăte în limba arabă.

UPDATE 10:08 O cursă Tarom, RO371, care a decolat cu destinaţia Bruxelles la ora 07.20 a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam.

UPDATE 10:05 Poliţia anunţă că cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte zeci sunt rănite. Anterior jurnalişti de la faţa locului, citaţi de Le Figaro, prezentau un bilanţ provizoriu de 11 morţi, potrivit pompierilor.

Atentatul din Bruxelles vine la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, prins de autorităţile belgiene, care nu au exclus o răzbunare.

Au contribuit: Clarice Dinu, Andrei Luca Popescu, Mihai Schiau.

Citește și: