74170 vizualizări 13 nov 2015

UPDATE 10:50. Autorităţile franceze au arestat preventiv şase persoane din anturajul teroristului kamikaze Omar Ismail Mostefai, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat sâmbătă seara procurorul general din Paris, Francois Molins.

"La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanţ provizoriu şi evolutiv, ţinând de numărul important de răniţi; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută", a declarat  Molins, adăugând că "şapte terorişti sunt morţi".

Cei şapte terorişti care au participat la atentatele comise în diferite puncte din Paris, în arondismentele XX şi XXI, au fost împărţiţi în trei echipe care s-au coordonat între ele. Teroriştii care au luat cu asalt sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului) au invocat situaţia din Siria şi Irak în timpul atacului în care au fost ucise cel puţin 89 de persoane. Toţi erau înarmaţi cu puşti Kalaşnikov şi aveau asupra lor dispozitive explozive menite să producă un număr cât mai mare de victime. Erau organizaţi în trei echipe coordonate.

Asupra unuia dintre terorişti era născut în Siria, un altul era cunoscut pentru radicalismul său, fiind arestat de opt ori între 2004 şi 2010, fără a ajunge însă la închisoare.

Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, la locul atentatelor fiind semnalată o maşină cu numere de belgia.

Doi români printre victime

Mai mulţi cetăţeni străini, printre care şi doi români, se numără printre victimele atentatelor de vineri seară din Paris.

Cel puţin doi cetăţeni belgieni au decedat, potrivit MAE de la Bruxelles, la fel şi un spaniol de 29 de ani care asista, împreună cu sora sa, la concertul unei trupe rock americane la sala Bataclan din centrul Parisului. Un portughez de 63 de ani care locuia la Paris şi lucra în sistemul de transport de pasageri şi-a pierdut viaţa la Stade de France, în nordul Parisului. Un cetăţean britanic a fost ucis şi alţi câţiva au fost răniţi, a anunţat Foreign Office, fără a preciza numărul răniţilor.

Au fost ucise două tinere tunisience, surori, care veniseră în regiunea Creusot (centru-est) şi sărbătoreau la Paris ziua de naştere a unei prietene, potrivit MAE tunisian.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei suedeze a declarat că este posibil ca un suedez să fi fost ucis şi un altul rănit. Mai mulţi americani se află printre victimele rănite, dar numărul lor nu este precizat.

O  femeie din Chile figurează de asemenea printre victime, "nepoata ambasadorului nostru Ricardo Nunez", a declarat senatoarea Partidului socialist chilian Isabel Allende.

Doi algerieni, o femeie de 40 de ani şi un bărbat de 29 de ani, au fost ucişi în atentate potrivit agenţiei APS.

O studentă americană de 20 de ani de la Universitatea de Stat din Long Beach, în California a fost şi ea ucisă. Nohemi Gonzalez se afla la Paris în cadrul unui semestru de schimb universitar.

Galerie foto

vezi galeria 9 foto

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR (ora Franţei)

21:20 În timpul meciului Franţa-Germania, o primă explozie are loc la poarta B a Stade de France. Au murit doi oameni, un kamikaze care a detonat centura cu explozibil şi un trecător din cauza suflului exploziei.

A doua scenă are loc în arondismentul X unde tiruri de kalaşnikov ucid 15 persoane şi rănesc numeroşi alţi oameni. Teroriştii se aflau la bordul unui Seat negru.

21:30 O a doua explozie are loc la poarta H a Stade de France. Este vorba de un al doilea kamikaze care se aruncă în aer.

21:32 În arondismentul XIX , indivizi înarmati deschid focul asupra unui bar.  Ei se aflau la bordul unui Seat negru. La faţa locului au fost găsite zeci de cartuşe goale. 

21:36  Rue Charonne, în arondismentul  XI, la restaurantul Belle équipe, este reperat, din nou, un Seat negru. 19 persoane aflate pe terasă sunt împuşcate mortal, alte 9 rănite extrem de grav. La faţa locului au fost găsite zeci de cartuşe goale.

21:40 Un polo de culoare neagră ajunge în faţa sălii de concerte Bataclan. Trei indivizi intră în sală şi trag în rafale asupra oamenilor. Ei invocă Siria şi Irakul.
 
21:53 Un al treilea kamikaze se aruncăîn aer la Stade de France. .

00:20 Forţele de securitate lansează asaltul la Bataclan şi eliberează ostaticii. Cei trei atactori sunt ucişi.

ATENŢIE IMAGINI ŞOCANTE! BATACLAN, momentul în care oamenii încep să iasă

GÂNDUL TRANSMITE LIVE

UPDATE 20:33 Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, sâmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris de vineri seară.

Percheziţiile au avut loc în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparţine administrativ de Bruxelles, în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări "pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan", unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de vineri seară.

UPDATE 20:21 Bilanţul morţilor a ajuns la 129 de morţi, iar 352 de oameni sunt răniţi. Unul dintre Kamikaze de la Stade de France era născut în Siria.

”În acest moment, sunt 129 de morţi, bilanţul provizoriu si în evoluţie, având în vedere numărul important de răniţi 352”, a declarat procurorul general al Franţei, François Molins. „Şapte terorişti sunt morţi”, a spus el.  Teroriştii au acţionat în trei echipe, au avut arme kalaşnikov şi dispozitive explozive identice, vizând un număr maxim de victime, a adăugat procurorul.

 

UPDATE 19:34. Anchetatorii francezi au găsit un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze care au comis atentatele teroriste de vineri seară. Paşaportul aparţine unui imigrant care fusese înregistrat de autorităţile greceşti la începutul lunii octombrie, după ce ajunsese în insula Leros

UPDATE 17:48 Cei doi români care au murit în atentatele din Paris sunt Lăcrimioara Pop, originară din Baia-Mare, şi Ciprian Calciu din Tulcea. Informaţia a fost confirmată de prefectul de Maramureş Anton Rohian. DETALII AICI

UPDATE 15:36.  Autorităţile franceze urmăresc activ mai multe maşini cu care ar fi reuşit să fugă unii dintre autorii atacurilor teroriste din Paris, informează Le Figaro.

UPDATE 14:30. Polonia a decis să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor impuse de Uniunea Europeană, în contextul atentatelor din Franţa, relatează Reuters.

UPDATE 14:02 - MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze.

UPDATE 13:30. Atacurile teroriste de la Paris sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak, anunţă reţeaua teroristă Stat Islamic într-o înregistrare postată după revendicarea atentatelor din Franţa.

UPDATE 13:00. Nivelul de alertă teroristă pe teritoriul României rămâne "albastru precaut", a declarat sâmbătă premierul interimar Sorin Câmpeanu, după o întrunire cu oficiali ai MAI şi MAE.

UPDATE 12:31. Atacurile de la Paris au fost comise de „barbari” din cadrul ISIS, a declarat sâmbătă preşedintele Francois Hollande, catalogând atentatele drept un „act de război”.

UPDATE 11:30. Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi, calificându-le "un miracol", informează publicaţia britanică The Independent.

UPDATE 11:18 Preşedinţia Franţei a oferit clarificări după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat închiderea frontierelor, explicând că au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulaţia rămâne deschisă.

UPDATE 11:14 Ultimul bilanţ al atentatelor de la Paris indică cel puţin 128 de morţi şi 180 de răniţi, din care 99 în stare critică, potrivit Le Figaro.

UPDATE 11:00 Ultimul bilanţ al masacrului de la Paris indică cel puţin 127 de morţi şi 180 de răniţi, din care 80 în stare critică.

UPDATE 11:00. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a scris, sâmbâtâ, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în urma atentatelor din Paris, cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi parlamentarilor, să nu accepte cote de imigranţi în România, existând riscul ca în rândul acestora să se infiltreze terorişti.

UPDATE 10:40. Premierul interimar Sorin Câmpeanu i-a convocat sâmbătă, de la 10.30, la Palatul Victoria, pe oficiali din MAI şi de la MAE, pentru discutarea măsurilor care ar putea fi luate după atentatele de la Paris.

Totodată, reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională a început sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele Francois Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi.

UPDATE 10:22. Măsurile de se securitate au fost sporite la ambasadele şi consulatele din Capitală şi din ţară, în urma atacurilor de vineri seară de la Paris, soldate cu moartea a cel puţin 140 de persoane. Ştirea iniţială
UPDATE 10:15. Compania aeriană American Airlines a suspendat temporar cursele aeriene cu destinaţia Paris din cauza seriei de atentate din capitala Franţei, informează Le Figaro.

UPDATE 09:45. MAE a informat sâmbătă dimineaţă că, până la această oră, nu deţine nicio informaţie oficială conform căreia printre victimele atentatelor de la Paris se află şi cetăţeni români.

UPDATE 09:25. Simpatizanţii organizaţiilor teroriste au celebrat atentatele de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi, sugerând că sunt opera reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Institutul SITE, specalizat în monitorizarea site-urilor islamiste.

UPDATE 08:10. „În urma atacurilor care au avut loc la 13 noiembrie 2015 în capitala Franţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopţi, celula de criză a MAE.

Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens.

Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniţi, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară”, se arată în comunicatul MAE.

UPDATE 07:55. Membrii formaţiei rock Eagles of Death Metal au scăpat cu viaţă în urma atacului comis în sala de concerte Bataclan din Paris, atacată de terorişti, dar aproximativ 100 de spectatori au fost ucişi, afirmă surse citate de Washington Post. Ştirea iniţială

UPDATE 07:45. Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe la Paris, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, anunţă autorităţile, după atacurile teroriste soldate cu cel puţin 140 de morţi, informează cotidianul Le Figaro. Ştirea iniţială

UPDATE 04: 50 Un jurnalist român care lucrează la France 24 se află printre victimele atacurilor de vineri seară de la Paris, el fiind internat în stare gravă, anunţă, pe Facebook, apropiaţi ai acestuia.

"Andrei Marian Mihai este un jurnalist român care lucrează la France 24. Acum el se află în comă indusă în urma atentatelor de la Paris. Să ne rugăm pentru viaţa sa!", scrie, pe Facebook, o prietenă a jurnalistului.

UPDATE 03:04 Preşedintele Francois Hollande a mers la Bataclan, unde circa 100 de persoane au fost ucise de terorişti într-o sală unde avea loc un concert rock. „Noi îi vom lăsa să ne sperie. Vom purta această luptă şi va fi nemiloasă”

UPDATE 02:52 CEL PUŢIN 140 DE MORŢI ÎN URMA ATACURILOR TERORISTE DIN PARIS - OFICIAL

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma atacurilor teroriste comise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la Paris, anunţă un oficial de la Primăria capitalei Franţei, citat de Reuters.

Conform oficialului citat, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în momentul în care teroriştii s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, imediat după asaltul forţelor speciale.

Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti.

 

UPDATE 02:42 Ultimul bilanţ de la Bataclan indică 112 morţi, potrivit presei franceze.

UPDATE 02:42 Administraţia Francois Hollande a decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară, pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei, în contextul atentatelor de la Paris.

UPDATE 02:20 Potrivit unor surse poliţieneşti citate de AFP, o sută de persoane au fost ucise în atacul de la sala de concert Bataclan. François Hollande, Manuel Valls, Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne, şi Christiane Taubira, ministrul justiţiei, se îndreaptă către locul tragediei.

În sala de concert se aflau în jur de 1.500 de persoane. Potrivit ultimelor informaţii, trei terorişti au fost neutralizaţi.

UPDATE 02:17 Zeci de ostatici au murit în sala de concerte din Paris atacată de terorişti şi luată cu asalt de forţele speciale, afirmă surse citate de AFP.

UPDATE 02:01 Asaltul de la Bataclan s-a încheiat. Doi terorişti au fost ucişi.

UPDATE 01:45 MAE: Nu există confirmare oficială că printre victime sunt români

UPDATE 01:25 Forţele de ordine intră în forţă în sala de spectacole din Bataclan unde peste 60 de persoane sunt ţinute ostatice. Potrivit martorilor se aud explozii şi focuri de armă.

UPDATE 01:18 Un jurnalist al Europe 1, prezent în sala de concerte unde s-au luat ostaticii, a povestit că doi sau trei bărbaţi nemascaţi au intrat în sală înarmaţi cu arme kalachnikov şi au început să tragă la întâmplare. Totul a durat în jur de 10 minute, în care panica a fost generală, iar oamenii au fugit către scenă călcându-se în picioare.

Potrivit unui martor, atacatorii care au intrat în sala de spectacole au tras în plin în mulţime şi au strigat "Allah Akbar"

UPDATE 01:16 Una dintre exploziile din apropierea Stade de France a fost provocată de un kamikaze.

UPDATE 01:14 Premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a declarat "şocat" de atentatele de la Paris, exprimând solidaritate cu poporul francez şi promiţând asistenţă.

UPDATE 00:56 Francois Hollande: „Când vorbesc, atacurile teroriste sunt încă în curs. Am mobilizat toate fortele de  posibile pentru a neutraliza teroriştii şi stabilirea securităţii. Două deciziile vor fi luate. este declarată starea de urgenţă pe tot teritoriul, iar a doua decizie este închiderea frontierelor.

UPDATE 00:54 Statele Unite vor face tot posibilul pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii atacurilor de la Paris, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.

UPDATE 00:51 Administraţia de la Paris a declanşat Planul Alpha - reacţie la atentate multiple -, iar Guvernul va organiza o şedinţă de urgenţă.

UPDATE 00:45 Cel puţin 60 de persoane au fost ucise

UPDATE 00:43 Imagini surprinse în zona unui restaurant unde s-a tras la întâmplare în oameni

UPDATE 00:41 Un nou atac cu arme automate a fost semnalat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în cartierul Halles din Paris, relatează postul Europe 1.

UPDATE 00:28 Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, iar alte sute sunt rănite în urma atacurilor teroriste

UPDATE 00:13 Bilanţul morţilor este de cel puţin 30 de persoane.

UPDATE 00:09 Cel puţin 26 persoane au murit în exploziile şi în atacurile cu arme automate comise vineri seară la Paris, anunţă surse din cadrul Poliţiei citate de AFP.

UPDATE 23:55 O luare de ostatici este în plină desfăşurare într-o sală de spectacole din Bataclan, potrivit prefecturii.

Două explozii au avut loc în zona Stade de France, iar preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate.

În paralel, au fost semnalate cel puţin trei incidente armate în zonele Fontaine au Roi, Charonne şi Bataclan.

Ministerul francez de Interne a creat o celulă de criză.

Citește și: