Silviu Bănilă
668 vizualizări 13 feb 2019

Marţi, parlamentarii non-guvernamentali au adunat voturile necesare pentru adoptarea unei legi care facilitează acordarea de asistenţă medicală pentru refugiaţi, scrie BBC.

Morrison a spus că legea va duce la slăbirea politicii dure de securitate naţională şi va încuraja traficul de persoane.

Oponenţii politici l-au acuzat pe Morrison că vrea să-i sperie pe votanţi în contextul viitoarelor alegeri.

Începând cu 2003, Australia i-a trimis pe imigranţii sosiţi cu bărcile, care doreau azil, în centrele de detenţie de pe Insula Manus (Papua Noua Guinee) şi Nauru.

Anterior, aceştia erau trimişi pe Insula Crăciunului, un teritoriu australian din Oceanul Indian, situat la 2.600 km de ţărm şi 300 km sud de Indonezia.

 ONU a criticat politicile de detenţie ale Australiei, considerându-le „inumane”, dar guvernul australian insistă că măsurile previn traficul de persoane şi salvează vieţile imigranţilor rătăciţi pe mare.

Anul trecut, australienii au fost şocaţi de ştirile privind  o criză a sănătăţii mintale în rândul copiilor din Nauru - inclusiv câteva tentative de suicid.

Opoziţia laburistă, Verzii şi alţi parlamentari au susţinut o lege prin care doctorii au dreptul să recomande mutarea refugiaţilor în Australia, pentru tratament medical.

Totuşi, ministrul pentru imigrare ar avea în continuare autoritate să respingă transferurile. Morrison s-a opus vehement acestei legi, care a fost însă aprobată în Casa Reprezentanţilor, unde guvernul nu deţine majoritatea. Ulterior a trecut şi de Senat.

Miercuri, Morrison a declarat că guvernul va redeschide Insula Crăciunului „pentru a face faţă sosirilor... şi transferurilor” de imigranţi.

 Centrul de detenţie, care a funcţionat între 2003-2018, a fost scena a numeroase revolte, proteste şi încăierări violente.

În 2010, circa 50 de imigranţi irakieni şi iranieni în căutare de azil au murit, după ce barca lor s-a ciocnit de ţărmul Insulei Crăciunului.

În momentul de apogeu, centrul găzduia mii de persoane. Acesta a fost închis în octombrie 2018, odată cu transferul ultimilor 35 de deţinuţi.

foto: youtube.com

Citește și: