Iuliana Enache - Mediafax
Valentin Vidu - Mediafax
41712 vizualizări 19 apr 2013

La trei zile după atacul terorist din Boston, în care trei persoane au murit şi sute au fost rănite din cauza unor explozii la maratonul din oraş, unul dintre suspecţii care a fost arestat a murit, iar celălalt este urmărit de FBI.

Cel de-al doilea suspect este urmărit de FBI în campusul MIT, unde a împuşcat mortal un poliţist, scrie Boston Globe, care a publicat fotografiile bărbaţilor consideraţi suspecţi.

URMĂRIŢI MAI JOS CELE MAI NOI INFORMAŢII:

UPDATE 01.11: Dhohar Tsarnaev, al doilea suspect căutat de poliţie pentru implicarea în atentatele cu bombă din Boston, nu a fost prins până în acest moment. Poliţia a anunţat că o serie de restricţii pentru cetăţeni au fost ridicate, cerându-le totodată cetăţenilor să rămână vigilenţi. Potrivit poliţiei, suspectul s-ar afla încă în zona oraşului Boston, iar căutarea lui continuă.

UPDATE 20.00: Tânărul în vârstă de 19 ani căutat pentru implicarea în atentatele din Boston a devenit cetăţean american pe 11 septembrie 2012, afirmă un oficial american citat de CNN.

Potrivit oficialului citat, Jokar Ţarnaev a devenit cetăţean american pe 11 septembrie 2012.

UPDATE 17.24:  Poliţia se teme că suspectul poartă o vestă suicidală cu explozibil, potrivit  Boston Globe.

UPDATE 16.40: Mai multe explozii au fost auzite într-o clădire din Boston înconjurată de forţele de ordine care îl caută pe al doilea suspect în cazul atentatelor, informează Fox News.

Exploziile s-au produs într-o clădire situată într-un perimetru de securitate constituit de agenţii de poliţie care îl caută pe  Dhohar Tsarnaev, în vârstă de 19 ani.

UPDATE 15.20: Suspectul "numărul 1" în dublul atentat cu bombă comis luni la Boston, ucis vineri dimineaţa, se numea Tamerlan Tsarnaev şi avea vârsta de 26 de ani, potrivit postului american NBC News, citat de AFP.

AICI PUTEŢI VEDEA O GALERIE FOTO CU TAMERLAN TSARNAEV

Conform unor surse citate de postul Fox 25, afiliat reţelei Fox News, şi presei ruse, Tamerlan s-ar fi născut în Caucazul rus, probabil în Cecenia sau Daghestan, în vreme ce suspectul căutat de poliţie s-a născut în Kîrgîzstan. Cei doi  locuiau de mulţi ani în Statele Unite şi erau rezidenţi americani.

VEZI AICI PRIMA ÎNREGISTRARE VIDEO CU CEI DOI SUSPECŢI

UPDATE 15.03: Guvernatorul statului vorbeşte despre "o situaţie gravă". "Tratăm cu seriozitate întreaga situaţie",  a declarat oficialul în urmă cu câteva minute. Este o operaţiune de amploare, a mai spus acesta sfătuindu-i pe localnici să rămână în case.

UPDATE 14.57: Mii de poliţişti puternic înarmaţi merg din casă în casă, în Watertown, o localitate din apropiere de Boston, în nord-estul Statelor Unite, în cadrul unei vaste operaţiuni de căutare a celui de al doilea suspect în atentatul care a îndoliat luni maratonul din oraş, relatează AFP. Toate trenurile şi autobuzele au fost oprite în regiunea Boston, cu scopul de a împiedica suspectul să fugă, iar autorităţile au cerut câtorva sute de mii de locuitori ai mai multor localităţi din jurul Watertown să rămână în case.

Locuitorii acestei suburbii a Bostonului au fost evacuaţi, iar cei care au decis să rămână au fost îndemnaţi să deschidă uşa doar poliţiei. Peste 9.000 de poliţişti, înarmaţi cu puşti de asalt îl căutau în Watertown pe "suspectul numărul 2", unul dintre cei doi tineri suspectaţi că au comis luni dublul atentat cu bombă soldat cu trei morţi şi aproape 180 de răniţi. Căutarea se concentra într-un perimetru de 3,8 kilometri pătraţi, în Watertown, în care locuiesc aproximativ 35.000 de persoane.

UPDATE 14.28: Vezi profilul de pe o reţea de socializare al suspectului vânat în acest moment de poliţişti, Djohar Tsarnaev.

UPDATE 14.07: Cei doi suspecţi în dublul atentat cu bombă comis luni la Boston sunt fraţi, au 19 şi 20 de ani şi sunt de origine cecenă, relatează NBC News.

UPDATE 12.54: Poliţia americană a confirmat moartea, la spital, a unui suspect în ancheta privind dublul atentat din Boston, arestat în cursul nopţii, relatează AFP. Nicio precizare nu a fost furnizată cu privire la circumstanţele decesului la spital al suspectului, după ce acesta a fost arestat.

UPDATE 11.26: Primul suspect ar fi murit, anunţă Boston Globe, citat de BBC. Şeful poliţiei din Boston a confirmat vineri moartea unui suspect şi urmărirea unui al doilea, relatează AFP.  "Un altul a fugit (...), înarmat şi periculos", a scris pe contul său de Twitter şeful poliţiei din Boston Ed Davis.

Poliţia a cerut locuitorilor din Watertown, în apropiere de Boston (nord-est), să "stea departe de ferestre", în timp ce continua să caute al doilea suspect al dublului atentat cu bombă comis luni.

UPDATE 11.09: Un suspect în atentatul de la maratonul din Boston a fost arestat vineri dimineaţa, dar poliţia încă îl caută pe al doilea suspect în apropiere de oraşul în care au fost auzite explozii şi focuri de armă, a anunţat cotidianul Boston Globe, citat de AFP.

UPDATE 11.08:  FBI cere publicului să nu difuzeze alte imagini în afara celor cu suspecţii, pe care le-a publicat ieri. Asfel, FBI încearcă să tempereze armata de detectivi amatori care caută vinovaţii, în special pe Internet, relatează AFP.

UPDATE 10.43: Mai multe dispozitive explozive şi o oală sub presiunea au fost găsite vineri în incidentul din Watertown, în apropiere de Boston, au declarat surse pentru NBC News.

Agenţii FBI, prezenţi la faţa locului încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între acest incident, declanşat după uciderea unui poliţist în campusul Massachusetts Institute of Technology, şi dublul atentat de la maratonul din Boston, relatează CNN. Atentatul din Boston ar fi fost comis cu dispozitive explozive realizate cu ajutorul unei oale sub presiune.

UPDATE 10.25: Boston Globe publică fotografiile celor doi suspecţi ai atacului terorist de la maratonul din Boston.

Suspectul 1 (stânga) a fost prins, suspectul 2 este urmărit de FBI după ce a împuşcat mortal un poliţist. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 1. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 1. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 1. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 1. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 2. Sursa foto Boston Globe

Suspectul 2. Sursa foto Boston Globe

UPDATE 10.22: Boston Globe scrie că unul dintre suspecţii atacului terorist de la maraton a fost prins, iar celălalt este căutat în continuare de poliţie.

UPDATE 10.05: Mai multe dispozitive explozive ar fi fost folosite împotriva poliţiei în incidentul din Watertown, în Massachusetts, a declarat Dave Procopio, purtătorul de cuvânt al poliţiei statului Massachusetts, relatează CNN.

Inciendentul de pe străzile din apropiere de Boston au avut loc în urma unui schimb de focuri mortal în campusul MIT.

Cel puţin o persoană a fost arestată în Watertown, vineri dimineaţă. Pentru moment nu se ştie dacă această arestare are vreo legătură cu incidentul din campusul Massachusetts Institute of Technology sau cu alt incident din zona Boston.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Focuri de armă şi explozii s-au auzit vineri pe străzile situate în apropiere de MIT, unde este urmărită o persoană care a împuşcat un poliţist la această universitate din Boston, au declarat martori oculari, citaţi de AFP.

Este posibil ca o persoană să fi fost lovită de gloanţe în timpul schimbului de focuri, când poliţiştii puternic înarmaţi au lansat o amplă operaţiune de căutare după uciderea unui coleg de-al lor la Massachusetts Institute of Technology.

Focuri de armă şi explozii au fost auzite în districtul Watertown situat la nord de universitate. "Au fost auzite explozii şi ar putea fi grenade", a declarat pentru AFP un locuitor, Adam Brown.

Televiziunea NBC-WJAR a difuzat imagini cu un bărbat culcat la pământ pe stradă, înconjurat de poliţişti.

Cu două ore înainte, un bărbat înarmat a ucis un poliţist în campusul prestigiosului Massachusetts Institute of Technology, potrivit autorităţilor locale. O urmărire a fost lansată ulterior pentru găsirea suspectului. Numeroşi poliţişti se află la faţa locului, iar elicopterele survolează MIT.

Pe site-ul său de Internet, universitatea a anunţat că situaţia este "extrem de periculoasă" şi le-a cerut studenţilor să nu iasă din clădire, precizând că poliţia caută suspectul.

MIT, care numără 11.000 de studenţi, este situat la periferia Bostonului, unde un dublu atentat a provocat moartea a trei persoane şi rănirea altor 180, luni, în timpul unui maraton.

Pentru moment nu a fost stabilită nicio legătură între cele două incidente.

Primele focuri de armă au fost auzite în jurul orei 22.48 (05.48 ora României), potrivit comunicatului MIT.

"Zona a fost încercuită. Vă rugăm, rămâneţi în afara zonei până la noi informaţii mai detaliate", adaugă MIT.

Potrivit procurorului districtului Middlesex, Michael Pelgro, poliţistul grav rănit a fost transportat la spital, unde a fost constatat decesul. Nu există nicio altă victimă, a precizat Pelgro într-un comunicat.

ROMÂNII AU TALENT, cea de-a treia semifinală. Cine luptă pentru un loc în finala competiţiei din 10 mai

Citește și: