Raluca ION
670 vizualizări 3 sep 2011

Încercarea autorităţilor britanice de a evacua cea mai mare tabăra de nomazi din Marea Britanie, aflată la Dale Farm, în Essex, a transformat terenul plin de colibe şi rulote într-un fel de fortăreaţă medievală. Cei care stau de zece ani abuziv acolo şi-au ridicat turnuri de veghe ca să repereze de la distanţă buldozerele care vor veni să le dărâme locuinţele improvizate. Ei ameninţă că vor face o baricadă umană şi că nu vor ezita să-şi folosească copiii drept scuturi umane dacă poliţiştii vor îndrăzni să se apropie, scrie The Daily Mail.

Totodată nomazii primesc sprijin logistic de la anarhiştii hârşiţi în luptele cu poliţia care le-au sărit în ajutor şi susţinere mediatică din partea actriţei Vanessa Redgrave. Aceasta, o cunoscută militantă de stânga, a încercat marţi să facă autorităţile să oprească acţiunea de evacuare, fără succes însă. Ea şi-a făcut apariţia în tabără şi a lăudat comunitatea "puternică, înţeleaptă, calmă şi blândă" de aici şi a spus că speră că "umanitatea va triumfa".

Tabăra de la Dale Farm, în care locuiesc aproximativ 1000 de ţigani şi irlandezi nomazi, este formată din două părţi: într-una dintre zone, 600 de oameni locuiesc legal, în cealaltă, 400 locuiesc abuziv. Autorităţile din Basildon au câştigat în justiţie, după 10 ani, dreptul de a-i evacua pe cei care locuiesc ilegal în tabără. Hotărârea finală a fost dată de Curtea de Apel, iar autorităţile le-au dat acestora ordin să părăsească zonă în 28 de zile, termen care a expirat săptămâna aceasta.

Anarhist: "Ce opţiune le rămâne acestor oameni? O viaţă în parcările supermarketurilor"

Unul dintre anarhiştii veniţi la tabăra de nomazi le-a declarat jurnaliştilor. "Nu îi vom lăsa pe aceşti oameni să fie atacaţi de bătăuşii care se dau drept executori judecătoreşti. Ne pregătim de luptă şi aceasta va fi fortăreaţa noastră. Ce altă opţiune le mai rămâne acestor oameni? O viaţă în parcările supermarketurilor nu este un viitor pentru aceşti oameni buni", a spus anarhistul.

Pe de altă parte, autorităţile au lansat un apel ca persoanele care locuiesc abuziv la Dale Farm să respecte ordinul judecătoresc şi să plece de bunăvoie, pentru a nu fi nevoie să fie evacuate. "Fac un apel final la ei să părăsească paşnic Dale Farm şi îi rog pe vizitatori şi pe oricine se gândeşte la binele nomazilor să îi îndemne să facă acest lucru", a declarat Tony Ball, şeful consiliului local din districtul Basildon, de care aparţine Crays Hill, unde se află Dale Farm.

"Cei care ar putea rămâne fără locuinţă vor primi asistenţă din partea noastră în acest sens şi vom lucra îndeaproape cu mai multe agenţii pentru a le oferi tot sprijinul necesar membrilor mai vulnerabili ai comunităţii", a afirmat Ball, adăugând că acţiunea de evacuare va avea loc doar după ce nomazii vor fi informaţi asupra datei operaţiunii.

Poliţia: "Anarhiştii vor deturna sensul protestului. Vor veni oameni cu intenţii violente"

Intenţiile anarhiştilor şi ale nomazilor nu sunt deloc paşnice: au făcut un maldăr de canistre pe care să le detoneze la nevoie şi cauciucuri uriaşe au fost plasate în locuri strategice pentru a fi stropite cu benzină şi incendiate în momentul evacuării. "Vom face tot ceea ce este necesar pentru a nu-i lăsa pe aceşti oameni să ajungă pe străzi. Nu fac niciun rău. Avem lanţuri cu care să ne legăm de blocuri de beton, iar copiii vor fi o parte a baricadei umane", a ameninţat unul dintre activişti care a refuzat însă să îşi dea numele.

Reprezentanţii poliţiei din Essex cred că, în momentul evacuării, şi-ar putea face apariţia circa 2.000 de persoane din 30 de grupuri diferite, iar unele dintre ele vor avea intenţii violente.

"Locuitorii din Dale Farm nu vor putea controla aceste grupuri. Există teama că au creat un monstru pe care nu-l vor mai putea controla. Cred că aici vor ajunge şi unii oameni cu intenţii violente", a declarat o sursă din poliţie pentru Daily Mail.

O persoană care locuieşte legal la Dale Farm le-a povestit jurnaliştilor britanici că se teme că sensul protestelor va fi deturnat de anarhişti. "Este dreptul tău să-ţi aperi casa, însă nu cred că de asta au venit aici aceşti oameni. Nu îi vreau aici şi cred că şi alţii gândesc la fel", a spus el

Un bărbat supărat pe nomazi şi-a parcat maşina în uşa primăriei

Proprietarii britanici sunt îngroziţi însă de nomazii care îşi fac tabăra te miri unde. Un bărbat din oraşul Hove a protestat într-un mod inedit atunci când 16 rulote cu nomazi au apărut într-un parc din apropierea casei lui. El şi-a parcat duba chiar în uşa primăriei din Hove, cu mesajul "Vedeţi dacă vă place când vi se întâmplă vouă asta!". "M-am săturat de standardul dublu! Nu-mi pasă dacă este vorba despre un nomad sau despre Regina însăşi. Este o activitate ilegală şi primăria nu face nimic împotriva ei", a spus bărbatul în vârstă de 40 de ani, care a refuzat să-şi dea numele.

Citește și: