Valentin Vidu - Mediafax
2344 vizualizări 22 oct 2015

Atacul a avut loc joi dimineaţă la o şcoală din Trollhattan, un oraş situat la circa 75 de kilometri de Gothenburg, când un bărbat mascat a intrat în clădire cu "mai multe obiecte care păreau să fie cuţite", a precizat poliţia.

Un profesor în vârstă de 20 de ani şi un elev de 17 ani au murit în urma atacului, potrivit poliţiei.

Decesul suspectului a fost confirmat în jurul orei 16.00 (17.00, ora României), iar oficialii consideră că nu au mai fost şi alte persoane implicate în comiterea atacului. Un alt profesor şi un elev mai mare au fost răniţi şi spitalizaţi.

"Atacatorul a bătut la uşile din două clase şi i-a atacat pe cei doi elevi care au deschis", a declarat anchetatorul Thord Haraldsson.

El a adăugat că ofiţerii care au ajuns la locul atacului au tras două focuri de armă, unul dintre ele atingându-l pe agresor, după ce suspectul a încercat să atace poliţia. Haraldsson a precizat că, dacă poliţia nu ar fi reacţionat atât de rapid, situaţia ar fi fost mult mai gravă.

Mai mulţi preşcolari au vizitat biblioteca şcolii înaintea atacului. Unii elevi au povestit că iniţial au crezut că apariţia bărbatului mascat este o glumă. "Când l-am văzut am crezut că este o glumă. Era mascat şi îmbrăcat cu haine negre şi avea o sabie lungă. Unii elevi voiau să-şi facă poză cu el şi să atingă sabia", a declarat un elev pentru agenţia TT.

Presa suedeză a publicat joi după-amiază o fotografie a atacatorului, precizând că acesta avea un cont de YouTube unde a postat materiale în care îl elogia pe Adolf Hitler şi Germania nazistă, criticând în acelaţi timp islamul şi imigraţia.
Haraldsson a confirmat că poliţia investighează informaţiile potrivit cărora atacatorul avea convingeri rasiste, dar nu a făcut alte comentarii. Detectivul a adăugat că mai multe "obiecte de interes" au fost descoperite la domiciliul acestuia.

Citește și: