Mircea Olteanu
675 vizualizări 16 mar 2019

Individul nu a solicitat eliberarea pe cauţiune şi nici ascunderea numelui - Brenton Harrison Tarrant.

Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, originar din Australia, a fost adus în instanţă în îmbarcat într-o salopetă de închisoare, cu cătuşe şi desculţ. El nu a vorbit deloc.

Brenton Harrison Tarrant, autorul atentatelor la două moschei din Christchurch intenţiona să continue masacrul, înainte să fie arestat de poliţie, la 36 de minute după primul apel de urgenţă, a declarat Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, informează cotidianul The Guardian.

"Atacatorul era mobil, în vehiculul în care atacatorul se afla erau alte două arme de foc, şi intenţia lui era să continue atacul", a declarat Ardern, care a precizat că suspectul a fost inculpat pentru omucidere, însă probabil va fi pus sub acuzare şi pentru alte infracţiuni.

Cel puţin 49 de persoane au decedat, iar alte peste 20 au fost rănite după ce a individul a deschis focul în două moschei din Noua Zeelandă.

Supravieţuitorii şi martorii scenelor şocante de la cele două moschei din Noua Zeelandă descriu momentele tulburătoare prin care au trecut. Multe dintre victime au fost ajutate de martori, înainte ca paramedicii să ajungă la faţa locului , transmite news.com.au.

 Unul dintre supravieţuitorii atacurilor armate din Christchurch, Noua Zeelandă, spune că se ruga ca „gloanţele să se termine”.

Un om de afaceri care trecea pe lângă moscheea Masjid Al Noor postul de radio New Zealand că a văzut cum „oamenii alergeau” şi a auzit „focul de armă” provenit de la o puşcă semiautomată. „Am văzut cum oamenii cădeau, eram împuşcaţi sub privirile noastre”, spune acesta.

Bărbatul povesteşte că el şi colegii săi au condus la o distanţă de 100 de metri de moschee pentru a forma o „baricadă umană”, astfel încât să blocheze accesul în zonă. „Am ajutat o fetiţă de cinci ani care fusese împuşcată şi nu îşi găsea tatăl”, continuă bărbatul.

Acesta susţine că el şi colegii săi au fost nevoiţi să acţioneze cu rapiditate pentru că serviciile de urgenţă au ajuns după aproximativ 15 minute. „Atacatorul a ieşit din moschee şi urmărea persoanele care au avut timp să fugă”, adaugă bărbatul.

„În timp ce colegul meu ajuta una dintre victime, am auzit mai multe focuri de armă în moschee. Într-o situaţie ca aceasta, eram bineînţeles foarte vulnerabili, dar nu ne gândeam la noi. Ne gândeam cum putem ajuta”, adaugă bărbatul.

 

This appears to be the #NewZealand Mosque shooter being arrested 👇🚨 pic.twitter.com/wg9qQI936T

— Jon Nicosia (@NewsPolitics) March 15, 2019


Un alt martor prezent la atacul de la moscheea Al Noor afirmă că în jur de 300 de persoane se aflau în clădire la momentul atacului. Acesta spune că oamenii încercau să se ascundă, dar era deficil pentru că aproximativ 50 de persoane „zăceau împuşcaţi pe podea”.

Bărbatul povesteşte pentru The Sydney Morning Herald că a văzut atacatorul împuşcând copii. „Erau cadavre peste mine”, adaugă acesta.

Un alt bărbat care a supravieţuit şi el atacului de la Al Noor declară pentru Asocciated Press că atacatorul a schimbat încărcătorul pentru armă de şapte ori, în timp ce oamenii alergau spre ieşire.

„S-a dus în mai multe camere şi a împuşcat pe toată lumea”, spune acesta, afirmând că s-a prefăcut mort pe podea, pentru a scăpa de masacru.

Citește și: