19 vizualizări 22 iun 2010

Faisal Shahzad, autorul atentatului eşuat comis la 1 mai în oraşul New York, şi-a recunoscut vinovăţia în instanţă, afirmând că se consideră un "Mujahedin" care reacţionează "la teroarea pe care Statele Unite o aplică asupra poporului musulman".

"Vreau să mă declar de o sută de ori vinovat" , a afirmat americanul de origine pakistaneză, luni, la intrarea în sala de judecată a tribunalului federal din cartierul Manhattan.

Shahzad a povestit amănunţit despre întreaga operaţiune: după ce a petrecut 40 de zile în regiunea Waziristan din Pakistan, dintre care cinci pentru a învăţa să fabrice bombe, el s-a întors în Statele Unite în februarie 2010, având asupra sa circa 8.000 de dolari. Jumătate din sumă îi fusese dată de talibanii pakistanezi pentru comiterea unui atentat pe teritoriul american.

"Aici, în Statele Unite, am făcut totul singur, manualele pentru fabricarea explozivilor erau scrise în (limba) urdu, iar eu sunt de etnie paştună, a trebuit să traduc totul", a declarat el. "Fitilurile pe care le-am aprins şi care trebuiau să detoneze totul nu au funcţionat, nu ştiu de ce", a mărturisit Shahzad.

Absolvent al unui program de master, fiul unei personalităţi din Pakistan, Faisal Shahzad a petrecut zece ani în Statele Unite unde a deţinut timp de şase ani funcţia de contabil, apoi de analist financiar al grupului american de cosmetice Elizabeth Arden.

Citește și: