Ion Gaidau - Mediafax
1675 vizualizări 31 mai 2014

"În ultimele luni, China a întreprins acţiuni unilaterale şi destabilizatoare în Marea Chinei de Est", a acuzat Chuck Hagel, la Singapore, în cadrul Forumului Asia-Pacific pe tema Securităţii.

"Principiile fundamentale ale ordinii internaţionale nu pot fi puse în discuţie", a avertizat el.

Joi, Statele Unite au avertizat China în privinţa tensiunilor din spaţiul aerian internaţional, după ce avioane chineze de vânătoare au urmărit aparate militare japoneze deasupra Mării Chinei de Est, obiectul unui litigiu între cele două ţări.

Tokyo a acuzat duminică Beijingul de manevre "periculoase" deasupra Mării Chinei de Est, după ce avioane de vânătoare chineze au urmărit aparate militare nipone la o distanţă de câţiva zeci de metri.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării, un avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a trecut pe lângă un avion japonez de supraveghere de tip OP-3C în apropierea propriilor zone aeriene de identificare.

Un alt avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a zburat în apropierea unui YS-11EB în acelaşi spaţiu, potrivit ministerului.

Tokyo a emis o notă diplomatică de protest.

Relaţiile dintre primele două economii asiatice sunt execrabile de un an şi jumătate din cauza unui litigiu în Marea Chinei de Est şi unor dispute istorice.

Japonia şi China au neînţelegeri în privinţa arhipelagului Senkaku, administrat de Tokyo, dar revendicat de Beijing.

Citește și: