Andrei Luca POPESCU
78321 vizualizări 17 iul 2014

AVION MALAYSIA, AVION DOBORÂT. Un avion de pasageri Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord. Cursa plecase de la Amsterdam în direcţia Kuala Lumpur. Compania aeriană a confirmat că a pierdut contactul cu aeronava MH 17, deasupra Ucrainei, la aproximativ 50 km de graniţa cu Rusia. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă, afirmă un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Washington Post. Anton Geraşenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, afirmă că avionul a fost doborât de o rachetă de tip BUK. Totodată, un oficial american, citat de CNN şi Wall Street Journal, susţine că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer. 

UPDATE 23:24 Echipe de anchetatori din Statele Unite şi Olanda, precum şi ministrul olandez de Externe se vor deplasa în Ucraina, pentru a investiga cauzele prăbuşirii avionului malaezian.

UPDATE 19.45 Observatorii OSCE nu au fost lăsaţi de separatişti să ajungă la locul prăbuşirii avionului, după mai bine de o oră de negocieri, conform The Guardian.

Situaţia actualizată a listei victimelor: 189 olandezi, 44 malaezieni, 27 australieni, 12 indonezieni, 9 englezi, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un româno-canadian, un neo-zeelandez.

UPDATE 18.50 La o zi după tragedia aviatică în care au murit 298 de oameni şi după o discuţie cu preşedintele rus Vladimir Putin, Barack Obama face declaraţii despre situaţia din Ucraina. El cere încetarea imediată a focului şi o anchetă internaţională. Principalele declaraţii ale preşedintelui SUA, aici.

UPDATE 18.30  Ancheta în cazul prăbuşirii avionului malaysian în estul Ucrainei este deja compromisă, în condiţiile în care primii care au ajuns la locul tragediei au fost "câţiva mineri, localnici dotaţi cu camere de luat vederi sau copii, în căutare de suvenire", comentează un analist de la Washington Post.

UPDATE 18.05 Avionul malaysian prăbuşit în estul Ucrainei probabil a fost doborât cu o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi, afirmă ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

UPDATE 17.59 Aproximativ 30 de inspectori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au ajuns vineri locul prăbuşirii avionului malaysian, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiştilor proruşi, informează AFP.

UPDATE 14.20 Cel mai recent bilanţ al autorităţilor privind victimele din zborul MH17: 173 olandezi, 44 malaezieni, 27 australieni, 12 indonezieni, 9 englezi, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un canadiano-român, un neo-zeelandez. Mai există încă 20 de pasageri a căror naţionalitate nu a fost stabilită încă.

UPDATE 14:08 Românul aflat în avionul aparţinând companiei Malaysian Airlines care s-a prăbuşit în estul Ucrainei era student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, el având cetăţenie româno-canadiană şi fiind însoţit de o altă studentă la UFM, cetăţean străin. Citeşte mai multe aici

UPDATE 14:00 Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a declarat, vineri, că, în prezent, Kievulare toate motivele să creadă că aeronava Boeing 777 a Malaysia Airlines a fost doborâtă intenţionat, precizând, totodată, cu serviciile speciale ucrainene au obţinut dovezi că au fost folosite arme ruseşti. Citeşte aici continuarea.

UPDATE 13:56 A doua cutie neagră a fost recuperată vineri de către salvatori, la locul unde s-a prăbuşit joi avionul malaysian care efectua zborul MH17, în estul Ucrainei, scrie agenţia Reutres, care citează martori oculari, relatează agenţia rusă RIA Novosti în pagina electronică. Citeşte aici continuarea.

UPDATE 13:47 Un jurnalist ucrainean a dat publicităţii imagini cu un convoi de militanţi proruşi, care ar transporta sistemul sol-aer Buk de la locul din care ar fi tras asupra avionului malaysian, prăbuşit joi în estul Ucrainei, relatează BBC News Online. Vezi imaginile aici.

UPDATE 12:27 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, potrivit informaţiilor de până la acest moment, pe lista pasagerilor avionului aparţinând companiei Malaysian Airlines care s-a prăbuşit în estul Ucrainei se află şi numele unui român cu dublă cetăţenie. CITEŞTE AICI ÎN CONTINUARE

UPDATE 10:26 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri dimineaţă că „tragedia” aviatică impune o „rezolvare urgentă” a crizei ucrainene, scrie figaro.fr.

UPDATE 10:19 Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat, vineri, că se fereşte să facă afirmaţii privind catastrofa aviatică din Ucraina, până când o comisie de expertiză echidistantă va stabili cauzele acestui accicdent şi a precizat că nu se impune o stare de alertă în armată şi nici convocarea unei CSAT. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 10:06 O cutie neagră a avionului malaysian ce efectua zborul MH17 care s-a prăbuşit joi în Ucraina cu 298 de persoane la bord, atins de către o rachetă de tip sol-aer potrivit unor experţi americani, a fost găsită, au declarat vineri salvatori care acţionau la locul prăbuşirii pentru AFP. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 09:33 Separatiştii proruşi sunt de acord să permită unor anchetatori internaţionali un acces sigur şi fără obstacole la locul prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina, a anunţat vineri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 07:50 SUA cer încetarea focului în Ucraina. „Cerem tuturor părţilor implicate, Rusiei, separatiştilor şi Ucrainei , să înceteze focul imediat pentru a permite accesul la locul prăbişirii pentru o anchetă internaţională şi pentru a facilita recuperarea cadavrelor”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Casei Albe. „Este crucial să existe o anchetă internaţională completă, credibilă şi fără obstacole, cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

UPDATE 07:09 Washingtonul cere avioanelor americane să evite spaţiul aerian ucrainean

UPDATE 07:08 MAE: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

UPDATE 07:07 Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

UPDATE 07:06 Separatiştii contestă autenticitatea conversaţiilor interceptate de SBU în cazul avionului prăbuşit

UPDATE 03:30 Mesajul preşedintelui Poroşenko: Insurgenţii separatişti au "ucis printr-o lovitură" aproape 300 de persoane

UPDATE 02:40 UE şi NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina

UPDATE 02:30 Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunţă la survolarea Ucrainei

UPDATE 02:02 Barack Obama avertizează împotriva dispariţiei probelor de la locul prăbuşirii avionului în Ucraina

Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat joi împotriva dispariţiei dovezilor de la locul prăbuşirii avionului de linie malaysian în estul Ucrainei atât timp cât nu va avea loc o anchetă "transparentă", relatează AFP.

Obama şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au subliniat, în cadrul unei discuţii telefonice, că "toate dovezile de la locul accidentului" ar trebui să rămână acolo până când anchetatorii internaţionali "vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii", a anunţat Casa Albă.

În cadrul acestui apel telefonic, Poroşenko a subliniat importanţa unei anchete internaţionale "pentru a se asigura o examinare transparentă şi completă a locului accidentului".

UPDATE 01:45 Avioane de luptă ucrainene ar fi urmărit avionul malaysian înainte de accident, susţine televiziunea rusă

Avionul malaysian Boeing 777 era urmărit de două avioane de luptă ucrainene înainte de prăbuşire, a anunţat vineri postul de televiziune rus Pervîi Kanal, potrivit agenţiei Itar-Tass.

Un controlor spaniol de trafic aerian, angajat al aeroportului Borispol din Kiev, a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că "două avioane de luptă au fost observate în apropierea avionului cu trei minute înainte de dispariţia acestuia de pe radare", relatează Pervîi Kanal.

Potrivit presei ruse, mai mulţi locuitori din regiunea Doneţk confirmă această informaţie, afirmând că înainte de producerea accidentului au auzit mai multe explozii puternice şi au văzut un avion militar ucrainean în apropiere.

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură. Insurgenţii şi autorităţile de la Kiev se acuză reciproc de cauzarea acestui accident.

UPDATE 00:47 Responsabili americani au confirmat pentru AFP că avionul a fost lovit de o rachetă sol aer a cărui origine rămâne încă incertă. Rămâne de determinat dacă racheta a a fost trasă de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, de soldaţii ruşi din sau de forţele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre responsabilii citaţi de AFP.

Vicepreşedintele american Joe Biden explicat că această ipoteză este cea mai probabilă, deşi Statele Unite nu sunt încă absolut sigure. "Un avion malaysian, plecat din Europa de vest către Kuala Lumpur, în timp ce traversa sau se afla în apropiere de frontiera dintre Ucraina şi Rusia, aparent - şi spun aparent pentru că nu avem încă toate detaliile şi vreau să fiu sigur de ceea ce spun - aparent a fost doborât", a declarat el în timpul unei deplasări la Detroit.

"Doborât. Nu un accident. A explodat în aer", a adăugat el.

UPDATE 00:44 Momentul prăbuşirii avionului a fost surprins de un amator.

UPDATE 00:34 Barack Obama l-a sunat pe  preşedintele Ucrainei şi pe prim-ministrul malaezian, a anunţat Casa Albă, fără a da alte detalii privind conţinutul convorbirilor. 

UPDATE 00:03 Potrivit companiei Malayasia Airlines la bordul avionului prăbuşit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi un canadian. În cazul a 47 de pasageri nu a fost confirmată naţionalitatea. Cei 15 membri ai echipajului erau malaezieni.

UPDATE 23:59 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că responsabilitatea tragediei aviatice din Ucraina o poartă Kievul. Acest dezastru nu ar fi avut loc, potrivit liderului de la Kremlin, dacă nu se relua operaţiunea militară împotriva rebelilor, potrivit LeFigaro.

UPDATE 23.45 Cursa Tarom care va zbura vineri, 18 iulie, spre Moscova, va opera după orarul normal, însă va evita spaţiul aerian ucrainean, a anunţat compania.

UPDATE 23.40 Un oficial american afirmă că un sistem radar a interceptat momentul când o rachetă sol-aer a lovit avionul, înainte de prăbuşire, potrivit CNN. Americanii analizează acum traiectoria rachetei pentru a stabili cu exactitate de unde a fost trasă.

UPDATE 23.30 Autorităţile ucrainene au închis joi toate rutele aeriene care tranzitează estul ţării. "Toate zborurile pe aceste rute sunt în prezent respinse de Eurocontrol", a anunţat într-un comunicat organizaţia care se ocupă de gestionarea spaţiului aerian european, precizând că "toate aceste rute vor rămâne închise până la emiterea unui alt ordin".

UPDATE 23.20 Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu avionul de linie malaysian care s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Reuniunea, care va fi publică, va avea loc vineri în cursul după-amiezii, a precizat un diplomat din cadrul Consiliului, citat de AFP.

UPDATE 23.00 SBU, serviciul secret ucrainean, a publicat pe Youtube o înregistrare, a cărei veridicitate nu poate fi verificată, în care un lider separatist prorus vorbeşte cu un membru al serviciilor secrete ruseşti. Separatistul informează că a doborât un avion An-26, de transport militar ucrainean, însă rusul îi spune că au doborât altceva. "Asta e, e război!", este răspunsul separatistului. Înregistrarea AICI.

UPDATE 22.20 Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) a anunţat că spaţiul aerian comercial din estul Ucrainei, pe unde a trecut avionul Malaysia Airlines, nu era supus restricţiilor. Anterior, un oficial al agenţiei de control aerian a Rusiei spusese că spaţiul aerian din estul Ucrainei era închis de 3 zile şi că nu îşi explică ce căuta acolo aeronava.

UPDATE 22.16 Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a dispus activarea Celulei de criză la nivelul MAE, pentru a obţine informaţii certe cu privire la cetăţenia pasagerilor aflaţi la bordul avionului prăbuşit. Până la momentul actual, autorităţile olandeze nu au comunicat informaţii oficiale în acest sens, a anunţat MAE.

UPDATE 22.13 Vicepreşedintele american Joe Biden a oferit asistenţă preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, adăugând că SUA vor face tot ce pot pentru a ajuta la stabilirea cauzelor prăbuşirii.

UPDATE 22.10 Separatiştii proruşi sunt dispuşi să încheie un armistiţiu de 3 zile cu Ucraina, pentru a permite autorităţilor ucrainene să lucreze la locul prăbuşirii aeronavei, conform RIA Novosti.

UPDATE 21.56 Analişti militari contactaţi de CNN şi de The Guardian consideră că avionul malaezian nu ar fi putut să fie doborât decât de un sistem antiaerian al unei armate de stat, de tipul rusescului BUK, poreclit "Grizzly" de occidentali, şi că este foarte puţin probabil ca separatiştii proruşi din estul Ucrainei să aibă acces la armamente atât de sofisticate, precum şi să aibă pregătirea necesară pentru a le opera. Analiza CNN aici, analiza The Guardian aici.

UPDATE 21.53 Miliţiile separatiste şi pompierii sosiţi la locul prăbuşirii avionului de pasageri, în estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei. Autorităţile ucrainene nu au acces la locul accidentului.

UPDATE 21.39 Preşedintele României Traian Băsescu a declarat într-un comunicat de presă că "este consternat de tragicul eveniment" şi că "cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut tragicul accident şi solicită ca experţi ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene".

UPDATE 21.32 Un lider al separatiştilor proruşi din Doneţk, Igor Girkin poreclit Strelkov, a postat pe o reţea socială rusească anunţul că "am doborât un AN-26 lângă Torez", la scurt timp după prăbuşirea avionului Boeing 777, ceea ce implică ideea că separatiştii ar fi putut să doboare din greşeală avionul, crezând că este unul ucrainean de transport militar. Postarea a fost ulterior scoasă de pe site.

El a postat şi imagini de la locul tragediei. La începutul săptămânii, separatiştii proruşi au doborât într-adevăr un An-26 ucrainean.

UPDATE 21.20 Preşedintele SUA Barack Obama a declarat că "încercăm să determinăm dacă au existat cetăţeni americani la bord. Este prioritatea noastră". Anterior, un consilier al ministrului de Interne ucrainean a declarat că la bord s-ar fi aflat 23 de cetăţeni americani, însă tot el a declarat că au existat peste 300 de victime, în contextul în care la bord s-au aflat doar 295 de persoane, conform companiei aeriene Malaysia Airlines. Departamentul de Stat al SUA a anunţat de asemenea că nu are deocamdată informaţii că au existat americani la bord.

UPDATE 21.17

 

UPDATE 21.10 Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că se află în contact cu autorităţile ucrainene şi cele malaeziene, pentru a verifica dacă la bordul aeronavei se aflau şi cetăţeni români. Premierul Victor Ponta a făcut şi el declaraţii.

UPDATE 21.00 Conform agenţiei ruseşti Itar Tass, autorităţile ucrainene au luat decizia de a închide spaţiul aerian în estul Ucrainei, pentru avioanele comerciale, în urmă cu 3 zile, conform unei surse din Rosaviatsia (Agenţia rusească de transport aerian).

Separatiştii proruşi din Doneţk au informat că nu pot fi operate zboruri comerciale în spaţiul aerian de deasupra Doneţk şi Lugansk, pentru că infrastructura de comunicaţii a fost distrusă. "Kievul operează serviciile de trafic aerian şi nu e clar cum a ajuns acest avion în această zonă", a spus sursa rusească.

UPDATE 20.52 Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko vorbeşte despre un "act terorist" în legătură cu avionul malaezian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, a declarat însărcinatul cu afaceri de presă.
"Poroşenko crede referitor la avionul care a fost doborât că nu este un incident, nici o catastrofă, ci un act terorist", a declarat Svatoslav Ţegolko, citat de LeFigaro.fr

UPDATE 20.50 Malaysia Airlines confirmă că a pierdut contactul cu zborul MH17 la ora 17.15 (ora României), la 30 km de punctul Tamak, situat la aproximativ 50 km de graniţa Rusiei cu Ucraina. Cursa a decolat din Amsterdam la ora locală 12.15 şi trebuia să ajungă în Malaezia, la Kuala Lumpur, la 6.10 dimineaţa (ora Malaeziei).

UPDATE 20.30 Ministerul ucrainean de Externe anunţă că va prezenta dovezi care să arate că armata rusă a fost implicată în doborârea avionului malaezian.

UPDATE 20.23 Franţa îndeamnă toate companiile aeriene să evite spaţiul aerian ucrainean, după prăbuşirea avionului de pasageri al Malaysia Airlines în regiunea Doneţk. Un anunţ similar a fost făcut de compania aeriană rusească Transaero.

 

UPDATE 20.08 Compania aeriană Lufthansa a anunţat că va ocoli începând de acum să zboare peste estul Ucrainei.

UPDATE 19.57 Vladimir Putin şi-a exprimat condoleanţele premierului Malaeziei, cu privire la accidentul aviatic din Ucraina, rugându-l să transmită sprijinul familiilor victimelor.

UPDATE 19.54 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a negat implicarea Rusiei, în faţa jurnaliştilor de la New York: "Nu am făcut-o noi".

UPDATE 19.37 Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei. Conform Reuters, Casa Albă se află în contact permanent cu autorităţile ucrainene, în legătură cu tragedia aviatică.

UPDATE 19.32 Corespondentul Reuters în Ucraina relatează că epava avionului şi cadavre ale pasagerilor au fost găsite lângă oraşul Grabovo. Serviciile de urgenţă ucrainene au declarat că au găsit până acum cel puţin 100 de cadavre la locul prăbuşirii, iar bucăţi din aeronavă sunt împrăştiate pe o arie de 15 kilometri.

UPDATE 19.30 Un pasager care a urcat în cursa de Kuala Lumpur a postat pe Facebook un mesaj înainte de îmbarcare, alături de o poză cu aeronava Boeing 777-200, fotografiata pe geamul de la poarta de îmbarcare. Citit acum, mesajul este terifiant: "În caz că dispare, să vedeţi cum arată", a scris pasagerul, referindu-se la cursa Malaysian Airlines care s-a prăbuşit în Oceanul Indian, la începutul acestui an.

"La terminalul 3 de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, de unde a decolat cursa Malaysian Airlines, nimeni nu oferă informaţii. Compania asiatică are un birou de informaţii, însă nici un angajat nu lucrează. KLM nu răspunde la solicitările jurnaliştilor", mai scriu jurnaliştii olandezi.

UPDATE 19.25 Liderii separatiştilor proruşi din regiunea Doneţk au negat orice implicare în prăbuşirea aeronavei de pasageri, conform Interfax. Ei au declarat că separatiştii nu au armament capabil să doboare aeronave care zboară mai sus de 3.000-4.000 de metri, avionul malaezian zburând la peste 10.000 de metri. Separatiştii dau vina pe armata ucraineană.

UPDATE 19.22 Ministrul Transporturilor din Malaezia spune că nu are încă o confirmare oficială că avionul a fost doborât şi că armata investighează.

UPDATE 19:17 Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei să fi fost doborât cu o rachetă, informează AFP.

"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă", a declarat Poroşenko.

UPDATE 19.13 De Telegraaf, cel mai important ziar olandez, scrie că zborul era operat de Malaysian Airlines în cooperare cu KLM sub codul KL4103. Cei mai mulţi dintre pasageri aveau naţionalitate olandeză.

O sursă din cadrul organismului rusesc de control aerian a declarat pentru agenţia Itar Tass că avionul s-a prăbuşit la aproximativ 50-60 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Rusia, aparatul de zbor trebuind să intre în spaţiul aerian rusesc la ora 17.20 (ora Moscovei).

Conform sursei Interfax, avionul a intrat în picaj şi a fost găsit în flăcări, pe teritoriul ucrainean. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă unde au loc lupte puternice între forţele separatiste proruse şi cele ucrainene.

O sursă din instituţiile de securitate din Ucraina, citată de Interfax, a declarat că avionul malaezian a dispărut de pe radar la o altitudine de 10.000 de metri şi a căzut lângă oraşul ucrainean Şahtiorsk.

Citește și: