Iuliana Enache - Mediafax
378 vizualizări 21 aug 2012

Preşedintele american Barack Obama a anulat trei operaţiuni de ucidere a lui Osama ben Laden în ianuarie, februarie şi martie 2011, înainte de a merge până la capăt în mai, la insistenţa secretarului de Stat Hillary Clinton, potrivit unei noi cărţi citate de Daily Mail, în ediţia electronică.

Acuzaţiile sunt formulate de Rich Miniter, fost jurnalist al Wall Street Journal, Washington Times şi Sunday Times, care citează surse din cadrul Comandamentului pentru operaţiuni speciale al Statelor Unite. El o descrie pe Clinton drept principala forţă din spatele uciderii lui ben Laden.

La începutul preşedinţiei sale, Obama era "în mod studiat indecis" în legătură cu uciderea lui ben Laden. "Obama nu se implica, de cele mai multe ori, atunci când operaţiunea împotriva lui ben Laden prindea contur; el lăsa deciziile critice în seama directorului CIA de atunci Leon Panetta, secretarului Apărării Robert Gates şi secretarului de Stat Hillary Clinton. Obama se temea să îşi asume responsabilitatea pentru un raid riscant care în mod tragic ar fi putut sfârşi prost", explică el.

Potrivit lui Miniter, consiliera Valerie Jarrett, un aliat vechi al lui Obama din Chicago, i-a cerut preşedintelui să anuleze primele trei operaţiuni de ucidere a lui ben Laden, de teama unui impact negativ asupra preşedinţiei acestuia.

Însă, în pofida rivalităţii lor din timpul confruntării electorale din 2008 pentru nominalizarea democrată, Clinton a câştigat încrederea lui Obama şi şi-a folosit influenţa în timpul întâlnirilor săptămânale din Biroul Oval. "Clinton s-a folosit de întâlnirea ei săptămânală pentru a face lobby în vederea unei lovituri decisive împotriva lui ben Laden. Ea a ştiut că soţul ei a plătit un preţ politic pentru că a eşuat în a-l opri pe ben Laden înainte de atacurile din 11 septembrie. Ea a ştiut că preşedinţia lui Obama putea fi lovită mortal dacă îl avea pe ben Laden în vizor şi nu apăsa pe trăgaci", scrie Miniter.

Chiar şi în ziua de dinaintea raidului, Obama a avut "un al patrulea moment de indecizie", susţine Miniter. Casa Albă a declarat ulterior că această ultimă întârziere a fost cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile, dar Miniter susţine că a obţinut un raport de la Centrul de meteorologie al forţelor aeriene americane care afirmă că erau "condiţii ideale" pentru raidul echipei SEAL.

Citește și: