Alina Matis
Mihai SCHIAU
2008 vizualizări 21 ian 2013

Sute de mii de oameni au participat, luni, la Washington, la ceremonia de învestitură a preşedintelui SUA, Barack Obama, aflat la cel de-al doilea mandat. Obama a depus jurământul la ora 18.55, după care a ţinut un discurs în care a vorbit despre unitate, despre libertate, egalitate, despre realizările primului mandat, dar şi despre proiectele celui de-al doilea.

Ceremonia a fost marcată de mai multe momente emoţionante, de la rugăciuni, la poezii, cântece şi imnuri, interpretate de coruri sau artişti solo iubiţi de publicul american, între care Beyonce, care a interpretat imnul SUA, şi Kelly Clarkson.

Gândul a transmis în direct ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, într-o ediţie specială Gândul LIVE - ProTV News. La încheierea discursului, am dezbătut principalele puncte ale cuvântării preşedintelui american, precum şi ale ceremoniei.


Principalele declaraţii ale lui Barack Obama, în format LIVE TEXT

UPDATE 19.28 Beyonce cântă imnul SUA, care încheie ceremonia de învestitură.

UPDATE 19.11 Barack Obama încheie prin a ura tradiţionalul "God bless America" (Dumnezeu să binecuvânteze America) şi salută mulţimea. Urmează Kelly Clarkson şi orchestra Marinei Americane. În continuare, Barack Obama primeşte binecuvântarea episcopului Luis Leon.

UPDATE 19.03 Obama: "Nimeni nu doreşte mai mult pacea în lume decât naţiunea cea mai puternică".

UPDATE 19.00 Barack Obama vorbeşte despre măsurile economice pe care trebuie să le ia SUA în următorii ani şi despre viitor, mai ales în contextul încălzirii globale. Obama:  "America nu trebuie să se adapteze tranziţiei, trebuie să o conducă. Militarii noştri sunt neegalaţi în ceea ce priveşte curajul, iar cetăţenii noştri ştiu prea bine ce preţ s-a plătit pentru libertate, astfel că vom fi mereu vigilenţi faţă de cei care vor să ne facă rău, am învăţat din greşelile trecutului. Trebuie să ne rezolvăm în mod paşnic problemele cu celelalte ţări, nu pentru că ne este frică, ci pentru că aceasta este calea cea bună. Susţinem democraţia din Asia până în Africa şi America Latină, pentru că noi suntem cea mai puternică naţiune din lume. Egalitatea noastră, a tuturor, ne ghidează în continuare".

sursa foto White House

UPDATE 18.54 A început discursul preşedintelui Barack Obama: "Libertatea noastră este un dar de la Dumnezeu, dar ea trebuie asigurată de oamenii de pe Pământ, trebuie să mergem înainte împreună. O naţiune nu prosperă decât atunci când există concurenţă şi fair-play. Dar când timpurile se schimbă, şi noi trebuie să ne schimbăm. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să facem totul împreună, ca o naţiune, ca un popor. Generaţia actuală de americani a fost testată de criza financiară, a rezistat, iar acum a început redresarea. Noi, poporul american, înţelegem că nu putem prospera atunci când puţini o duc foarte bine, iar mulţi o duc foarte rău".

UPDATE 18.51 Barack Obama a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

UPDATE 18.48 Vice-preşedintele Joe Biden a depus jurământul pentru preluarea celui de-al doilea mandat în această funcţie.

UPDATE 18.33 Au început discursurile cu ocazia învestiturii. Primii au luat cuvântul senatorul democrat de New York Chuck Schumer, activista pentru drepturile omului Myrlie Evers-Williams şi senatorul de Tennessee Lamar Alexander. Preşedintele Barack Obama va vorbi la ora 19:00.

UPDATE 18.23 Barack Obama a ajuns la ceremonia de învestire. Preşedintele va susţine un discurs începând cu ora 19:00. Alături de Obama sunt soţia şi fiicele sale, dar şi vice-preşedintele Joe Biden şi alţi oameni din staff.


În 2009, la prima lui ceremonie de învestitură, Obama era cel mai popular personaj politic al lumii, ridicat de o parte din electoratul şi presa americane la un statut de cvasi-Mesia. Acum, preşedintele SUA are acest standard la care trebuie să aspire, motiv pentru care noul lui mandat a fost descris de o parte a presei americane şi internaţionale drept "a doua venire".

Oficial, Obama a depus jurământul duminică, într-o ceremonie privată, dat fiind că ziua de 20 ianuarie, care, potrivit Constituţiei SUA, este cea în care preşedintele depune jurământul, a fost, anul acesta, într-o duminică.

Barack Obama, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului din 20 ianuarie 2013 // FOTO: Doug Mills/AFP/Mediafax

Ceremonia, de-a lungul anilor

Luni este zi de sărbătoare legală în SUA, Martin Luther King Day, astfel că americanii au timp să se bucure de acest eveniment spectaculos şi cu multă istorie în spate. Aproximativ 800.000 de oameni sunt aşteptaţi să ajungă la ceremonia din Washington, D.C., o participare impresionantă, dar mult sub nivelul din 2009.

De altfel, prima ceremonie de învestire în funcţie a lui Barack Obama a stabilit mai multe recorduri, participarea, de aproximativ două milioane de persoane, fiind unul dintre ele, după cum se mândreşte comitetul organizator.

Ceremonia din 2009 nu a adunat doar cea mai numeroasă audienţă din istoria lungului şir de ceremonii, ci şi din istoria capitalei SUA. Mai mult, a fost şi cea mai urmărită de pe Internet.

Theodore Roosevelt, depunând jurământul pe treptele Capitoliului, în 1905 // SURSA FOTO: Congresul SUA

De la prima inaugurare, cea a lui George Washington, în 1789, fiecare preşedinte american a ţinut un discurs după ce a jurat să respecte Constituţia SUA. Cel mai lung discurs a avut 8.445 de cuvinte şi a fost rostit de William Henry Harrison, când a fost învestit preşedinte, în 1841. La polul opus, se află cel de-a doilea discurs de învestire al lui George Washington, din 1793. Acesta avea doar 135 de cuvinte, potrivit Senatului SUA.

Dacă discursurile de învestire au fost prezente încă de la George Washington în ceremoniile de depunere a jurământului, oraşul Washington nu a fost dintotdeauna locul în care se organizează unul dintre evenimentele de căpătâi ale democeraţiei americane. De-a lungul anilor, ceremoniile au avut loc în zece locuri diferite.

Tema spectacolului de anul acesta este "încredere în viitorul Americii". Pentru publicul american, ceremoniile de inaugurare a mandatelor prezidenţiale au devenit prilej de hrănire a optimismului în ziua de mâine, iar preşedinţii se arată cu toţii atenţi la acest aspect.

Tema evenimentului este susţinută de numeroşi artişti invitaţi de Obama, cum ar fi Beyonce, care va cânta imnul SUA, Kelly Clarkson sau James Taylor. Există şi un playlist de învestire, cu piese compilate de comitetul inagural, prezentate drept preferatele lui Obama.

Ziua învestirii a început la biserică, unde familia prezidenţială a participat la o slujbă, şi se va sfârşi cu mai multe baluri organizate în cinstea începerii celui de-al doilea mandat consecutiv al lui Barack Obama la Casa Albă - o onoare de care au avut parte doar 15 din cei 43 de predecesori (CLIC PENTRU PROGRAMUL ZILEI DE ÎNVESTIRE).

Provocările noului mandat

Dacă reforma din domeniul sănătăţii a fost cel mai important punct de pe agenda lui Barack Obama în primul mandat şi va fi, probabil, reuşita cu care va fi asociat ca preşedinte, cel de-al doilea mandat începe cu nevoia unei noi reforme, poate chiar mai dificilă decât prima. Este vorba despre controlul armelor, un subiect sensibil şi greu de abordat, mai ales pentru un preşedinte aflat la al doilea mandat.

Acestuia i se adaugă o "restanţă" din mandatul trecut, reforma imigraţiei, o promisiune neîndeplinită pe care Obama a reiterat-o în campania de anul trecut.

Foarte importantă este şi lupta cu Congresul pe probleme economice, amânată pentru scurt timp după evitarea prăpastiei fiscale, în prima zi a noului an.

De asemenea, se aşteaptă ca, acum că nu mai trebuie să câştige un nou mandat acasă, Obama să acorde mai multă atenţie politicii externe, care a stat aproape permanent pe plan secund în ultimii patru ani, dominaţi de probleme interne.

Dat fiind sistemul electoral american şi după cum a demonstrat-o istoria în cazul foştilor preşedinţi americani, Barack Obama are doar doi ani pentru a-şi pune în aplicare cele mai importante planuri. După acest moment, SUA intră din nou în febra alegerilor, odată cu alegerile primare pentru prezidenţialele din 2016.

Citește și: