Andrei Luca POPESCU
101293 vizualizări 16 apr 2013

Preşedintele american Barack Obama a ţinut un scurt discurs la Casa Albă, în care a declarat că atacurile cu bombă de la maratonul din Boston au fost "de natură teroristă" şi că autorităţile urmăresc fiecare pistă de investigaţie pentru a îi aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

"FBI investighează exploziile din Boston ca acte de terorism. Ce nu ştim încă este cine a făcut asta şi de ce, dacă a fost planificat şi pus în aplicare de o organizaţie teroristă, străină sau din ţară, sau de un individ răuvoitor", a spus preşedintele Obama.

"Vom afla cine ne-a rănit cetăţenii şi îi vom aduce în faţa justiţiei. Refuzăm să cedăm în faţa atacurilor teroriste", a mai spus Obama.

El a evocat modul impresionant în care au reacţionat cetăţenii americani şi cei prezenţi la maratonul din Boston, ajutându-i pe cei răniţi. Obama a spus că astfel reacţionează naţiunea americană la astfel de agresiuni: altruist, cu compasiune, fără frică.

Obama a făcut apel la cetăţeni să semnaleze orice faptă suspectă pe care o observă: "E un moment bun să ne amintim că fiecare avem un rol de jucat. Dacă vedeţi ceva suspect, vorbiţi", s-a adresat Obama americanilor.

De altfel, FBI a făcut apel la populaţie să trimită înregistrări video şi fotografii făcute în timpul maratonului, pentru a ajuta la anchetă, relatează AP.

Stare de alertă în mai multe zone din SUA

Autorităţile americane sunt în alertă maximă în mai multe zone din SUA, nu doar în Boston. Un terminal al aeroportului "La Guardia" din New York a fost evacuat, din cauza unui pachet suspect.

Foto: utilizator Twitter @WahWhoWah.

Un avion de pe aeroportul din Boston a fost oprit pe pistă, iar bagajele au fost debarcate, pentru un control de securitate. Tot în Boston, autorităţile au descins la un apartament nelocuit dintr-o suburbie a oraşului.

Ultimul bilanţ oficial al exploziilor din Boston este de trei morţi, printre care un copil de 8 ani, şi 176 de răniţi, dintre care 17 se află internaţi în stare gravă.

Două bombe au explodat la linia de sosire a maratonului de la Boston

Gândul a relatat din primul moment evenimentele care au zguduit America.

Două dispozitive explozive au detonat luni, în jurul orei locale 15.00, la linia de sosire a maratonului de la Boston. Autorităţile au găsit mai multe dispozitive rămase neexplodate, pe care le-au dezamorsat. Mai multe persoane au fost rănite grav, având membre amputate din cauza şrapnelului rezultat de la explozii.

Doi români au participat la maraton, însă nu au fost răniţi. Gândul a vorbit în exclusivitate cu unul dintre ei.

 

Citește și: