146 vizualizări 18 dec 2011

Preşedintele american, Barack Obama, i-a adus un omagiu fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, subliniind "rezistenţa sa paşnică" în faţa ideologiilor represive, relatează AFP.

"Am fost întristat să aflu astăzi despre decesul lui Vaclav Havel, un dramaturg şi prizonier de conştiinţă devenit preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe", a declarat preşedintele Obama într-un comunicat.

Citeşte şi GALERIE FOTO: Viaţa în imagini a lui Vaclav Havel, eroul "Revoluţiei de Catifea"


"Deşi a suferit numeroase reversuri, Havel a trăit într-un spirit al speranţei, pe care o califica drept abilitate de a lucra pentru ceva pentru că este bine şi nu pentru că are şanse de succes", a adăugat Obama.

"Rezistenţa sa paşnică a zdruncinat fundaţiile unui imperiu, a arătat golul unei ideologii represive şi a dovedit că exemplul moral este mai puternic decât orice armă", a continuat preşedintele american.

"El a jucat un rol major în Revoluţia de Catifea, care a dat libertatea poporului său şi a inspirat generaţii pentru autodeterminare şi demnitate peste tot în lume. El a încarnat de asemenea aspiraţiile unei jumătăţi a unui continent despărţit de Cortina de Fier şi a ajutat la desfacerea legăturilor Istoriei ducând la o Europă democratică şi unită".

Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa Laura i-au adus de asemenea un omagiu lui Vaclav Havel, "icoană a libertăţii". "Laura şi cu mine suntem întristaţi de pierderea prietenului nostru Vaclav Havel", a afirmat fostul preşedinte într-un comunicat. "Apelul său puternic în favoarea libertăţii a schimbat cursul ţării sale şi a traversat continentele".

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă, în somn, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al "Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a ghidat democratizarea ţării sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) şi pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizată în 2004. Havel a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de 1989.

Citește și: