Ion Gaidau - Mediafax
130 vizualizări 31 mai 2014

Întâlnirea dintre Obama şi Poroşenko va avea loc în Polonia, cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte ucrainean, programată la 7 iunie, a anunţat consilierul adjunct pentru Securitate Naţională, Ben Rhodes.

"Este un moment important pentru preşedintele Obama de a-i exprima în mod direct preşedintelui ales Poroşenko angajamentul său faţă de (...) Ucraina", a anunţat Rhodes, într-o conferinţă telefonică.

Consilierul a dat asigurări că Obama va sprijini măsurile pe care autorităţile ucrainene le vor lua în vederea dezescaladării tensiunilor şi reunificării ţării, afectată de violenţe în partea sa de est, dominată de sepratişti rusofoni.

"I-am admirat mult pe ucrainenii care au mers masiv la vot pentru a-l alege pe Poroşenko. Vom admira angajamentul său pentru dialog", a mai spus Rhodes.

Săptămâna viitoare, preşedintele american va efectua un turneu european în trei ţări: Polonia, Belgia şi Franţa.

Deplasarea lui Barack Obama în Polonia va fi efectuată în scopul de a reasigura ţările din Europa de Est în privinţa angajamentului Statelor Unite pentru apărarea securităţii lor, după ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Obama şi Poroşenko au purtat, marţi, o conversaţie la telefon, cu ocazia căreia preşedintele american l-a felicitat pe noul preşedinte ucrainean. Casa Albă a anunţat atunci că cei doi oficiali se vor întâlni în curând.

După Varşovia, unde se va afla marţi şi miercuri, Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, chiar în aceeaşi zi în care şeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenţionează să programeze o întâlnire tete-a-tete între Obama şi Putin în cursul vizitei preşedintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

În schimb, Obama nu se va opune unei întâlniri între Hollande şi Putin, a dat asigurări, vineri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

"Preşedintele vorbeşte cu Putin, l-a întâlnit în repetate rânduri. Cei doi preşedinţi vorbesc deschis despre dezacordurile dintre ei. Consider că partenerii noştri europeni au spus clar că vor împărtăşi opiniile noastre în ceea ce priveşte acţiunile Rusiei în Ucraina sau a tentativei sale ilegale de a anexa Crimeea", a continuat Carney.

De câteva săptămâni, Casa Albă insistă asupra faptului că Putin şi Obama nu se vor întâlni în tete-a-tete în Franţa, chiar dacă cei doi preşedinţi vor fi prezenţi, vineri, în Normandia, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la Ziua Debarcării.

Citește și: