3168 vizualizări 26 mai 2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, dacă ar participa la summit-ul de la Varşovia, ar crea unh precedent, astfel că altădată s-ar putea trezi că stă la aceeaşi masă cu Igor Smirnov, liderul autoproclamatei republici transnistrene.

"Lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo. România nu a recunoscut Kosovo. Polonia, ca ţară organizatoare şi care a recunoscut Kosovo, poate să invite alt stat pe care l-a recunoscut, chiar dacă acest stat nu este recunoscut ONU. ONU are circa 190 de state şi doar 65 de state din lume au recunoscut Kosovo. Încă nu este un stat ONU. Dar cei care l-au recunoscut îşi pot lua libertatea să invite. România nu poate sta la aceeaşi masă cu un stat nerecunoscut de ea însăşi. Când Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea, dar nu vom fi printre cei care vor vota recunoaşterea", a precizat Traian Băsescu.

El a mai spus că această decizie a României nu poate să creeze niciun fel de disconfort "atât timp cât în politica externă eşti predictibil".

"Noi nu ne-am trezit acum că nu venim la masă cu Kosovo. Toţi aliaţii noştri ştiu din 2005 că noi am dus o adevărată campanie de explicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo, ştiu din 2005 acest lucru. Ne vom menţine poziţia şi nu văd de ce ar trebui să ne-o schimbăm pentru că un stat sau altul doreşte acest lucru", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că există propunerea organizatorilor în ceea ce priveşte Kosovo, ca, la reuniunea de la Varşovia, steagul să nu fie pus pe masă, dar preşedintele să fie prezent.

"Păi la masa aia rotundă ţara nu e reprezentată de steag, ci de preşedinte. Din acest motiv, România nu poate să meargă, şi acest artificiu nu ni se pare un artificiu pe care România să-l poată accepta. Creând acest precedent, mâine s-ar putea să ne trezim că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele autointitulat al Transnistriei. România nu ar fi consecventă, nu ar fi serioasă, nu ar fi credibilă", a conchis şeful statului.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a confirmat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu nu va participa la summit-ul de la Varşovia, deoarece "gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră".

"În perioada 27-28 mai, la Varşovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. Având în vedere că gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu va participa la acest eveniment", a precizat Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al şefului statului român, întrebat despre informaţiile apărute în presa sârbă conform cărora România nu va participa la summit-ul de la Varşovia.

Serbia, România şi Slovacia vor boicota summit-ul liderilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, care va avea loc la sfârşitul săptămânii la Varşovia în prezenţa preşedintelui american, Barack Obama, din cauza Kosovo, susţine un cotidian sârb, citat de B92 în pagina electronică de marţi.

Potrivit cotidianului Danas, decizia a fost luată "deoarece Kosovo va fi tratat ca stat egal".

Polonia a decis să îl invite la reuniune pe preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga.

Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro

Citește și: