533 vizualizări 20 nov 2010

Zadarnic a înercat, preşedintele Traian Băsescu, să-i explice ceva omologului francez, Nicolas Sarkozy, că acesta l-a "expediat" fără să-l asculte, arată imagini surprinse în timpul Summitul NATO de la Lisabona.
Liderul francez nu a mai avut nici măcar bunăvoinţa de a sta de vorbă cu Băsescu, aşa cum făcuse la Consiliul European de la 12 septembrie, când cei doi au avut o discuţie aprinsă pe tema expulzării ţiganilor din Franţa. Dimpotrivă, Sarkozy i-a refuzat lui Băsescu orice dialog.

Basescu, inca un schimb de replici cu Sarkozy.Acum, la summit-ul NATO.Video

StirileProTV.ro

Imaginile acestui nou moment "glacial" în relaţiile la vârf dintre România şi Franţa a fost surprins de camerele video după obişnuita fotografie de grup a liderilor NATO care s-au reunit în capitala portugheză. Preşedintele român nu a mai avut ocazia unei mici discuţii aprinse, ca acum două luni.

La 16 septembrie, în timpul unui Consiliu European, Băsescu l-a abordat pe Sarkozy pe tema expulzării rromilor, iar cei doi aveau să poarte un dialog destul de încins, potrivit imaginilor publicate de cotidianul britanic The Daily Mail. Totuşi, publicaţia, care a analizat în detaliu gesturile celor doi, a concluzionat că, la finalul discuţiei "gheaţa s-a topit".
Ceea ce nu a mai fost cazul la Lisabona, când Băsescu a fost forţat să se retragă din faţa lui Sarkozy. În faţa refuzului, chipul preşedintelui român apare ca fiind foarte iritat.

Berlusconi, consolarea preşedintelui român

"Expediat" de Sarkozy, Băsescu s-a îndreptat imediat către liderul italian, Silvio Berlusconi. Deşi era prins într-o discuţie cu omologul ungar, Viktor Orban, Berlusconi îi strânge mâna călduros lui Băsescu şi îl acceptă alături de el. Mai mult, unul din gesturile sale - duce degetul la tâmplă, de parcă ar spune "e ţicnit" - pare a face referire la Sarkozy.

"Certuri" în familia politică

Băsescu, Sarkozy, Berlusconi şi Orban fac parte din aceeaşi familie politică, a creştin democraţilor şi popularilor europeni (EPP - gruparea de centru dreapta, majoritară în Parlamentul european), dar liderul român şi francez par să se afle "la cuţite" în ultimele luni.
De la amiciţia care şi-o arătau la începutul lui 2008 - când cele două state au semnat, la Bucureşti, un acord de parteneriat strategic, iar Sarkozy i-a şi-a băgat în buzunar, apoi i-a cerut lui Băsescu stiloul cu care semnase - anul 2010 a adus două teme de dispută între cei doi.

Mai întâi, la sfârşitul lunii iulie, Sarkozy a decis expulzarea ţiganilor din România şi Bulgaria de pe teritoriul Franţei. Ulterior, Parisul a devenit cel mai vehement susţinător al ideii ca ultimele două state intrate în UE să nu adere la Spaţiul Schengen la data programată (martie 2011), ci să fie amânate cel puţin până în vara anului viitor.

Citește și: