Mihai SCHIAU
3380 vizualizări 1 nov 2011

Dr. Robert Ballard, exploratorul care a descoperit epava Titanicului, în 1985, a vizitat oraşul Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit vaporul, scrie BBC.

Ballard este încă fascinat de descoperirea sa, făcută în urmă cu mai bine de un sfert de secol. "Titanicul este redescoperit constant, de fiecare generaţie. Cea mai importantă mi se pare fascinaţia celor mici, am primit 16.000 scrisori de la tineri", a declarat americanul.

Anumiţi oameni de ştiinţă spun că epava Titanicului pare să se transforme într-un "morman de fiare ruginite", dar exploratorul îi contrazice. "Nu cred asta. Cel mai mare rău l-au făcut oamenii care au coborât cu submarine şi au lovit epava. Eu cred că Titanicul se va conserva pentru multă vreme, pentru că la adâncimea respectivă oxigenul este foarte rarefiat", spune Ballard despre epava pe care a descoperit-o în largul coastelor Canadei.

Exploratorul mai spune că nord-irlandezii ar trebui să fie mândri că Titanicul a fost construit la Belfast. "Au construit un vapor excelent, nu a fost vina lor că s-a scufundat", a declarat Ballard, care se va întoarce în capitala Irlandei de Nord la anul, când se vor celebra 100 de ani de la scufundarea Titanicului.

Citește și: