608 vizualizări 10 ian 2012

Criza financiară din Grecia a adus unele familii în pragul disperării, sărăcia determinându-i să-şi abandoneze copiii, relatează BBC.

Dacă înaintea izbucnirii crizei orfelinatele găzduiau copii din familii în care părinţii erau violenţi, alcoolici sau consumatori de droguri, după 2008, cei mai mulţi minori au ajuns în aceste instituţii din pricina sărăciei.

Cu câteva săptămâni înaintea sărbătorilor de iarnă o educatoare din Atena a găsit un bilet. "Astăzi nu mă voi întoarce să o iau pe Ana pentru că nu mai am resurse să o întreţin. Vă rog să aveţi grijă de ea. Îmi pare rău. Mama ei", a fost mesajul lăsat în urmă de o mamă disperată.

În ultimele două luni, părintele Antonios, un preot ortodox care conduce un centru pentru copiii săraci din capitala elenă, a găsit patru copii abandonaţi pe treptele instituţiei. Unul dintre ei avea doar două zile.

O altă fundaţie caritabilă a fost abordată de către un cuplu ai cărui gemeni se aflau în spital pentru malnutriţie. Mama sugarilor era la rândul ei subnutrită şi nu avea cum să alăpteze.

Asemenea cazuri sunt din ce în ce mai frecvente într-o ţară în care legăturile de familie sunt puternice, iar imposibilitatea de a-ţi îngriji copiii este considerată inacceptabilă, scrie presa internaţională.

Maria, mama care şi-a abandonat copilul

Una dintre femeile nevoite să-şi abandoneze copilul din cauza sărăciei este Maria. După ce şi-a pierdut locul de muncă a încercat vreme de un an să se reangajeze, iar când şi-a dat seama că trebuie să ceară mâncare de la biserică pentru a supravieţui, a decis că fiica sa, Anastasia, nu merită să trăiască în aceste condiţii. Maria a lăsat-o pe fiica ei în grija fundaţiei SOS "Satul Copiilor".

"În fiecare noapte plâng de una singură, dar ce pot să fac?(despărţirea n.r.) Mi-a frânt inima, dar nu am avut altă soluţie", susţine femeia.

Maria a slăbit 25 de kilograme. Acum, tânăra a reuşit să se angajeze la o cafenea unde câştigă 20 de euro pe zi. Pe Anastasia o vizitează în fiecare lună, însă nu vrea să o ia acasă până când nu se pune pe picioare. Banii pe care îi face acum sunt insuficienţi, iar Maria nu are nicio garanţie că nu-şi va pierde locul de muncă de la o zi la alta.

"Maria şi Anastasia au o relaţie foarte apropiată. Poţi spune că nu există niciun motiv pentru ca fetiţa să fie nevoită să nu trăiască alături de mama sa", susţine Stergios Sifnyos, directorul SOS "Satul Copiilor". Fundaţia pe care o conduce Sifnyos nu se ocupă, în general, de ajutarea copiilor care provin dintr-o familie săracă, "însă, este foarte dificil ca Maria să se convingă că o poate lua pe Anastasia acasă, având în vedere că nu are o stabilitate financiară", a subliniat el.

Un act de violenţă

"Copiii percep despărţirea de părinţi drept un act de violenţă pentru că nu înţeleg de ce trebuie să fie separaţi", susţine psihologul grec Stefanos Alevizos.

De-a lungul anilor, părintele Antonios a fost abordat de sute de familii care i s-au adresat în speranţa de a primi ajutor, însă fenomenul copiilor abandonaţi în faţa uşii a luat amploare de-abia în ultimii trei ani.

"Noi putem să-i asigurăm unui copil mâncare şi adăpost, însă adevărul este că lucrul de care au cea mai mare nevoie este iubirea părinţilor", este de părere preotul.

Citește și: