52 vizualizări 30 mai 2008

Statul care găzduieşte majoritatea instituţiilor europene – Belgia – a fost aspru criticată de Consiliul Europei pentru practicile discriminatorii des întâlnite în regiunea Flandra. Consiliul Europei devine astfel cea de-a treia instanţă internaţională care aduce acest gen de critici Belgiei, după Comitetul împotriva rasismului din Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană. Potrivit Le Monde, în raportul prezentat în faţa Congresului puterilor locale şi regionale din Consiliul Europei, francezul Michel Guégan a indicat că sancţiunile impuse de flamanzi sunt de neacceptat.

De pildă, cei trei primari francofoni aleşi în Flandra nu au fost acceptaţi de autoritatea Flandrei pe motiv că ar fi transmis convocări electorale în franceză şi nu doar în olandeză, aşa cum spune legea în regiunea flamandă a Belgiei. Însă cele trei municipalităţi în cauză sunt majoritar valone, deci vorbitoare de franceză.

Mai mult, spune oficialul francez, Belgia încă nici nu a ratificat convenţia-cadru a Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor. Flamanzii au anunţat însă că nu vor modifica absolut nimic la niciunul dintre cele două capitole. „Simple comentarii politice”, a apreciat despre raport ministrul de Interne regional, Marino Keulen.

Nici Comisia Europeană nu are mai mult succes în a-i convinge pe flamanzi să respecte drepturile valonilor.

Terenuri, şcoli, locuinţe doar pentru vorbitorii de olandeză

Municipalitatea dintr-o comună (Zaventem) apropiată de capitala Bruxelles a anunţat că vinde la un preţ bun mai multe terenuri. Dar doar cu condiţia ca cel interesat să vorbească olandeza sau să se angajeze să o înveţe. Pe 16 mai, executivul comunitar din „imediata apropiere”, Bruxelles, s-a sesizat şi a avertizat că este vorba de o măsură discriminatorie, care i-ar dezavantaja pe cetăţenii celorlalte state membre. Nicio reacţie deocamdată.

Din contră, alte comune se pregătesc să ia măsuri asemănătoare. Mai mult, oricine doreşte să aibă acces la o locuinţă socială, trebuie să facă dovada că ştie flamanda. Un „fascism non violent” şi o „purificare etnico-juridică” au loc în Flandra, a sintetizat un jurnalist de la International Herald Tribune. Autorităţilor flamande nu le-a picat tocmai bine comentariul, dar singura măsură de „îndreptare” a fost numirea unui purtător de cuvânt al guvernului local special pentru jurnaliştii străini. (E.F.)

Citește și: