15 vizualizări 20 apr 2008

Vladimir Putin a fost primit de proaspătul învingător Silvio Berlusconi cu braţele deschise şi... cu un spectacol de cabaret. Cadrul a fost unul rezervat numai prietenilor foarte apropiaţi ai lui Il Cavaliere: vila Certosa din Sardinia, unde s-au desfăşurat atât artistele de cabaret de la Roma, cât şi discuţii de maximă importanţă pentru economia celor două state. Însă „prietenul Vladimir”, aşa cum îl numeşte Berlusconi, a meritat tot efortul. „Ţarul” de la Kremlin a acceptat, printre altele, să salveze compania aeriană naţională a Italiei, Alitalia. Pactul dintre cei doi viitori premieri ar fi următorul, potrivit AP: Aeroflot (compania naţională rusească) va încheia o alianţă cu compania italiană. Apoi, Air One, cea mai puternică societate aeriană privată italiană, ar urma să conducă respectivul consorţiu, având şi sprijinul băncii milaneze Intesa San Paolo. În plus, guvernul în exerciţiu al Italiei ar urma să pompeze în compania falimentară încă 150 de milioane de euro pentru a o menţine în viaţă până când noul Executiv îşi va intra în atribuţii. Acordul dintre Berlusconi şi Vladimir Putin survine după respingerea ofertei făcute de Air France – KLM. „Am vorbit cu preşedintele consiliului de administraţie al Aeroflot. Aeroflot este gata să reia contactele cu Alitalia pentru salvarea companiei italiene”, a indicat, ieri, Vladimir Putin, citat de AFP. Preşedintele rus a mai indicat că Berlusconi este extrem de preocupat de situaţia acestei companii şi „se gândeşte la interesul naţional”.

RUSIA CONTEAZĂ PE SPRIJINUL ITALIEI ÎN UE

Liderul de la Kremlin a mai precizat că este extrem de mulţumit de victoria lui Berluscon la alegerile legislative şi de faptul că Italia va fi în curând guvernată de „amicul” său. Şi cu Berlusconi în fruntea cabinetului de la Roma, Rusia poate conta pe sprijinul Italiei ca să-şi amelioreze relaţiile cu UE. „Negociem în prezent cu toate membrele UE, chiar şi cu cele cu care relaţiile se pot dovedi dificile (n.r. Polonia)”, a subliniat Putin. Într-adevăr, relaţiile Federaţiei Ruse cu Uniunea Europeană s-au tot deteriorat în ultima vreme, după divergenţele legate de independenţa Kosovo, de scutul american antirachetă sau de utilizarea de către Moscova a hidrocarburilor ca instrument de presiune. Iar revenirea unui politician precum Berlusconi, ce are relaţii personale cu Vladimir Putin, nu poate fi decât pe placul Moscovei, care mai capătă astfel un aliat puternic în interiorul Uniunii.

BERLUSCONI ŞI PUTIN FAC AFACERI ENERGETICE

Întâlnirea a fost una ce a combinat afacerile cu plăcerea. Chiar Putin a indicat că a dorit să se vadă cu Berlusconi pentru a se pune de acord într-o serie de chestiuni majore pentru relaţiile dintre cele două state. Una dintre acestea – cooperarea în sectorul energetic. Gigantul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom şi compania energetică italiană ENI, la care statul italian deţine 30 la sută din acţiuni, sunt parteneri la construcţia gazoductului South Stream (concurenta Nabucco), care ar urma să transporte până la 30 de miliarde de metri cubi de gaze sibiriene în Italia prin Marea Neagră şi Balcani. Şi deşi multe state din UE şi mai ales România resping proiectul rusesc (la care iau totuşi parte şi Grecia, dar şi Bulgaria şi Ungaria), acum şi noul premier italian a dat semne că preferă proiectul rusesc. În opinia celor doi, proiectul South Stream este „reciproc avantajos”.

În plus, ruşii au dat undă verde pentru ENI să exploateze împreună cu Gazprom câmpuri de gaze naturale care au aparţinut până de curând gigantului Iukos. ENI şi Gazprom cooperează şi în Libia, unde compania rusă de gaze a semnat joi un acord privind crearea unei companii mixte cu principalul exportator de petrol al statului libian. Gazprom este în negocieri cu ENI pentru un schimb de active, în urma căruia ENI să-şi poată extinde activitatea în Rusia, iar Gazprom să dispună de rezervele de hidrocarburi concesionate ENI de Libia.

PUTIN DEZMINTE CĂ AR AVEA PLANURI DE CĂSĂTORIE

Pentru că mediul în care a fost primit permitea şi discuţii mai degajate, liderul Federaţiei Ruse a folosit ocazia pentru a dezminţi ceea ce relata recent presa rusă: că ar fi divorţat şi că ar avea intenţia să se recăsătorească cu gimnasta Alina Kabaieva, în vârstă de 24 de ani. „În ceea ce aţi spus, nu există nici măcar o singură vorbă adevărată”, i-a răspuns Putin jurnalistei care reluase povestea.

Totuşi, el a recunoscut că „o fată atât de frumoasă şi de succes, precum Alina Kabaieva, nu poate să nu-i placă”, cu completarea că „îi plac toate femeile frumoase din Rusia”. Personal, preşedintele rus consideră că cele mai frumoase şi mai talentate femei din lume sunt conaţionalele sale, iar italiencele sunt singurele care le fac concurenţă. Ţarul a încheiat însă cu un avertisment: „fiecare om are dreptul la viaţă personală şi nimeni nu are dreptul să-şi bage nasul”.

Citește și: