Marinela Sarbu
265 vizualizări 25 apr 2019

Amnesty şi Airwars, un grup cu sediul la Londra înfiinţat în 2014, care au monitorizat impactul campaniei coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva reţelei Stat Islamic, au petrecut 18 luni în Siria în căutarea civililor morţi în urma confruntărilor dintre cele două tabere, inclusiv două luni în Raqqa, au transmis aceştia.

„Constatările noastre după toate acestea sunt că ofensiva militară a coaliţiei condusă de SUA (forţele americane, britanice şi franceze) a provocat direct peste 1600 de decese în rândul civililor în Raqqa", au afirmat reprezentanţii celor două grupuri umanitare.

Ei au declarat că toate cazurile pe care le-au documentat probabil au constituit încălcări ale legilor umanitare internaţionale şi au cerut membrilor coaliţiei să creeze un fond pentru a recompensa victimele şi familiile lor.

Coaliţia a afirmat anterior că are mare grijă să evite victimele civile şi că investighează acuzaţiile potrivit cărora ar fi făcut acest lucru.

Gruparea Stat Islamic a cucerit Raqqa la începutul anului 2014, în timpul ofensivei din Siria şi Irak, în care a autoproclamat un califat, caracterizat prin executarea rapidă a adversarilor. Uciderea în masă şi înrobirea minorităţilor a fost descrisă drept genocid de către Naţiunile Unite.

Grupul, care a controlat o treime din Siria şi Irak în 2014, a fost condus de pe întreg teritoriul pe care îl controla prin campanii militare desfăşurate de o serie de inamici, inclusiv guvernele siriene şi irakiene, Statele Unite, aliaţii săi europeni şi rivalii lor Rusia şi Iran.

A fost învinsă de luptătorii susţinuţi de SUA în ultima fortăreaţă siriană în acest an. În ciuda faptului că nu mai controlează teritoriul, este încă văzută ca o ameninţare teroristă in întreaga lume.

Citește și: