Alina Matis
4762 vizualizări 30 iul 2012

Fostul preşedinte american Bill Clinton se întoarce într-o cursă pentru Casa Albă şi a primit un rol deosebit de important în cursa electorală a lui Barack Obama, potrivit mai multor oficiali din campania actualului lider SUA, citaţi de The Guardian.

Bubba, cum este poreclit Clinton, l-a înclocuit pe vicepreşedintele Joe Biden şi va susţine principalul discurs de la Convenţia Naţională a Partidului Democrat din 5 septembrie - cel mai mare eveniment electoral de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie.

Potrivit Associated Press, Obama şi Biden au decis împreună că trebuie să îl scoată în faţă pe Bill Clinton, iar preşedintele SUA i-a făcut personal propunerea predecesorului său, acesta din urmă acceptând "entuziasmat".

Deşi nu va fi prima dată când Clinton va pleda pentru realegerea lui Obama, el apărând la diferite evenimente şi în clipuri electorale în lunile trecute, gestul implică mult mai mult decât rostirea unui simplu discurs.

În primul rând, echipa de campanie a lui Obama speră să profite de pe urma popularităţii lui Bill Clinton, care, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat în trecut, rămâne cel mai popular preşedinte american al ultimelor decenii.

Dincolo de capitalul de imagine, însă, Barack Obama are mare nevoie de susţinerea lui Clinton şi a tuturor oficialilor democraţi pe care fostul preşedinte îi are în spate.

În discursul său, care va transmis în direct şi în prime-time de televiziunile americane, Bill Clinton va încerca să îi convingă pe democraţii prezenţi la convenţia din Carolina de Nord, că Barack Obama trebuie să rămână în funcţie, spre binele ţării. Accentul va cădea pe politicile economice, potrivit The Guardian.

Pentru ca Bill Clinton să fie cu adevărat personajul principal al serii, Barack Obama şi Joe Biden îşi vor susţine discursurile în faţa a peste 70.000 de oameni abia în următoarea seară, când actualul preşedinte va accepta în mod oficial nominalizarea partidului său pentru competiţia electorală.

Convenţiile naţionale sunt punctul culminant al campaniilor prezidenţiale din Statele Unite. Ele vin la finalul alegerilor primare, scrutinurile prin care cele două mari partide americane - Republican şi Democrat - îşi desemnează candidatul pentru alegerile prezidenţiale. De obicei, preşedintele în exerciţiu (dacă e la primul mandat) este desemnat din oficiu candidat al partidului său, astfel că singura cursă reală este în partidul de opoziţie, cum este anul acesta cazul republicanilor.

Numele celui care câştigă candidatura nu este niciodată o surpriză a convenţiilor, deoarece el este cunoscut din ultimele luni ale alegerilor primare, uneori chiar şi după Super Tuesday (luna martie, zi în care au loc mai multe alegeri în state diferite). În schimb, convenţiile sunt printre cele mai bune ocazii pentru ca politicienii americani să îşi atragă susţinători - fie că este vorba despre sprijin politic, electoral sau financiar.

Citește și: