Iuliana Enache - Mediafax
2600 vizualizări 6 sep 2012

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i s-a alăturat pentru scurt timp lui Bill Clinton pe scena convenţiei democrate de la Charlotte, la încheierea discursului de aproape 50 de minute al fostului preşedinte rostit în favoarea sa, relatează AFP.

Obama, care nu a luat cuvântul, a urcat în ovaţiile publicului la tribuna Time Warner Cable Arena, unde erau reuniţi aproximativ 6.000 de delegaţi ai partidului democrat. Clinton l-a întâmpinat înclinându-se şi îmbrăţişându-l, după care cei doi bărbaţi s-au retras.

În discursul său, Clinton, care cu puţin timp înainte îl propusese oficial pe Obama candidat al democraţilor la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, i-a acuzat pe republicani că au lăsat Statele Unite într-o "dezordine totală" şi a insistat asupra capacităţilor preşedintelui în exerciţiu de a redresa economia.

Fostul preşedinte în vârstă de 66 de ani, încă extrem de popular în Statele Unite, a arătat o dată în plus că este un orator desăvârşit cu un public cucerit dinainte, lansând săgeţi împotriva candidatului Mitt Romney şi a partenerului acestuia în tandemul republican Paul Ryan.

În timp ce aceştia din urmă invocă un argument deja utilizat de Ronald Reagan împotriva democratului Jimmy Carter în 1980, "Sunteţi într-o situaţie mai bună decât în urmă cu patru ani?", Clinton le-a rezervat un răspuns clar şi net.

"Suntem acolo unde dorim? Nu. Este preşedintele mulţumit? Nu. Dar suntem noi într-o situaţie mai bună decât atunci când a preluat el funcţia, cu o economie în cădere liberă, care pierdea 750.000 de locuri de muncă pe lună? Răspunsul este da!", a afirmat fostul preşedinte.

Spre sfârşitul serii, democraţii au votat, stat cu stat şi în ordine alfabetică, în favoarea lui Obama, o procedură lungă şi în mare parte formală deoarece preşedintele este singurul candidat.

 

Citește și: