332 vizualizări 2 aug 2018

Pontiful a înscris în catehismul Bisericii Catolice opoziţia categorică faţă de pedeapsa cu moartea.

Versiunea din 1992 a catehismului Bisericii Catolice nu excludea explicit pedeapsa capitală în cazuri extreme.

"Biserica învaţă, în lumina Evangheliei, că pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, întrucât atacă inviolabilitatea şi demnitatea persoanei; Biserica se angajează cu determinare să acţioneze pentru abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume", se arată în noua versiune a Catehismului Bisercii Catolice (nr. 2267), aprobată de Papa Francisc.

În versiunea în italiană, textul foloseşte expresia "măsură inadmisibilă", ca şi în germană, engleză, spaniolă şi portugheză. Doar traducerea în franceză vorbeşte de o măsură "inumană".

Biserica Romano-Catolică s-a opus şi până acum pedepsei cu moartea, dar, ca excepţie, considera că aceasta se putea aplica doar "dacă ar fi singura modalitate posibilă de apărare a vieţilor oamenilor de un agresor nedrept".

"Mult timp, aplicarea pedepsei cu moartea de către autorităţile legitime, după un proces normal, a fost considerată o reacţie adecvată la gravitatea unor delicte şi o modalitate acceptabilă, chiar dacă extremă, pentru apărarea binelui comun. Astăzi, a devenit din ce în ce mai clar că demnitatea persoanei nu se pierde nici măcar după comiterea unor crime foarte grave. În plus, s-a răspândit o nouă înţelegere a sensului sancţiunilor penale la nivelul statului. Au fost instituite sisteme mai eficiente pentru detenţie, care le garantează apărarea tuturor cetăţenilor, fără a-l priva definitiv pe autorul faptei de posibilitatea de a se reabilita", argumentează Vaticanul.

Înaltul Pontif s-a declarat în nenumărate rânduri împotriva pedepsei capitale, în 2016 a spus:"Fac apel la conştiinţele celor care guvernează, să ajungă la un consens internaţional în vederea abolirii pedepsei capitale", le-a spus el credincioşilor. "Porunca «să nu ucizi» are valoare absolută şi se aplică atât celor nevinovaţi cât şi vinovaţilor".

Papa a aprobat aceste modificări pe 11 mai, în timpul unei audienţe cu prefectul Congregaţiei pentru doctrina credinţei.

Foto: Hepta

Citește și: