17 vizualizări 1 nov 2009

Cel mai bogat cetăţean al New Yorkului, Michael Bloomberg, este pe cale de a deveni primar al metropolei americane pentru al treilea mandat consecutiv. Toate sondajele arată că, mâine, new-yorkezii îi vor da din nou voturile miliardarului ce a schimbat faţa oraşului în cei opt ani de când este primar. El a investit peste un milion de dolari pe zi din banii proprii pentru a-şi face campanie. În total, campania electorală l-a costat pemagnatul presei peste 100 de milioane de dolari, dar se pare că îşi arate roadele: avansul lui Bloomberg faţă de contracandidatul democrat William Thompson este considerabil.

Un ultim sondaj al Institutului Marist Poll, publicat în 22 octombrie, îl credita pe Michael Bloomberg cu 52% din intenţiile de vot, faţă de 36 % favorabile lui Thompson (care a cheltuit cu mult mai puţin pe campanie, respectiv aproximativ 6 milioane de dolari). Niciun politician nu a mai cheltuit vreodată atât de mult într-o campanie electorală, notează AFP. Dar avea de unde: cu o avere de 17,5 miliarde, Bloomberg (fondator al companiei Bloomberg LP, gigant mondial al informaţiei financiare) a ocupat în 2009 locul al 17-lea în clasamentul Forbes.

În plin an de criză economică, averea sa a crescut cu 4,5 miliarde de dolari. Şi, dacă tot îşi permite, Bloomberg este şi un filantrop extrem de generos, el donând 300 de milioane doar Universităţii John Hopkins, pe lângă alte sute de milioane donate altor instituţii.

Ce a făcut Bloomberg în opt ani de mandat

Michael Bloomberg este considerat omul care a transformat New York (reputat în urmă cu ceva ani pentru violenţă şi haos) în unul din cele mai curate, sigure şi eficiente din punct de vedere administrativ oraşe din America. A reconstruit infrastructura după atacurile teroriste de la 11 septembrie. Sub administraţia sa, în New York au fost construite numeroase imobile luxoase, Times Square a fost redat pietonilor, meniurile restaurantelor au fost obligate să afişeze numărul caloriilor, iar fumatul în clădirile publice a fost interzis.

Poate mai important însă decât atât, afaceristul de 67 de ani a reuşit să rezolve deficitul de 6 miliarde de dolari pe care-l avea metropola, reuşind chiar în cei opt ani de mandat să aducă un surplus de 3 miliarde de dolari la bugetul municipal. A tăiat mult din cheltuielile instituţiilor ce funcţionează pe banii primăriei, dar a lăsat neatins bugetul poliţiei şi pe cel al pompierilor. A mărit anumite taxe pe proprietate în 2007, explicând că profiturile făcute pe Wall Street şi piaţa imobiliară înfloritoare sunt semne ale unei creşteri economice sănătoase şi că cei care beneficiază de ea îşi permit şi taxe mai mari. De la bun început însă, Bloomberg a acceptat doar un salariu simbolic din partea municipalităţii: 1 dolar pe an. Şi, deşi are un elicopter personal, Bloomberg vine la muncă cu metroul.

Acelaşi primar a stârnit însă şi mai multe controverse. Pe lângă faptul că este considerat un "cameleon politic" (a fost iniţial democrat, apoi republican şi acum independent, dar sprijinit de Partidul Republican în cursa pentru primărie, ca şi de câţiva congresmeni democraţi), Bloomberg şi-a nemulţumit mulţi dintre concitadini după ce a forţat modificarea legii electorale. El a forţat Consiliul municipal să modifice limita de două mandate, aprobată prin referendum, ceea ce i-a permis să candideze pentru a treia oară.

Citește și: