Sorin Bogdan
4974 vizualizări 21 iul 2018

Scandalul a izbucnit miercuri, când jurnaliştii cotidianului Le Monde au dezvăluit că Alexandre Benalla, angajat consilier la Administraţia prezidenţială, s-a implicat ilegal în reprimarea protestelor violente din Cartierul Latin din Paris din 1 mai 2018.

Imaginile în care un individ în haine civile, dar care purta o cască de protecţie a forţelor speciale de intervenţie ale Poliţiei, smulge o femeie dintre manifestanţi, o duce într-o direcţie necunoscută, apoi se întoarce şi târăşte un bărbat pe care îl loveşte de mai multe ori, au apărut încă din seara de 1 mai pe reţelele de socializare.

În comentariile care au urmat, alţi participanţi la proteste au adăugat fotografii în care chipul individului poate fi recunoscut. Ba chiar, în două dintre ele, realizate ceva mai devreme, se vede că bărbatul purta o banderolă pe care scrie ”Poliţia”. Revoltaţi, manifestanţii au cerut sancţionarea ”poliţistului” în civil pentru purtare abuzivă şi violentă, însă nu au primit nici un răspuns.

Miercuri, cotidianul Le Monde a publicat încă o dată imaginile, dezvăluind că individul nu este poliţist, ci fostul bodyguard al preşedintelui Emmanuel Macron, care şi-a găsit un post călduţ de consilier în Administraţia Prezidenţială după alegeri. Alexandre Benalla nu avea însă nici o calitate oficială pentru a participa la intervenţia împotriva manifestanţilor din Paris. 

În urma scandalului declanşat, premierul Edouard Phillipe a fost nevoit să răspundă interpelărilor parlamentare. ”Imaginile sunt realmente şocante,” a declarat primul ministru. ”Este evident că, dacă individul de care aţi pomenit a participat alături de forţele de ordine pe 1 mai, nu era sub nici o formă în vreo misiune oficială. El fusese invitat şi autorizat să asiste, în nume personal - ca observator - la operaţiuni. Totuşi, şi-a depăşit statutul de simplu observator. Pentru asta, Administraţia prezidenţială va trebui să aibă o reacţie. El a fost suspendat pentru 15 zile, iar o ancheta preliminară a fost declanşată. Vă vom ţine la curent cu toate concluziile acestei investigaţii aflate în derulare. El va fi pus la dispoziţia organelor judiciare.”

Până în acest moment, nu este clar ce căuta fostul body-guard al preşedintelui printre forţele de intervenţie şi nici motivul pentru care s-a implicat în acţiunile acestora. Administraţia prezidenţială a anunţată că Benalla a fost concediat, însă a evitat un răspuns la întrebarea de ce nu a sesizat Parchetul, deşi ştia încă din luna mai ce a făcut fostul bodyguard.

În prezent, el este cercetat pentru uzurpare de calităţi oficiale. Luni, ministrul de Interne Gerard Collomb este chemat în Parlamentul francez pentru a da explicaţii atât în legătură cu prezenţa lui Benalla, cât şi cu ancheta internă declanşată împotriva a trei ofiţeri din Forţele speciale, care i-au dat fostului bodyguard imagini filmate de Poliţie, pentru a-şi pregăti apărarea.

 

Citește și: