Izabela Cutieru
401 vizualizări 9 apr 2019

Reprezentantul comercial al SUA (U.S. Trade Representative - USTR) a prezentat luni o listă a produselor din UE, de la aeronave comerciale la produse lactate şi vinuri, cărora li se vor aplica taxe vamale suplimentare, din cauza subvenţiilor acordate de UE către compania aeriană Airbus.

O sursă a Comisiei Europene a declarat marţi că nivelul contramăsurilor propuse de SUA a fost „exagerat”, adăugând că acestea ar putea fi determinate doar de un arbitru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

„În privinţa disputei paralele cu Boeing, UE va solicita arbitrului desemnat de OMC să îi stabilească drepturile de retorsiune”, a declarat sursa Comisiei, adăugând că aceasta va acţiona imediat după aflarea deciziei.

Airbus a declarat că nu a văzut niciun temei juridic pentru mişcarea SUA şi a avertizat asupra intensificării tensiunilor comerciale transatlantice. Uniunea Europeană se confruntă deja cu tarife americane pentru exporturile sale de oţel şi aluminiu, iar preşedintele american Donald Trump a ameninţat în mod repetat că va aplica taxe punitive automobilelor.

„Când văd situaţia în care se află creşterea globală, sunt de părere că nu ne putem permite un conflict comercial”, a declarat ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferinţe de la Paris.

Cele două părţi se apropie de punctul culminant al disputei subvenţiilor, întinsă pe perioada a aproape 15 ani. Ambele părţi au câştigat victorii parţiale în privinţa susţinerii faptului că Airbus şi Boeing au primit subvenţii ilegale, dar nu sunt de acord cu privire la suma implicată şi dacă fiecare a respectat hotărârile anterioare ale OMC.

Propunerea privind tarifele din SUA a exercitat presiuni asupra acţiunilor producătorilor europeni. Acţiunile Airbus au scăzut cu 1,6%. Furnizori de aeronave precum Safran şi Leonardo au pierdut între 1% şi 1,2%. MTU Aero Engines a scăzut cu 2,5%, iar Rolls-Royce cu 1,3%.

„Tarifele punitive nu reprezintă o soluţie la problemă, dimpotrivă”, a declarat Ulrich Ackermann, şeful departamentului de comerţ exterior al companiei germane VDMA.

Germania este deosebit de îngrijorată de posibilele tarife din SUA pentru importurile de automobile, Statele Unite reprezentând o piaţă importantă pentru Volkswagen, Daimler şi BMW.

Foto: Hepta

Citește și: