Dan RADU
186 vizualizări 1 nov 2010

Bombele descoperite în avioanele plecate din Yemen spre SUA, săptămâna trecută nu au fost detectate nici de controlori, la prima verificare, nici de aparatele de scanare, spun surse din serviciile secrete britanice. "Nu am mai întâlnit bombe atât de sofisticate, până acum. Nu pot fi văzute cu ochiul liber, ofiţerii pirotehnişti nu le-au depistat, în primă instanţă, iar aparatele cu raze X nu le-au detectat", a declarat o astfel de sursă despre bomba ascunsă într-un cartuş de imprimantă găsită la bordul unui avion.

Bombele au fost descoperite, totuşi, datorită unor informaţii furnizate de serviciul de informaţii al Arabiei Saudite, care primise un pont în acest sens. De altfel, imprimanta care conţinea bomba fusese verificată şi trecută de vamă. "Pachetul a fost verificat şi considerat nepericulos. A fost verificat a doua oară după ce am primit informaţii că trebuie să fim precauţi", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Măsurile de securitate la aeroporturi ar putea fi mărite

Faptul că bombele sunt greu de descoperit ar putea duce la înăsprirea măsurilor de securitate pe aeroporturi. De acest lucru se tem şi şefii companiilor aeriene. "Acest lucru ar putea însemna alte măsuri "ridicole de securitate, care să facă zborul cu avionul şi mai incomod şi supărător decât este deja", a declarat directorul companiei Ryanair, Michael O'Leary. Totuşi, multe voci spun că măsurile de securitate trebuie revizuite. "Vom încerca să introducem sisteme de detectare a materialelor explozive şi în cazul pachetelor care intră în avioanele de tip cargo, nu doar la avioanele de pasageri, cum este în prezent. Desigur, nu putem verifica fiecare pachet, dar ne putem concentra asupra acelor pachete care vin din zone considerate riscante", a declarat consultantul în aviaţie, Norman Shanks.

"Vom vorbi cu reprezentanţii companiilor aeriene despre aceste neajunsuri, chiar dacă suntem conştienţi că introducerea unor măsuri suplimentare de securitate ar putea avea un impact economic serios", a spus şi Theresa May, responsabil britanic cu securitatea. Ministerul Transporturilor din Marea Britanie le-a cerut proprietarilor de avioane tip cargo să se asigure că "toţi cei implicaţi în verificarea bagajelor să-şi facă treaba aşa cum trebuie".

Dacă în viziunea ministerului responsabili sunt oamenii, Lordul Carlile, specialist independent britanic în legislaţia antiterorism crede că de vină este tehnologia depăşită folosită în aeroporturi. "Trebuie să ne asigurăm că suntem bine puşi la punct cu tehnologia. Trebuie să fim mereu cu un pas înaintea teroriştilor în această privinţă", a declarat acesta, adăugând că avioanele tip cargo au reprezentat un punct vulnerabil ani de zile.

Substanţe greu de detectat

Totuşi, bombele descoperite la bordul avioanelor cargo fuseseră încărcate iniţial la bordul unor avioane de pasageri, fără să fie detectate. Una dintre bombe a fost transportată cu un avion de tip Airbus din capitala yemenită Sanaa la Doha. Acolo a fost transferat la bordul altui avion al Qatar Airways care zbura spre Dubai, unde a fost interceptat de poliţie. Şi a doua bombă, descoperită în aeroportul East Midlands din Marea Britanie, fusese urcată iniţial într-un avion de pasageri plecat în Yemen.

Specialiştii spun că substanţa folosită la fabricarea bombelor - pentrită (PETN) este foarte greu de detectat şi poate trece de majoritatea filtrelor de securitate ale aeroporturilor. Nu doar că nu poate fi observată la scanarea cu raze X, dar nici măcar câinii de pază nu reuşesc să o identifice după miros.

Până în prezent nu se ştie în ce moment ar fi fost programate bombele să explodeze. Dacă iniţial s-a crezut că bombele nu ar fi funcţionale, ci doar plasate pentru a se crea panică, după examinarea acestora perspectiva s-a schimbat, cercetătorii americani care le-au studiat afirmând că sunt "făcute în mod profesionist".

Pachetele în care au fost găsite aveau ca destinatar două sinagogi din Chicago, ceea ce sugerează că bombele ar fi putut fi detonate în momentul în care ajungeau la destinaţie.

Suspecta din Yemen, eliberată

Autorităţile yemenite anunţaseră sâmbătă seara că au arestat o femeie, după ce au descoperit numărul său de telefon mobil în borderourile coletelor interceptate, însă aceasta a fost eliberată mai târziu. Se pare că o altă femeie a "uzurpat identitatea" lui Hanane al-Samaui şi a pus numărul ei de telefon pe borderou, a declarat un oficial din serviciile de securitate yemenite. Cel de-al doilea colet a fost expediat de un bărbat, a precizat el. Femeia are, totuşi, obligaţia de a se prezenta atunci când autorităţile îi cer acest lucru, potrivit sursei citate.

Citește și: