Sorin Bogdan
Mihai Draghici
2916 vizualizări 14 nov 2018

"Guvernul a decis în mod colectiv să susţină proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană” a anunţat premierul britanic. "A fost cel mai bun care ar fi putut fi negociat."

Decizia Cabinetului de la Londra a avut nevoie de cinci ore de discuţii, dar premierul crede că s-au făcut paşi decisiv spre ieşirea din Uniunea Europeană, iar acordul va fi finalizat în câteva zile.

"Acest lucru este în mod ferm în interesul naţional şi este vorba de un acord adecvat rezultatului referendumului. Decizia protejează locuri de muncă şi uniunea britanică. Este vorba de o decizie care va fi verificată intens, dar am avut de ales între a construi un viitor pentru ţara noastră sau a reveni în punctul iniţial, fără a da curs promisiunii asociate referendumului", a explicat Theresa May.

"Opţiunile pe care le avem sunt clare: acest acord, construit pe baza rezultatului referendumului - care ne aduce controlul asupra banilor noştri, asupra legilor şi frontierelor, opreşte libertatea de circulaţie, protejează locuri de muncă, securitatea şi uniunea britanică - ieşirea din UE fără acord ori niciun Brexit", a subliniat premierul. ”Sunt ferm convinsă, atât cu mintea, cât şi cu inima, că această alegere decisivă este în beneficiul întregii Marii Britanii.”

Proiectul de acord a fost publicat deja pe site-ul guvernului britanic şi are 585 de pagini, în care se clarifică pe scurt viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Sprijinul propriului cabinet nu este suficient pentru Theresa May. Ea mai are de trecut de votul Parlamentului, unde vocile anti-Brexit sunt tot mai critice. De altfel, până şi în Guvern, votul a fost 18/10 în favoarea proiectului de acord.

Premierul Scoţiei nu este de acord cu ultimatumul Theresay May, pe care îl consideră o formă de şantaj. ”Este un acord prost pentru Scoţia,” consideră Nicola Sturgeon. ”Ne scoate dintr-o piaţă unică de opt ori mai mare decât cea a Marii Britanii şi constituie o mare ameninţare pentru locurile noastre de muncă, investiţii şi standarde de viaţă.”

Michel Barnier, negociatorul şef din partea UE, consideră că prevederile proiectului de acord au fost gândite astfel încât să afecteze cât mai puţin atât cetăţenii britanici, cât şi pe cei din UE: ”Toţi îşi vor putea continua vieţile la fel ca până acum.” El a confirmat că - imediat după Brexit - va urma o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020, care va permite în special micilor intreprinzători să se adapteze la schimbare şi va putea fi chiar prelungită printr-un acord, însă doar o singură dată.

Barnier a precizat că s-a găsit o soluţie temporară şi pentru problema Irlandei de Nord, care va fi reglementată printr-un tratat ulterior, iar două protocoale speciale au fost încheiate pentru Gibraltar şi Cipru.

Potrivit proiectului de acord, viitoarele dispute dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor fi dezbătute într-o comisie comună, iar dacă nu se va ajunge la o rezolvare, se va apela la arbitrajul unui comitet independent.

 

Citește și: