Bianca Pavaluca
1710 vizualizări 2 sep 2018

Prim-ministrul britanic Theresa May a promis că nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte negocierile pentru Brexit cu Uniunea Europeană şi nu va lua nicio decizie care nu este în interesul ţării, relatează BBC.

Premierul a promis să nu cedeze presiunilor pentru a lua vreo decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor sau a organiza un al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

”Acest lucru ar fi o trădare imensă a democraţiei şi a încrederii britanicilor”, a declarat May. Ieşirea britanicilor din blocul european trebuie să se facă până pe 29 martie 2019, dar ”Votul Poporului”, un grup tot mai larg din care fac parte şi politicieni solicită un ”referendum final” pentru Brexit.

Conform prim-ministrului, următoarele luni sunt „o perioadă critică pentru definirea viitorului ţării”, dar misiunea ei este „clară” şi va „îndeplini decizia democratică a poporului britanic.

Theresa May şi-a asigurat cetăţenii că în ultimele două luni au fost făcute „progrese reale” în negocierile pentru Brexit.

„Vrem să părăsim Uniunea Europeană cu un acord bun şi am încredere că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Theresa May.

Guvernul Marii Britanii s-a pregătit pentru posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, chiar dacă acest scenariu va crea „adevărate provocări atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană”, a transmis Theresa May.

Politicianul conservator Nick Boles nu este la fel de optimist şi atrage atenţia că Marii Britanii i se va impune de la Bruxelles un acord umilitor. El consideră că - în locul unei perioade de tranziţie de doi ani - britanicii ar trebui să facă parte din Spaţiul Economic European timp de trei ani şi să-şi negocieze pe îndelete acordurile.

Potrivit unui plan dezvăluit în presă, la conferinţa Partidului Laburist din această lună, se va ridica problema unui nou referendum pentru Brexit, dar premierul Theresa May rămâne categorică: ”Nu putem pune poporului aceeaşi întrebare,” a declarat May. ”Am pune la îndoială încrederea în decizia iniţială şi în sistemul democratic.”

 

Citește și: