Alina Botezatu
2184 vizualizări 15 dec 2018

La începutul anului viitor, Bulgaria va organiza o licitaţie prin care intenţionează să atragă 10 miliarde de euro de la un investitor, pentru a construi o centrală nucleară de 2.000 de MW la Belene, un vis mai vechi al vecinilor de peste Dunăre. Potrivit Bloomberg, autorităţile bulgare speră ca tocmai ceea ce acum toată lumea consideră a fi doar relicvele regimului comunist, să devină facilităţi pe care să le ofere investitorilor: două cartiere în paragină, două reactoare nucleare nefolosite şi fundaţiile nefinalizate ale altora.

Reactoarele au fost construite de sovietici în anii '80, în timp ce bulgarii ridicau blocurile unde urmau să locuiască angajaţii. Proiectul s-a oprit, iar Belene arată acum ca un oraş-fantomă. 

Proiectul centralei nucleare de la Belene a produs multă vreme coşmaruri şi românilor, deoarece reactoarele sovietice erau nesigure şi se află la 13 kilometri de Zimnicea şi la nici100 de kilometri de Bucureşti. Dar pericolul cel mai mare vine de la faptul că localitatea se află într-o zonă cu risc seismic ridicat. Undele cutremurului din 1977 din Vrancea au făcut 120 de victime la Belene, scria  The Guardian în 2007, citând un raport al Academiei bulgare, care avertiza asupra aceloraşi riscuri.

În acea perioadă, Bulgaria încerca să obţină banii pentru proiect de la Uniunea Europeană. A venit criza şi totul a fost lăsat din nou de izbelişte. Acum, autorităţile bulgare doresc să îl reia şi invocă nevoia tot mai ridicată de energie electrică - pe de o parte - şi criticile UE, care face presiuni asupra guvernului de la Sofia să reducă emisiile de de dioxid de carbon cu 30% până în 2020.

Aproximativ 19% din electricitatea consumată în Bulgaria provine din surse regenerabile, faţă de o medie de 17% în Uniunea Europeană (UE), dar, pe de altă parte, Bulgaria foloseşte şi cărbune în unele din cele mai poluante termocentrale ale Europei pentru a genera 46% din electricitatea consumată, procent care creşte în timpul iernii.

Oponenţii proiectului susţin însă că realizarea acestuia va afecta bugetul statului şi pe contribuabili. Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia susţine că Bulgaria nu are nevoie de noi capacităţi energetice în următoarele trei decenii, iar centrala de la Belene va genera pierderi de aproape 4,5 miliarde euro până în 2050.

 

Citește și: