144 vizualizări 20 mai 2009

Rapoartele secrete legate de evoluţia războiului antiterorist pe care le primea fostul preşedinte american, George W. Bush, între 2001 şi 2006, erau adesea însoţite de citate cu „pasaje războinice” din Biblie. În acest fel încerca secretarul Apărării din acea perioadă, Donald Rumsfeld, să-i fie pe plac preşedintelui şi să-l determine să-i accepte punctele de vedere.

Dezvăluirea, lansată în revista GQ (http://men.style.com/gq) şi preluată de mass-media din toată lumea, îi aparţine jurnalistului Robert Draper. El este autorul cărţii „Dead Certain” (care înseamnă „foarte sigur”, dar s-ar putea citi şi ca „sigur mort”) în care dezvăluie cum însuşi Bush – pe care adversarii îl acuză că a minţit lumea în legătură cu armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein – a fost la rândul său manipulat constant de către Rumsfeld.

„Abila asociere între răceala informaţiilor clasificate şi semnificaţiile religioase poartă o semnătură, cea a lui Donald Rumsfeld”, consideră Draper, care a aflat că secretarul Apărării îi înmâna personal respectivele documente lui Bush. Rapoartele de la serviciile secrete erau clasificate la cel mai strict nivel, aceasta însemnând şi că puţină lume în afara lui Rumsfeld avea acces la ele. Aşadar, el putea să-l convingă cu uşurinţă pe Bush că lucrurile merg într-o anumită direcţie, într-un mod similar cu cel în care generalii lui Hitler modificau rapoartele de front pentru a evita crizele de furie ale Fuhrer-ului, care nu suporta veştile proaste în anumite momente.

Fără a împărtăşi convingerile religioase ale preşedintelui, Rumsfeld se folosea de citatele biblice, plasate lângă imagini cu militari americani.

„Cauza justă“ şi „invincibilitatea“, sugerate subtil preşedintelui

Deasupra imaginii unui militar care stă pe gânduri, într-un raport din aprilie 2003, preşedintele putea citi următorul pro­verb din Cartea pildelor lui Solo­mon: „Înfăţişează Domnului lucrările tale şi gândurile tale vor izbuti”. Anterior, pe 31 martie 2003, deasupra unui tanc ame­rican gonind prin deşert, liderul SUA primea altă subtilă „încredinţare”, că războiul – încă de pe atunci criticat de aliaţi europeni precum Franţa şi Germania – avea o cauză bună. „Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare”, i se arăta lui Bush, într-un citat din Epistola Sf. Ap. Pavel către Efeseni.
În privinţa pregătirii trupelor – deşi Rumsfeld a fost acuzat că a trimis mai puţini militari decât ar fi fost nevoie – lui Bush i se insufla încredere printr-un citat din Cartea Profetului Isaia: „Săgeţile lor sunt ascuţite şi arcurile lor întinse; copitele cailor lor sunt tari ca piatra; roţile carelor sunt ca uraganul”.

Nouă sursă de iritare pentru aliaţii musulmani

Informaţiile din revista GQ dau apă la moară adversarilor Americii din lumea musulmană, care consideră că scopul intervenţiilor americane din Afganistan şi Irak a fost unul religios. Imediat după 11 septembrie 2001, Bush folosise termenul „cruciadă” cu referire la lupta antiteroristă. La momentul când Rumsfeld se folosea de citatele biblice, chiar şi un analist musulman din cadrul Pentagonului „a fost profund ofensat”, a aflat Draper.

Oalele sparte în capul lui Obama

Cu efectele dezvăluirilor se va confrunta actuala Administraţie Obama, tocmai într-o perioadă când actualul preşedinte a decla­rat că se va opune publicării unei alte serii de fotografii cu abuzurile de la închisoarea Abu Ghraib. Pentru o nouă ofensivă în Afganistan şi deblocarea procesului de pace arabo-palestian, ultimul lucru de care ar fi avut nevoie Obama era încă un val de suspiciuni ale musulmanilor în privinţa substratului religios al acţiunilor americane pe frontul antiterorist.

Citește și: