Gandul.info
Silviu Bănilă
857 vizualizări 8 feb 2018

Fostul lider de la Casa Albă a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin se gândeşte doar la propria victorie, şi nicidecum la un succes comun. Rusia a negat implicarea sa în alegerile din noiembrie 2016, deşi serviciile secrete americane au susţinut contrariul. La rândul său, Trump a mers tot pe varianta negării. Bush nu este sigur dacă „amestecul” Rusiei a influenţat alegerile, chiar dacă era clar că a încercat şi acest lucru a fost „periculos pentru democraţie”.

„Faptul că o naţiune străină este implicată în alegerile noastre reprezintă o problemă”, a spus Bush în timpul unei conferinţe desfăşurată la Abu Dhabi, continuând: „Putin este un strateg extraordinar, care are capacitatea de a simţi slăbiciunea şi de a o exploata. Are un as în mânecă. Motivul este legat de dispariţia Uniunii Sovietice, vrea să recâştige hegemonia”.

Liderul republican, care a ocupat Biroul Oval între 2001 şi 2009, a declarat că Putin „insistă, insistă mereu, pentru a găsi slăbiciunile adversarului. De aceea NATO este foarte importantă”.

Fostul director al FBI Robert Mueller investighează legăturile dintre Kremlin şi campania lui Trump. Câţiva oameni, printre care fostul consilier pe probleme de securitate al republicanilor, Michael Flynn, au fost deja puşi sub acuzare.

Trump neagă asemenea conexiuni şi a spus că investigaţia este o „vânătoare de vrăjitoare”, condusă de oponenţii săi politici. Al 43-lea preşedinte al SUA a intervenit de multe ori pentru a-l pune pe Trump într-o lumină nefavorabilă. De exemplu, Bush a declarat, într-o carte că „acest individ nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte”.

Mai mult, Bush a spus în februarie 2017 că o presă liberă este „indispensabilă pentru democraţie„, după ce Trump a atacat mai multe companii media, denumindu-le „duşmani ai poporului”. „Puterea poate genera dependenţă şi poate fi corozivă şi este important pentru media să îi tragă la răspundere pe cei care fac abuz de putere”, a mai spus Bush.

La Abu Dhabi, Bush a subliniat că SUA au o istorie de acceptare a oamenilor, indiferent de religia lor şi locul naşterii, făcând referire la politicile dure anti-imigraţie vehiculate de Trump, transmite independent.co.uk.

„Sistemul nostru este stricat şi trebuie să-l reparăm. Am încercat, dar fără succes”, a declarat Bush, fără să se refere direct la Trump. „Este important pentru economia şi sufletul nostru ca sistemul de imigraţie să funcţioneze corespunzător”.

Citește și: