4385 vizualizări 3 ian 2012

UPDATE 9.38 Mitt Romney câştigă la o diferenţă de opt voturi scrutinul republican din Iowa

Mitt Romney a câştigat scrutinul republican organizat marţi în statul american Iowa cu o diferenţă de doar opt voturi faţă de următorul clasat, Rick Santorum, în cadrul acestei consultări care marchează debutul procesului de selectare a unui candidat republican pentru Casa Albă, relatează AFP.

Mitt Romney, considerat unul dintre candidaţii moderaţi şi cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Barack Obama la 6 noiembrie, a obţinut 30.015 voturi faţă de 30.007 înregistrate de adversarul său ultraconservator, potrivit rezultatelor definitive anunţate miercuri dimineaţă, în urma unei lungi nopţi electorale.

REZULTATELE PE COMITATE POT FI VĂZUTE AICI

Câştigătorul scrutinului şi cel clasat pe locul al doilea au întrunit fiecare câte 25 la sută din voturi. Ron Paul a terminat pe locul al treilea, cu 21 la sută din voturi. Newt Gingrich a obţinut 13 la sută, devansându-i pe texanul Rick Perry (10 la sută) şi pe Michele Bachmann (5 la sută).

Aceste rezultate le permit lui Romney şi Santorum să beneficieze de o dinamică în campanie înaintea următoarelor alegeri, prevăzute să se desfăşoare marţi în New Hampshire (nord-est).

În urma acestui scrutin, Rick Perry a anunţat că îşi va "reexamina" candidatura, ceea ce ar putea duce la un abandon în zilele următoare.


Republicanii dau astăzi în Iowa startul alegerilor primare la finalul cărora va fi nominalizat contracandidatul lui Barack Obama la prezidenţialele de la începutul lui noiembrie. Dacă democraţii îşi ştiu deja candidatul, preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, fiind cel care luptă pentru un nou mandat, republicanii sunt în focurile desemnării persoanei pe care ar trebui să o înscrie în cursa pentru Casa Albă.

Alegătorii republicani rămân divizaţi între aripa afaceriştilor, aripa libertarienilor şi cea a social-conservatorilor. Cei trei favoriţi pentru alegerile de marţi din Iowa sunt Mitt Romney, Ron Paul şi Rick Santorum. De asemenea, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american), Newt Gingrich, rămâne în cursa pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Republican pentru alegerile din noiembrie.

Posibilii candidaţi republicani au fost primiţi de suporterii lor cu entuziasm în statul Iowa. "Vom câştiga cu pasiunea şi cu puterea noastră şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a face o campanie de succes în toată ţara", a declarat Romney pentru o mulţime strânsă în oraşul Marion.

Votul va începe la ora 19.00, ora statului Iowa (03.00, ora României) şi se aşteaptă ca în câteva ore să se cunoască rezultatele. Câştigarea primarelor din Iowa nu garantează însă nominalizarea. În 2008, spre exemplu, John McCain a terminat abia pe locul al patrulea la votul din statul Iowa, însă el a fost contracandidatul lui Barack Obama la prezidenţiale.

Cine sunt favoriţiiMITT ROMNEY
are 64 de ani, este un fost om de afaceri şi fost guvernator de Massachusetts (2003-2007). Romney a candidat şi în 2008 pentru învestitura republicană, când a fost învins de John McCain. Un republican moderat, el este considerat unul dintre favoriţii cei mai credibili. Cu toate acestea, faptul că este mormon ar putea constitui un handicap, mai ales în rândul electoratului baptist din sudul Statelor Unite.

RON PAUL este, la cei 76 de ani ai săi, cel mai în vârstă candidat. Ales în Texas în Camera Reprezentanţilor din 1997, el este prezentat adeseori ca "părintele intelectual" al ultraconservatorilor din mişcarea Tea Party. Conservator atipic, el a votat în 2002 împotriva războiului din Irak. Paul contestă statul federal şi promovează dispariţia Rezervei Federale, precum şi pe cea a mai multor departamente, pentru a face economii.

RICK SANTORUM, 53 de ani, este avocat şi fost senator de Pennsylvania. Fiul unui imigrant italian şi tatăl a şapte copii, el apără valorile dreptei creştine. Santorum, un adversar declarat al comunităţii gay din SUA, a câştigat susţinerea alegătorilor evanghelici.

NEWT GINGRICH, 68 de ani, a fost preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor din 1995 până în 1999, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton. Acest republican din Georgia a fost artizanul noii drepte americane în anii '90. Multă vreme aflat în dificultate în sondajele de opinie, el a urcat în mod spectaculos în noiembrie, dar a fost criticat cu privire la viaţa sa personală: două divorţuri şi un adulter recunoscut. El a fost criticat şi pentru că a efectuat o misiune remunerată cu 1,6 milioane de dolari pentru gigantul de împrumuturi imobiliare Freddie Mac, aflat la originea crizei imobiliare.

Calendarul anului electoral 2012 din SUA

3 ianuarie 2012: Primele "caucus" în Iowa (centru) pentru departajarea candidaţilor republicani.
10 ianuarie: New Hampshire (nord-est) organizează primele alegeri primare republicane din ţară.
21 ianuarie: Primare în South Carolina (sud-est).
31 ianuarie: Primare în Florida (sud-est).
4 februarie: "Caucus" în două state Nevada (vest) şi Maine (nord-est).
6 martie: Aproximativ zece state organizează alegeri primare sau "caucus" în ziua supranumită "Super Marţi".
10 martie: "Caucus" în Kansas (centru).
3 aprilie: Capitala federală Washington, Maryland (est), Wisconsin (nord), Texas (sud) organizează alegeri primare.
24 aprilie: Primare în cinci state, între care New York şi Pennsylvania (est).
5 iunie: Primare în cinci state, între care California.
26 iunie: Primare în Utah (vest).
27 sau 30 august: Convenţia naţională a partidului republican la Tampa Bay, în Florida pentru a desemna oficial candidatul care îl va înfrunta pe preşedintele Obama.
3 sau 6 septembrie: Convenţia naţională a partidului democrat la Charlotte, în North Carolina (sud-est), pentru oficializarea candidaturii lui Barack Obama.
3 octombrie: Prima dezbatere televizată între cei doi candidaţi la Universitatea din Denver (Colorado, vest).
16 octombrie: A doua dezbatere la universitatea Hofstra, din statul New York.
22 octombrie: Ultima dezbatere la Universitatea Lynn din Boca Raton, în Florida.
6 noiembrie: Alegeri prezidenţiale.
20 ianuarie 2013 - învestitura preşedintelui Statelor Unite.

Citește și: