66 vizualizări 1 mar 2010

Deficitul de 20 miliarde dolari al Californiei poate fi "contagios" pentru alte state, încât situaţia să zdruncine sistemul bancar american mult mai serios decât un eventual faliment al Greciei "care nu va fi o problemă". Acest avertisment către investitori a fost lansat de Jamie Dimon, preşedintele JPMorgan Chase, cu ocazia unei reuniuni anuale a mai-marilor de pe Wall Street.

"Chiar nu estimăm ca Uniunea Europeană să se rupă", a spus Dimon, precizând că nici JPMorgan, nici altă bancă americană nu ar fi afectate de insolvabilitatea Greciei. În schimb, deficitul bugetar de 20 miliarde USD al Californiei pune mari probleme, căci autorităţile statale aproape că nu mai au cu ce să-şi plătească datoriile, în ciuda eforturilor de reducere a cheltuielilor.

Săptămâna trecută, Legislativul californian a mai tăiat 2,8 miliarde USD din buget, încât reducerile aproape că pun în pericol asigurarea unor servicii publice vitale. De la sănătate s-au tăiat 2,9 miliarde USD (inclusiv 950 milioane pentru persoanele cu handicap), de la sistemul penitenciar - 1,2 miliarde, în timp ce cheltuielile de educaţie au rămas exact aceleaşi (48 miliarde).

Toate bunurile care s-au putut scoate la licitaţie au fost vândute, inclusiv 17 clădiri guvernamentale. După ce li s-au tăiat 5% din salarii, funcţionarii trebuie să fie atenţi cu fiecare creion folosit, să se accepte pensii mai mici şi, dacă va fi cazul, pentru alte zile de concediu fără plată luate şi în 2010.

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger vrea să reducă cu 8,9 miliarde deficitul de aproape 20 miliarde, dar tot nu va fi destul, pentru a face faţă cheltuielilor. El mizează pe un ajutor federal de 6,9 miliarde.

Pe de altă parte, principalul responsabil financiar al statului (state controller), John Chiang, este îngrijorat de scăderea veniturilor, care fac tot mai dificilă plata datoriilor. Anul trecut, California a emis nişte cecuri speciale (IOU) în valoare de trei miliarde USD către furnizori şi cetăţeni care aveau dreptul la deduceri fiscale. Acum, Chiang se teme că nu va mai putea apela nici la acestea, dacă nu are venituri care să le acopere.

Citește și: