Mihai Draghici
3229 vizualizări 2 nov 2018

Discursurile cu accente denigratoare ale unor activişti politici de dreapta la adresa miliardarului George Soros, unul dintre donatorii Partidului Democrat din SUA, s-au mutat treptat în ultimii ani din sferele marginale ale spaţiului public în centrul dezbaterii politice, comentează New York Times.

"Săptămâna trecută, la câteva ore după ce primise un dispozitiv exploziv la reşedinţa sa de la periferia oraşului New York, miliardarul George Soros a primit un telefon de la colegi, pentru a discuta despre o altă ameninţare: acţiunile Guvernului autoritarist din Ungaria în scopul închiderii Universităţii înfiinţate în Budapesta. Tentativa de atac cu bombă din New York - despre care s-a stabilit ulterior că s-a înscris într-o serie de tentative similare vizându-i pe principalii critici ai preşedintelui Donald Trump - nu a apărut pe neaşteptate. Nu este o coincidenţă că domnul Soros se confruntă, în acelaşi timp, cu ameninţări din două ţări situate la distanţă de mii de kilometri," explică editorialiştii Kenneth Vogel, Scott Shane şi Patrick Kingsley într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Cum s-a mutat calomnierea lui George Soros din zonele marginale spre centrul spaţiului public".

"Pe ambele maluri ale Atlanticului, o reţea de activişti şi politicieni de dreapta au petrecut ani încercând să îl portretizeze pe George Soros nu doar ca fiind un puternic adversar politic, ci personificarea a tot ce ei detestă. Recurgând la o formă de antisemitism codificat, l-au portretizat ca fiind liderul unei mişcări «globaliste», un radical de stânga care ar submina ordinea stabilită, încercând să dilueze caracterul de rasă albă, creştin, al societăţilor, prin imigraţie. În acest proces, au împins versiunea lor despre George Soros (88 de ani) dinspre zonele obscure ale Internetului şi din emisiuni radio spre centrul dezbaterilor politice", cred editorialiştii NYT.

"Soros este denigrat deoarece este eficient", afirmă Stephen Bannon, fost director pentru strategii de campanie al lui Donald Trump şi fost consilier la Casa Albă, care acum încearcă să promoveze o mişcare naţionalistă coordonată în Europa şi Statele Unite, pentru contracararea influenţei construite de George Soros în zona politică de stânga. "Pot doar să sper că într-o zi voi fi la fel de eficient ca el, şi la fel de calomniat," a spus Bannon, catalogând ameninţările cu bombă drept "biletul de intrare în această arenă".

La postul tv Fox News, în apelurile Partidului Republican pentru colectarea de fonduri şi în studiile grupurilor de lobby conservatoare, George Soros este catalogat drept un simbol al liberalismului devenit agresiv. Preşedintele Donald Trump, un politician republican, îl menţionează în postările pe Twitter şi în discursuri ca fiind finanţatorul protestelor împotriva sa. 

The very rude elevator screamers are paid professionals only looking to make Senators look bad. Don’t fall for it! Also, look at all of the professionally made identical signs. Paid for by Soros and others. These are not signs made in the basement from love! #Troublemakers

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 5, 2018

Familia prezidenţială şi consilierii merg uneori mai departe. Anul acesta, Donald Trump jr. a distribuit prin twitter acuzaţia lansată de actriţa Roseanne Barr că George Soros ar fi "nazist".

The president's son retweeted the Roseanne Barr Soros Nazi lie pic.twitter.com/w2UonLyPHN

— David Frum (@davidfrum) May 29, 2018
În campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar din SUA, în care George Soros finanţează Partidul Democrat, miliardarul este acuzat că oferă bani şi imigranţilor latino-americani care se îndeaptă spre Statele Unite, că susţine prezenţa unui stat paralel în birocraţia federală şi protestele faţă de numirea de către Donald Trump a unui judecător controversat într-un post la Curtea Supremă de Justiţie din SUA. În Europa, acţiunile împotriva lui George Soros sunt alimentate de lideri naţionalişti precum premierul Ungariei, Viktor Orban, şi de politicieni din foste ţări comuniste precum Macedonia, Albania şi Rusia.
 
"Este bancher, este evreu, face donaţii pentru Partidul Democrat - este furtuna perfectă pentru denigrare de către politicienii de dreapta, în SUA şi în Europa", explică Michael Posner, avocat pentru drepturile omului şi fost oficial în Departamentul de Stat în timpul Administraţiei Barack Obama.

George Soros a oferit principalului său grup, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, 32 de miliarde de dolari pentru ceea ce organizaţia numeşte drept eforturi de construire a democraţiei în Statele Unite şi în lume. În plus, în Statele Unite, George Soros a contribuit personal cu peste 75 de milioane de dolari de-a lungul anilor la activităţile unor candidaţi şi organizaţii, conform Comisiei Federale Electorale şi Serviciului Intern pentru Venituri.

"Iniţial, George Soros s-a concentrat pe susţinerea democraţiilor apărute după dizolvarea Uniunii Sovietice. Însă, pe măsură ce în SUA a devenit un activist politic tradiţional, conservatorii au intensificat eforturile pentru a-l discredita - şi pentru a-i folosi imaginea în scopul discreditării candidaţilor şi cauzelor pe care le susţine - uneori exagerând ori caracterizând greşit rolul său în acţiuni ale unor grupuri pe care le finanţează şi, în alte situaţii, prin campanii de imagine catalogate drept antisemite.

Notorietatea lui George Soros a crescut după ce, în campania electorală din 2016, Donald Trump şi de aliaţii acestuia i-au atribuit rol principal în ameninţarea pe care ei susţin că o reprezintă imigranţii din America Centrală care se îndreaptă spre SUA şi în ceea ce au numit drept «gloata» democrată care a protestat faţă de numirea judecătorului Brett Kavanaugh într-un post la Curtea Supremă de Justiţie", observă editorialiştii NYT.

Organizaţia Judicial Watch a preluat o temă utilizată de membrii republicani ai Congresului SUA în scrisori trimise Departamentului de Stat şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională în care Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros este acuzată că foloseşte fonduri publice pentru promovarea unei agende liberale în Albania, Colombia, Macedonia şi România. Un purtător de cuvânt al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă a declarat că programele la care se face referire se concentrează pe teme semnificative pentru "idealurile americane" precum combaterea corupţiei şi promovarea principiilor statului de drept.

George Soros a donat peste 15 milioane de dolari în actualul ciclu electoral pentru susţinerea candidaţilor Partidului Democrat din SUA. Reprezentanţii lui George Soros afirmă că acesta a oferit un milion de dolari grupului Proiectul de Integritate a Democraţiei (Democracy Integrity Project), înfiinţat după scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016 pentru a investiga presupusele ingerinţe străine în procesul electoral şi pentru a depista presupuse legături ale lui Donald Trump cu grupuri de interese ruse.

Miliardarul George Soros s-a născut la 12 august 1930, în Budapesta, Ungaria, în familia evreului Tivadar Soros, iar în copilările, a supravieţuit Holocaustului evreilor din Ungaria.


În octombrie 2009, Soros avea o avere de circa 8 miliarde de euro. Soros este proprietarul unor fonduri mutuale, între care celebrul Quantum Group of Funds.

El a devenit celebru în anul 1992, când a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autorităţile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al UE.

În 1993, Soros a înfiinţat Fundaţia pentru o Societate Deschisă, numită şi Fundaţia Soros, care sprijină fundaţiile sale din Europa centrală şi de est şi fosta Uniune Sovietică.

În timpul crizei imigranţilor din Europa, în 2015, Soros a îndemnat guvernele europene să contribuie cât mai mult la ameliorarea dezastrului umanitar ce se desfăşura, fundaţiile finanţate de el activând, ele însele, pentru salvarea şi adăpostirea refugiaţilor.

Grupări naţionaliste l-au criticat pentru aceasta, acuzându-l chiar că el ar fi de vină pentru dislocarea refugiaţilor. Guvernul de la Budapesta în special a devenit un agresiv critic al lui Soros, de exemplu un discurs ţinut în faţa Parlamentului European, în care cerea Uniunii să limiteze cheltuielile excesive pentru politica de coeziune şi agricultură a fost aspru criticat.

Conform lui Soros, conflictele sale repetate cu guvernul Ungariei au la bază ideea că „Planul lui Viktor Orban consideră că frontierele naţionale sunt obiectivul, iar refugiaţii sunt un obstacol. Al nostru consideră că protejarea refugiaţilor este un obiectiv, iar frontierele sunt un obstacol.”

 

Citește și: